Ruslar ve Ukraynalıların Türkiye'de Konut Savaşı! Sıcak Denizlere İnen Yabancılar Konut İçin Sıraya Girdi

Ruslar ve Ukraynalıların Türkiye'de Konut Savaşı! Sıcak Denizlere İnen Yabancılar Konut İçin Sıraya Girdi

Savaştan dolayı Türkiye'nin yolunu tutan sığınmacılar normal hayata dönmeye başladı. Türkiye'nin uyguladığı göç politikasından dolayı çok sayıda yabancı Türkiye sınırlarına yığılırken, Türkiye'ye giriş yapanlar ise kısa sürede mal sahibi oldu. Suriyeli ve Afganlılardan sonra Ukraynalıların da Türkiye'ye gelmesi konut fiyatlarını yükseltti. İşte Türkiye'de Ukraynalıların gayrimenkul oranları.

Ruslardan sonra en çok Ukraynalıların ziyaret ettiği Türkiye'de konut sorunu da yaşanmaya başladı. 2021 yılı ilk 3 aylık döneminde Türkiye'ye gelen Ruslar, 938 konut satın alırken, Ukraynalılar ise 2021 yılının ilk 3 ayında 222 konut satın aldı. Bu durum yerli halkı etkilerken, rakamlar gün geçtikçe yükseliyor.

YABANCILAR KONUT SAHİBİ OLURKEN YERLİ HALK EVSİZ KALDI

Akşam'ın haberine göre; Rus ve Ukraynalıların çoğunluğu genelde Akdeniz bölgesine yerleşirken bir kısmında İstanbul'da yaşıyor. Son zamanlarda yaşanan savaştan dolayı da Türkiye'ye gelen Ukraynalılar Türk sosyal hayatında kolay adapte oldu. Vatandaşlık için kriterleri değiştiren Türkiye'de çok sayıda yabancı da ev sahibi oldu. Genelde belli bir gayrimenkul sonucunda vatandaşlık alan yabancıların sayısı 2022 yılında yükselişe geçti. Ruslar ve Ukraynalıların konut alışı da yükseldi. 2021 yılında 938 konut sahibi olan Ruslar 2022 yılında 1535 rakamına ulaştı.

rus.jpg

Yüzde 63'lük bu artış ise yerli vatandaşın zor duruma girmesine neden oldu. Satılık ve kiralık konut bulamayan vatandaş ise isyan edecek duruma geldi. Dolar üzerinden yapılan satışlar en çok yabancının işine yaradı. Yabancılar arasında gayrimenkul yatırımında 7'nci sırada yer alan Ukraynalılar ise 2022 yılında aldığı konut sayısı 381'e yükseldi. Rusların önüne geçen Ukraynalıların artış oranı ise yüzde 71'e çıktı. Rusların ve Ukraynalıların ise en çok tercih ettikleri il ise Antalya oldu. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ayanoğlu, ise pandemi döneminde bu hareketliliğin başladığını vurguladı.

RUSLAR VE UKRAYNALILAR GÜVENLİ LİMAN ARIYORLAR

Ruslar ve Ukraynalıların güvenli bir yer arayışında olduğunu ifade eden Ayanoğlu, konut alımındaki en önemli etkeninde konut kredi faizlerinin düşük olmasından kaynaklı olduğunu belirtti. Fiyatların yükselmesinde savaşın etkisi olduğunu belirterek, "Ruslar ve Ukraynalılar güvenli bir yer aradı ve ilgi bu nedenle arttı. Kiralar da artı. 2 bin 500- 3 bin TL'lik konutlar 10 bin lira oldu. Fiyatların yükselmesinde savaşın etkileri var. Yerli halkımız olumsuz etkilendi" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN