Pandemi sonrasında büyüme kesin

Pandemi sonrasında büyüme kesin

Dünya salgınla mücadele ederken birçok ülkede ekonomik veriler saptı. IMF Başkanı Georgieva, 2021 yılı küresel ekonomik büyüme tahmininin, Nisan ayında öngörülen yüzde 6 seviyesiyle aynı olduğunu söyledi. Bu süreçte bazı ülkelerin daha hızlı bazılarının da daha yavaş büyüme yaşayacağı tahmin edildi. IMF daha önce de Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6’ya yakın büyeyeceğini kaydetmişti.

Tüm dünya koronavirüs pandemisiyle mücadele ederken, büyümeler ters köşe oldu. Pandemiyle birlikte yaşanan kapanmalar ve kısıtlamalar nedeniyle ekonomik kayıp büyük oldu. Bu süreçte birçok iş yeri ve ticaret kanalları da kapanınca ülkeler vatandaşlarına destek üstüne destek verdi.

Birçok değerlendirme kuruluşu bu dönemde büyüme tahminlerini defalarca revize ederken, en son veriyi Uluslar arası Para Fonu (IMF) paylaştı. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü (PIIE) tarafından düzenlenen video konferans etkinliğinde, küresel ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu.

"BU YÜZDE 6'NİN BİLEŞİMİ DEĞİŞTİ"

Bu yıl kayda değer bir toparlanma öngördüklerini belirten Georgieva, nisan ayında dünya ekonomisi için öngörülen yüzde 6’lık büyüme beklentisinin temmuzda da yüzde 6 olduğunu kaydetti. Georgieva, "Ancak Nisan ve Temmuz arasında bu yüzde 6’nın bileşimi değişti. Bazı ülkelerin artık daha hızlı büyüyeceği, bazı ülkelerin ise daha yavaş büyüyeceği tahmin ediliyor" dedi.

Aradaki farkın, Kovid-19 karşı aşılamanın hızı ve harekete geçmek için gerekli mali alanın varlığı olduğunu belirten Georgieva, bu nedenle aşılamanın ekonomi politikası olduğu konusunda ısrarcı olduklarını dile getirdi. IMF, 27 Temmuz’da Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu güncelleyecek. Son olarak nisan ayında yayımlanan raporda, küresel ekonominin 2021’de yüzde 6 ve 2022’de yüzde 4,4 büyüyeceği tahmin edilmişti.

Türkiye için ise geçtiğimiz haftalarda değerlendirme yapan IMF, 2021 sonu enflasyonunu yüzde 16,5, 2022 sonunda yüzde 14 beklediğini açıklamıştı. Sonraki 5 yılda da enflasyon için yüzde 12,5 tahmini yaptı. Raporda, Türkiye’de politika belirsizliği ve kırılganlıklar artmış olmasına rağmen ülkenin sorunlarının aşılmaz olmadığını kaydeden kurum, kredibilitenin ve tamponların yeniden inşası için güçlü bir para politikası duruşunun zaruri olduğunu vurguladı.

PANDEMİ DÖNEMİNDE YÜZDE 10 DARALMIŞTI

Değerlendirmenin devamı ise şöyle:

"2020 yılının ikinci çeyreğinde GSYH’nin yıllık yüzde 10,3 daralması nedeniyle 2021 yılının ikinci çeyreğinin yıldan yıla büyümede güçlü bir baz etkisi görmekteyiz. Yıllık yüzde 17,0 gibi büyük bir büyüme oranı bu baz etkisinden kaynaklanmaktadır. Öte yandan, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veriye göre çeyreklik büyüme rakamı bize ekonominin durumuyla ilgili daha doğru bir tablo sunmaktadır. Öncü göstergelerin neredeyse tamamında yıllık yüksek büyümelere karşılık çeyreklik küçülmeler olacağını tahmin ediyoruz."

İKİNCİ ÇEYREKTE ARTIŞ BEKLENİYOR

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), yılın ikinci çeyrek döneminde yıllık bazda GSYH’nin yüzde 17,0 oranında büyümesini bekliyor.

BETAM’ın konu ile ilgili değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı: "Kesinleşen Nisan ve kısmen açıklanan Mayıs ayı GSYH öncü göstergeleri ile yaptığımız hesaplamalara göre 2021 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH’nin yüzde 17,0 oranında büyümesini bekliyoruz. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yaptığımız hesaplamalarla ise 2021 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 1,0 küçüleceğini öngörüyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN