O ihtimal gerçekleşirse hepimize geçmiş olsun! Uzman isim, yaklaşan tehlikeye dikkat çekti

O ihtimal gerçekleşirse hepimize geçmiş olsun! Uzman isim, yaklaşan tehlikeye dikkat çekti

"Dikkatli olalım, devalüasyon olasılığı artıyor" diyen Prof. Dr. Veysel Ulusoy, dolar/TL kurunda yaşanması muhtemel tehlikeye dikkat çekti. İşte dolar/TL kurunda son beklentiler...

Enflasyon, 2023 yılını yüzde 65'in hemen altında tamamlarken, enflasyonun 2024 ortasında yüzde 70'in üzerine çıkması bekleniyor.

Piyasalarda enflasyonun daha da yükseleceği endişesi hakim görüş olarak kalmaya devam ederken Merkez Bankası'nın 2024 yıl sonu enflasyon orta nokta tahmini yüzde 36 seviyesinde, piyasa tahmini ise yüzde 40'ın üzerinde bulunuyor.

DOLAR/TL KURU NE OLUR?

Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini üzerinde yeni bir yukarı yönlü risk oluşturup oluşturmayacağı piyasanın gündeminde yer alırken, dolar/TL, günlük yükselişini sürdürerek gün içinde 30,10 TL bandına yerleşti.

TL'NİN DEĞER KAYBI SÜRER Mİ?

Dolar kurunun yükselişini sürdürmesi sonrası TL, dolar karşısında eylül başından bu yana günlük sınırlı değer kayıplarını sürdürüyor. Geçen yılın tamamını yüzde 36.6, aralık ayını yüzde 2,2 kayıpla kapatan TL'de kayıpların hızı ocak ayında aralık ayına göre bir miktar arttı. Böylece TL, 2024 başından bugüne yüzde 2'ye yakın değer kaybetti.

OLASILIĞI ARTIYOR

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre, söz konusu gelişmeler sonrası sosyal medya hesabından dolar/TL kurunda yaşanması muhtemel tehlikeye dikkat çeken Prof. Dr. Veysel Ulusoy, şu ifadelere yer verdi:

"Döviz kuru nispi fiyatların gerisinde kalırsa, dövize talebi durdurmak olanaksız olur. Dikkatli olalım. Devalüasyon olasılığı artıyor."

BELİRSİZLİK ARTIYOR

Öte yandan ABD Merkez Bankası'nın (FED), gelecek dönem politikalarına yönelik belirsizlikler sürerken, dolar/TL, diğer para birimleri karşısında güçlenmeye devam ediyor.

Merkez Bankası'nın, Piyasa Katılımcıları Beklenti Anketi'ne göre, 2024 yıl sonu dolar/TL kuru 39,46 TL olarak öngörülmüştü.

DEVALÜASYON NEDİR?

Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükümetçe alınan bir kararla düşürülmesidir.

Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir.

DEVALÜASYON OLURSA NE OLUR?

Devalüasyon, ilgili paraya sabit ülkenin hükümeti veya merkez bankası tarafından kullanılan bir araçtır. Devalüasyon yapmanın en temel sebeplerinden bir tanesi ülkenin ticaret açığını dengelemek için parasının değerini düşürmesidir.

Devalüasyon, para biriminin değerinin düşürülmesi ile ihracatın daha ucuza gelmesi ve küresel ticaret rekabetinde daha avantajlı hale gelmesini sağlamaktır. Bununla beraber, ithalat daha pahalı hale gelir ve yerli hane halkının ithal ürünlere olan talebinin azalması beklenirken, yurt içi üreticinin ürünlerine olan talebin artmasını sağlar.

Devalüasyon her ne kadar olumlu bir para politikası aracı gibi görünse de, negatif etkileri de bulunmaktadır. İthalatı daha pahalı hale getirmek yurtiçindeki üretimi daha az efektif hale getirebilir ya da ihracatın daha ucuz hale gelmesi talebi çok ciddi artırarak enflasyona sebep olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN