Taşla teknolojiyi harmanladı, dünya pazarlarını fethetti. Türk gururundan 110 ülkeye ihracat başarısı. Resmen dünyanın betonunu şekillendiriyor…
Türk mühendisliğinin gururu MEKA Global, 110 ülkeye ihracat yaparak dünya çapında tercih edilen bir marka haline geldi.
110 ÜLKEYE YAYILAN TEKNOLOJİ: MEKA GLOBAL
1987 yılında Mehmet Kaybal tarafından Ankara’da kurulan MEKA Global, inşaat, madencilik ve geri dönüşüm sektörlerine yönelik geliştirdiği beton santrali, kırma eleme, besleyici ve yıkama tesisleri ile dünya genelinde adını duyurdu.
Bugün itibarıyla şirket, 4.500’den fazla tesisin kurulumuna katkı sağlayarak, 110’dan fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Ankara’da 4, Eskişehir’de ise 1 üretim tesisi bulunan MEKA, yıllık 250 beton santrali ve 150 kırma eleme tesisi üretme kapasitesine sahip.
YÜZDE 90 YERLİ ÜRETİM, YÜZDE 90 İHRACAT
Yüksek yerlilik oranı ile üretilen MEKA ekipmanları, Türkiye’nin teknoloji odaklı üretim gücünü yurt dışına taşıyor. Ürünlerinin %90’ını ihraç eden firma, Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçı firması arasında yer alıyor.
MEKA Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Kaybal, “Müşterilerimizin ihtiyaçlarını AR-GE süreçlerimizle analiz ediyor, özel çözümler geliştiriyoruz. Tasarım, üretim, test ve devreye alma gibi tüm aşamaları kendi bünyemizde yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
MEGA PROJELERDE MEKA İMZASI
MEKA ürünleri, dünyanın önde gelen altyapı projelerinde yer aldı:
- Hinkley Point C Nükleer Santrali (İngiltere)
- Kursk Nükleer Santrali (Rusya)
- HS2 Hızlı Tren Projesi (İngiltere)
- Soçi Olimpiyat Köyü ve Dünya Kupası stadyumları (Rusya)
- İstanbul Havalimanı
- Londra Heathrow Genişleme Projesi
Bu projelerde, MEKA’nın yüksek dayanıklılığa sahip beton santralleri, soğuk iklim koşullarına uygun özel tasarımlarla kullanıldı.
YÜKSEK TEKNOLOJİ, YÜKSEK VERİMLİLİK
MEKA’nın 40’tan fazla mühendisin görev aldığı AR-GE merkezi, ürünlerin verimliliğini artırmak ve otomasyon sistemlerini geliştirmek için ileri düzey yazılımlar ve analiz programları kullanıyor.
Şirket, yalnızca üretim değil aynı zamanda yazılım geliştirme alanında da faaliyet gösteriyor. Otomasyon birimi sayesinde makineler tamamen bilgisayar ortamında çalışacak şekilde optimize ediliyor.
GERİ DÖNÜŞÜME ÖZEL YENİ HAMLELER
Geri dönüşüm sektörünün önemine dikkat çeken Kaybal, bu alana yönelik makineleri optimize ettiklerini ve üçüncü ana faaliyet kolu olarak yapılandırmayı hedeflediklerini belirtti.
Bu vizyonla MEKA, sürdürülebilir sanayiye katkı sağlayacak yeni ürünleriyle hem çevreci hem verimli çözümler sunmaya hazırlanıyor.
SANAYİ EKOSİSTEMİNE KATKI
Yüzde 90’ı aşan yerli girdi oranı ile ithalata bağımlılığı azaltan MEKA, iç pazarda güçlü bir sanayi ekosistemi oluşturuyor. Teknolojiye dayalı üretim yapısıyla, Türkiye’nin sanayi profilini ileriye taşıyor.
Yüksek teknoloji içeren kırma eleme sistemleri ve mikserlerin yanı sıra, mühendislik ve üretim kabiliyetiyle ihracat potansiyelini daha da artırmayı hedefliyor.
GLOBAL MARKALAŞMA YOLUNDA İLERLİYOR
MEKA bugüne kadar ABD, İngiltere, Norveç, Fransa, Rusya, Avustralya, Kanada, Malezya, Filipinler, Tanzanya gibi ülkelerde tesis ve ekipman kurulumlarını başarıyla gerçekleştirdi.
MEKA, yüksek mühendislik gücü, ihracat kapasitesi, teknoloji odaklı yaklaşımı ve yerli üretim gücüyle Türkiye’nin küresel ölçekte en dikkat çeken firmalarından biri olmayı sürdürüyor.