Morgil: Yurtdışından döviz getirmek artık daha zor

Morgil: Yurtdışından döviz getirmek artık daha zor

TÜİK'in verilerine göre dış ticaret haddi, 24,7 puan azalarak, Ocak ayında 72,8 ile tarihi düşük seviyeye geriledi. TÜİK'in bu verilerini KARAR'a değerlendiren Morgil, "İhracatla döviz getirip içerdeki kur baskısını azaltmayı planlıyorlardı. TÜİK'in açıkladığı rakamlar bunun git gide daha da zorlaştığını gösteriyor" dedi.

Geçen yılın son aylarında Türk Lirası, yabancı para birimleri karşısında tarihi düzeyde değer kaybetmişti. Alınan çeşitli önlemlerle aşağı çekilmek istenen kur farklarında, dövize endeksli mevduata rağmen başarılı olunamamıştı. Bunun etkisiyle ekonomide yaşanan kriz gittikçe daha kontrol edilemez bir hal almış ve vatandaş, artan hayat pahalılığı karşısında ezilmeye başlamıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre dış ticaret haddi, 24,7 puan azalarak, ocak ayında 72,8 ile tarihi düşük seviyeye geriledi.

TÜİK’in yayınladığı verileri KARAR’da değerlendiren ekonomist Mustafa Morgil, dış ticaret hacmini ve rakamların ne anlama geldiğini yorumladı.

“TÜRKİYE İTHALAT YAPARAK İHRACAT YAPIYOR”

Dış ticaret haddinin ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine oranı olduğuna söyleyen Morgil, “Yani dış ticarete konu olan ihracat mallarının ithalat mallarına olan oranıdır. Bunun düşmesi Türkiye'nin ithalat yaparak ihracat yaptığını gösteriyor” dedi.

Bu rakamları Türkiye’nin ihracatının ‘o kadar da artı değer üretmediğinin’ göstergesi olarak değerlendiren Morgil, “Neden çünkü kurlar çok yükseldi, daha pahalıya satın aldığımız hammaddeleri kullanarak ihracat yapıyoruz” diye konuştu.

“HÜKÜMETİN HEDEFİ BUYDU”

“Hükümetin en büyük hedeflerinden biri cari fazla vermekti diyen Morgil, “İhracatla döviz getirip içerdeki kur baskısını azaltmayı planlıyorlardı. TÜİK'in açıkladığı rakamlar bunun git gide daha da zorlaştığını gösteriyor. Yanlış para politikası yüzünden, yüksek kurun ekonomimize olan olumsuz sonuçlarından bir tanesi bu durum” ifadelerini kullandı.

Endeksleri açıklayan TÜİK’in rakamlarının güvenilirliği konusunda şüphelerin olduğunu da kaydeden Morgil, şunları söyledi:

“Belki durum bundan daha da kötü olabilir. Nitekim o kadar ihracata rağmen kurun istenilen seviyede düşmemesi, bunun bir göstergesi”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN