O şehirlerde ev fiyatlarında sert düşüş! Konut almak kolay kira ödemek zor! Ev sahibi olmak daha kolay…

O şehirlerde ev fiyatlarında sert düşüş! Konut almak kolay kira ödemek zor! Ev sahibi olmak daha kolay…

Dünyayı kökten etkileyen ekonomik kriz güncel fiyat listelerini de değiştiriyor. O şehirlerde talep var ama arz giderek azalıyor. Ev fiyatları dibe çakılırken kira fiyatları vatandaşın cebini yakıyor. Kira ödemekte zorlanan ev sahibi olmaya çıkıyor.

Dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Almanya güncel kira tutarları ile adından söz ettiriyor. Berlin ve Leipzig'de artan kira fiyatları vatandaşları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Durgunlaşan yeni inşaatlar ve maliyet tuzağına yakalanan kiracılar ise metropollerdeki konut piyasasında olumsuz etkileniyor. Emlak uzmanı Jones Lang LaSalle (JLL), 2023 yılının 2 yarısında Berlin, Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt, Düsseldorf, Stuttgart ve Leipzig'de ödenen kiraların geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla ortalama %8,2 oranında artış gösterdiğini belirtti. Uzmanlardan gelen açıklamalar ise yukarı yönlü baskılanmanın devam edeceğini belirtti.

ÇİFT HANELER GÖRÜLECEK

Berlin ve Leipzig'de çift haneli yüzdelik rakamların güçlü olduğu belirtilirken JLL, başkentte yüzde 21'lik bir sıçrama gördü. Diğer metropollerde ise %5 ile 7 arasında değişen oranlarda düşük artışlar kayda geçti. Berlin'deki kira fiyatlarında keskin bir artış öngörülürken göç oranlarında artış olabileceği aktarıldı. En son ilan edilen kiraların metrekare başına aylık ortalama 19,42 Euro olduğunu söyleyen JLL, başkentin en pahalı Alman şehri olan Münih'e yaklaştığını söyledi.

almanya-konut.jpg

KISIR DÖNGÜ YARATIYOR

Ülkedeki konut açığı göz önüne alındığında artışların şaşırtıcı olmadığını dile getiren Yazar Sören Gröbel, mevcut ve yeni kiralar arasında fark açığı oluşmasının Kiracıları taşınmaktan caydırdığını aktardı. Gröbel, "Bu da bir tür kısır döngü yaratıyor: kiraların daha da artmasıyla birlikte, ilan edilen kira tekliflerinin sayısı azalıyor ve konut piyasalarındaki gergin durumu daha da kötüleştiriyor" dedi.

konut-3.jpg

Artan faiz oranları ve malzeme fiyatlarının inşaatlarda krize neden olurken konut piyasasındaki Baskıda her geçen gün artmaktadır. Alman hükümeti yılda 400.000 yeni konut hedefinden çok uzakta kalırken geçtiğimiz yıl 270.000 olarak tahmin edilen konut sayısının 2024 yılında yalnızca 225.000'nin tamamlanabildiğini aktardı. Talep fazlasının özellikle kiralık konut piyasasını etkilediğini vurgulayan Gröbel "Sonuç olarak, istenen kiralar yükselmeye devam edecek" dedi.

almanya-konutlari.jpg

KİRA ARTTI EV FİYATLARI DÜŞTÜ

JLL Tarafından gerçekleştirilen analiz doğrultusunda daire alım fiyatlarının düşüşe geçtiği belirtildi. Yılın ikinci yarısında ise büyük şehirlerde yeni ve mevcut daireler için talep edilen fiyatların geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %7,4 oranında düşüş gösterdi. Emlak piyasasındaki son düşük işlemlerin alıcı ve satıcı fiyat beklentilerinden de uzak kaldığı belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN