Ekonomistler Merkez'in kararını yorumladı: Dünya ile birlikte hareket etmezsek..

Ekonomistler Merkez'in kararını yorumladı: Dünya ile birlikte hareket etmezsek..

Ekonomistler, TCMB Başkanı Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Merkez Bankası PPK'nın yüzde 14 olarak açıkladığı faiz kararını değerlendirdi. Aylardır düşük faiz politikasını sürdüren Merkez Bankası'nın kararını yorumlayan Karar Yazarı Mustafa Morgil, ''Merkez bankası önümüzdeki ay dünya ile birlikte hareket etmez, faiz artırmazsa çok kötü günler bizi bekliyor'' derken Ekonomist İris Cibre, ''Madem faiz düştükçe enflasyon düşüyor neden Karar metninde tam tersi ifadeler mevcut?'' dedi.

EDA SANĞU | KARAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tuttu. Yabancı kurumların ve birçok ekonomistin de beklentisi faizin sabit tutulacağı yönündeydi.

TCMB karar metninde alınmış olan kararların birikimli etkilerinin yakından takip edildiğini ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütüldüğünü ifade etti.

Merkez Bankası sabah saatlerinde de kısa vadeli dış borç stokunu açıkladı. Buna göre aralık ayında kısa vadeli dış borç stoku yüzde 10,2 oranında artış göstererek 125,6 milyar dolar oldu.

''DÜNYA PİYASASINA UYGUN HAREKET ETMEZSE RİSK BÜYÜK''

Politika faizini yüzde 14'te sabit tutma kararını ve artan kısa vadeli dış borç stokunu KARAR'a yorumlayan Karar Yazarı ekonomist Mustafa Morgil, ''100 baz puan faizi artırması beklenen Merkez Bankası bugün faizi sabit tuttu. Merkez Bankası önümüzdeki dönemde dünya ile birlikte faiz artırırsa bu sorun olmaz ama kafasına göre bildiğini okur; aklın mantığın zıt yönünde giderse o zaman çok büyük risk oluşacak'' uyarısında bulundu.

''BİR ŞİRKET İÇİN KISA VADELİ BORÇ EN RİSKLİ OLANDIR''

Merkez Bankasının açıkladığı kısa vadeli dış borç stokunu da değerlendiren Morgil, ''Merkez Bankası'nın kısa vadeli borcu son birkaç aydır artıyordu. Normalde bir şirket için kısa vadeli borç uzun vadeli borca göre en riskli olandır. 5 sene sonraki borcunu ödeyemezsen batmazsın ama ay sonu kirayı, maaşı ödeyemezsen dükkan kapanır. Bu gözle bakılırsa risk büyük'' dedi.

5 yıl sonraki borcun da ödeneceğine dikkat çeken ekonomist Mustafa Morgil, ''5 yıl sonraki borcun vadesi daha uzun. Kısa vadeli borca acil para bulmak gerekir. Merkez Bankası, akla ve dünyaya uygun hareket ederse bir risk oluşmaz ancak inatlaşırsa bu çok büyük sorun'' dedi.

''ENFLASYON DOLAYISIYLA POLİTİKA FAİZİNİ SABİT TUTUYORLAR''

Ekonomist İris Cibre, ise Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik şu yorumda bulundu:

''132 aydır olduğu gibi TCMB Enflasyon hedefi 5%. 132 aydır olduğu gibi enflasyon hedefi tutmuyor. Arz yönlü olduğunu iddia ettikleri enflasyon dolayısıyla politika faizini sabit tutuyorlar. Madem faiz düştükçe enflasyon düşüyor neden Karar metninde tam tersi ifadeler mevcut?''

''FAİZE MERKEZ BANKASI KARAR VERMEDİ Kİ''

Ekonomist Veysel Ulusoy da faizin yüzde 14'te tutulmasına ilişkin, ''Faize merkez bankası karar vermedi ki'' değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN