Prof. Dr. Acemoğlu Türkiye ekonomisini yorumladı: İyimser değilim

Prof. Dr. Acemoğlu Türkiye ekonomisini yorumladı: İyimser değilim

Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminlerini gerçekçi bulmadığını ve Türkiye ekonomisinin dezenflasyon hedefine ulaşmak için gerekli sıkılaştırma politikalarının uygulanmadığını ifade etti. Acemoğlu, Türkiye ekonomisinin mevcut durumu hakkında çok fazla iyimser olmadığını da sözlerine ekledi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğretim üyesi ve ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminlerini gerçekçi bulmadığını ve Türkiye ekonomisinin dezenflasyon hedefine ulaşmak için gerekli sıkılaştırma politikalarının uygulanmadığını ifade etti. Acemoğlu, Türkiye ekonomisinin mevcut durumu hakkında çok fazla iyimser olmadığını belirtti.

28 Mayıs 2023'te gerçekleşen genel seçimlerin ardından, Haziran ayından itibaren uygulanan Cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırma politikaları sonucunda TCMB'nin politika faizi 3,650 baz puan artış gösterdi. Bu artış, daha önce uygulanan ve yüksek enflasyona neden olan politikalardan sonra gerçekleşti. TCMB, Mayıs ayında enflasyonun %73 zirvesine ulaştıktan sonra, yıl sonunda %36 seviyesinde tamamlanacağını öngörüyor. Politika faizindeki sıkılaştırma süreci %45 seviyesinde sonlandı.

Acemoğlu, Reuters'a yaptığı açıklamada, negatif reel faizlerde devam eden sıkılaştırma politikalarının yetersiz kalacağını dile getirdi. Ayrıca, hükümetin son 10 yılda izlediği para ve kredi politikalarını eleştirdi ve bu politikaların zamanla sürdürülemez hale geldiğini, faiz oranlarının artırılıp düşürülmesinin bir döngü haline geldiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını açıkladığını ve politika faizinin mevcut seviyede daha uzun süre tutulacağının sinyalini verdiğini belirtti. Acemoğlu, uygulanan politikaların enflasyonu tam olarak düşüremediğini ve hedeflerin gerçekçi olmadığını vurguladı.

Acemoğlu, "Şu anda Türkiye'nin makro ekonomisinin normalleştiğini, Türkiye'nin yapısal sorunlarının çözüldüğünü ve büyük bir doğrudan yatırımla girebileceğinizi düşünmek için yatırımcının aklını yitirmiş olması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN