Reuters'tan Merkez Bankası İddiası! Erdoğan Çark Edecek! Ekonomide Altüst Olmaya Hazır Olun

Reuters'tan Merkez Bankası İddiası! Erdoğan Çark Edecek! Ekonomide Altüst Olmaya Hazır Olun

Geçen senin ekim ayında Merkez Bankası faiz indirmeye başladı ve ekomominin dengeleri altüst oldu. Faiz indirim kararı doların ateşini yükseltmeye devam ediyor. Enflasyonu da tetikleyen faiz indiriminde sona mı gelindi? Reuters ekonomistleri Şahap Kavcıoğlu'nun faiz kararı ile ilgili tahminlerini paylaştı.

26 Mayıs Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Dünya ülkelerinin merkez bankaları faiz arttırırken Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz nas açıklamaları ile dünyanın tersine indirim yapılıyor. Merkez'in şu anki faizi yüzde 14. Reuters ekonomistleri Merkez'in faiz kararı için tahminlerini paylaştı.

FAİZ İNDİRİMİ ENFLASYON OLARAK DÖNDÜ

Merkez Bankası eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında toplam 500 baz puanlık indirime gitti. Yüzde 19 olan faiz indirimler ile yüzde 14'e kadar düştü. Merkez Bankası sonraki 4 ay faiz indirimine gitmedi ve sabit tuttu. Merkez Bankası'nın kararından sonra Türk ekonomisinde kur krizi patlak verdi. Kur krizi beraberinde enflasyonu da tetikledi. Enflasyon iğneden ipliğe her şeye zam olarak yansıdı ve vatandaş zam yağmuru altında ezildi.

merkez-bankasi-faiz-karari-ne-olacak.jpg

15 EKONOMİSTEN MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI TAHMİNİ

Reuters 15 ekonomisttin Şahap Kavcıoğlu yönetimindeki Merkez Bankası'nın Mayıs ayında vereceği karar için tahminlerini açıkladı. Ekonomistlere göre 26 Mayıs'ta açıklanacak olan Merkez'in faiz kararını sabit tutacağı yönünde.

YIL SONUNA VARMADAN MERKEZ BANKASI YENİDEN FAİZ ARTTIRACAK

8 ekonomistten 2 tanesi yıl sonu faiz tahmininde Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun faiz artırımı kararını açıklayacağını öngörüyor. Tahminde bulunan ekonomistler yıl sonunda Merkez Bankası'nın faizi 15 baz puana çıkaracağını belirtirken çoğu ekonomist ise faizi 20 baz puana çıkaracağı tahminini paylaştı.

merkez-bankasi-faiz-karari.jpg

MERKEZ BANKASI NİSAN AYI FAİZ KARARINDA FAİZİ SABİT TUTTU

Eylül'de başlayarak 4 ay boyunca faiz arttıran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ocak, şubat, mart ve nisan aylarında faiz arttırmadı. Merkez Bankası'nın faiz arttırmamak konusunda ısrarcı olması doların kasım aralık ayında 18 liraya kadar çıkmasına neden oldu. Merkez Bankası doları sabit tutmak için arka kapılar ardından kamu bankalarına dolar bozdurdu. Bu hamle Merkez Bankası'nın kasasındaki dolar rezervlerinin hızla erimesine neden oldu. Şuan Merkez'in rezervlerinde 15 milyar dolar rezerv olduğu yönünde. Son iki haftada 14 lira seviyelerinde olan dolar yeniden yükselerek 16 lira seviyelerine çıktı. Doların yükselmesi enflasyon, enflasyonda hayat pahallığı olarak dönüyor.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN