Merkez Bankası'ndan flaş karar: TL likiditesi sıkılaşacak, faizler yukarı fırlayacak

Merkez Bankası'ndan flaş karar: TL likiditesi sıkılaşacak, faizler yukarı fırlayacak

Merkez Bankası zorunlu karşılıkların uygulama talimatında önemli değişikliklere gitti. Reuters'a konuşan bankacılara göre bu değişiklikler, TL likiditesini sıkılaştırarak mevduat faizlerinde yukarı yönlü bir etki yaratabilir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sektöründe TL likiditesini sıkılaştırmaya yönelik yeni zorunlu karşılık adımlarını duyurdu. Bu durum bankacılık sektöründe mevduat faizlerini bir hayli etkileyecek.

MEVDUAT FAİZLERİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR

TCMB, zorunlu karşılık uygulama talimatlarında değişiklik yaparak yeni önlemleri hayata geçirdi. Bankacılar, bu değişikliklerle birlikte getirilen zorunlu karşılıkların bloke olarak tesis edilmesinin TL likiditesini sıkılaştıracağını ve mevduat faizlerini yukarı yönlü etkileyeceğini belirtiyor.

15 MART'TA BAŞLAYACAK

Reuters'ta yer alan habere göre; yeni uygulama, 15 Mart tesis tarihinde başlayacak ve 5 Ocak 2025 tesis tarihine kadar devam edecek. Ayrıca, TCMB'nin kısa vadeli TL mevduatlar için ayrılan zorunlu karşılıklara faiz verme uygulaması da kısa vadedeki mevduat faizlerinde artışa neden olacak.

TCMB'nin uygulama talimatındaki değişiklikler şu şekilde:

  • Serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL zorunlu karşılıkların bir kısmı bloke hesaplarda tesis edilecek.
  • Aktif büyüklüğü 500 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükleri için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların %25'ini bloke olarak tesis edecek.
  • Aktif büyüklüğü 100 milyar TL üzerinde olan bankalar ise TL yükümlülükleri için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların %15'ini bloke olarak tesis edecek.
  • TCMB, zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz ödenmesi uygulamasını bir aydan kısa vadedeki mevduatları da kapsayacak şekilde genişletti.
  • Bu yeni önlemlerle birlikte bankacılık sektöründe likidite sıkışıklığı yaşanması ve mevduat faizlerinde yukarı yönlü hareketlerin görülmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN