Milyonlarca staj mağduru bu haberi bekliyordu! EYT'li olabilecekler mi? Bakan Bilgin 'Bu bir eğitimdir' diyerek duyurdu

Milyonlarca staj mağduru bu haberi bekliyordu! EYT'li olabilecekler mi? Bakan Bilgin 'Bu bir eğitimdir' diyerek duyurdu

Son dakika haberi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından gözler staj mağdurlarına çevrilmiş durumda. Peki staj mağdurları EYT'den yararlanabilecek mi? Merak edilen soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den ilk cevap geldi. Milyonlarca kişi bunu bekliyordu! Bakan Bilgin, 'Bu bir eğitimdir' diyerek duyurdu. İşte detaylar...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde sıcak gelişmeler gelmeye devam ediyor. EYT düzenlemesinin Meclis'ten geçmesinin ardından Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girdi. Gözler ise staj mağdurlarına çevrilmiş durumda. Peki staj mağdurları EYT düzenlemesinden yararlanacak mı? Merak edilen soru sonunda cevap buldu. Milyonlarca kişi bunu bekliyordu! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 'Bu bir eğitimdir' diyerek duyurdu. Peki EYT kimleri kapsayacak? 2023 EYT maaşları ne kadar? EYT düzenlemesinde son durum ne? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

BAKAN BİLGİN'DEN EYT AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, AK Parti Grup Toplantısı öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, bazı konuların gözden geçirileceğini dile getirdi. Özellikle geçici işçiler konusunda bazı değişikliklere gidileceğini belirten Bakan Bilgin, "Tahmin ediyorum bu hafta Meclis gündemine alınır. Geçici işçi sorununu çözüyoruz. Dosya önümüzde. Ele aldığımız her konuyu çözerek dosyayı kapatıyoruz. EYT’den sonra geçici işçiler demiştim. Şimdi de Meclisin vereceği karar ile geçici işçiler meselesi de kapanıyor" dedi.

gfgfgfgf-65.jpg

MİLYONLARCA STAJ MAĞDURU BU HABERİ BEKLİYORDU!

Staj mağdurları ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Bakan Bilgin, "Staj mağdurları" kavramının doğru olmadığını belirterek, "Staj mağduru diye bir kavram doğru değil. Primini yatırmamış kişiler primini yatırmadan emekli olabilir mi, patronları kim? Kendi adlarına sigorta primi yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Siz kendi iş verenlerinize sorun, staj için gelen çocuklar için prim yatırırsanız staja alır mısınız. Staj bir eğitimdir, bu durumu siz de yaşamışsınızdır. Kavramları doğru kullanın" açıklamasında bulundu.

kjjkkj-2.jpg

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Bilgin, “Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem.” yanıtını verdi.

EYT konusunda bir düzenlemenin çıkacağını bildiren Bilgin, bu düzenlemenin ayrıntılarını gerekli hesaplamaların ardından kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

EYT NEDİR, KİMLER EYT’Lİ SAYILIYOR?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT’li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. Zira 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yanı sıra bir de yaş şartı getirildi. EYT’li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.

hghghg-43.jpg

EYT MAAŞI NE KADAR?

2023 yılında 2.2 milyon vatandaşın yararlanacağı EYT düzenlemesinin bütçeye toplam yükü 194.4 milyar TL olacak. Mart'ta başvuracak vatandaşlar, 5 bin 811 lira ile 12 bin 389 lira aralığında ortalaması 8 bin 733 TL olan emekli aylığını Nisan ayında alabilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN