TCMB ve BKM'nin duyurduğu 'Ödeme İste' sistemi borçluya ve alacaklıya kolaylık sağlıyor

TCMB ve BKM'nin duyurduğu 'Ödeme İste' sistemi borçluya ve alacaklıya kolaylık sağlıyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve BKM iş birliği ile hayata geçirilen ‘Ödeme İste’ altyapı sistemi, bazı bankalar tarafından uygulamaya alındı. Bu yeni sistem ile birlikte kira, borç ödeme, öğrenciye harçlık gönderme gibi pek çok işlemde kullanıcılara kolaylık sağlanması amaçlanıyor.

Banka kullanıcılarının hizmetine sunulan ‘Ödeme İste’ sistemi, TCMB ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ortaklığı ile hayata geçirildi. Yapılan yeni uygulama ile alacaklıların borçludan ödeme talep etmesi ve borçlunun da bu talebe karşılık vermesi esasına dayalı bir sistem kuruldu.

Bir diğer yandan ‘Ödeme İste’ transfer sistemiyle birlikte mülk sahipleri kiracılarına ödeme hatırlatması yapabilecekken, öğrenciler de harçlık istemek için bu uygulamadan yararlanabilecek.

‘ÖDEME İSTE’ SİSTEMİNİN MANTIĞI NEDİR?

Bazı bankaların kullanıma aldığı ‘Ödeme İste’ sayesinde, para göndermesi istenen kişinin IBAN numarası, ismi, talep numarası ve talep geçerlilik süresi banka üzerinden sisteme giriliyor. Bilgileri girilen kişinin bankası, o müşterisine ödeme yapması konusunda uygulama üzerinden bir uyarı gönderiyor ve talep edilen ödemeyi yapıp yapamayacağını soruyor. Para talep edilen kişi onay verdiği takdirde FAST üzerinden anında para transferi gerçekleştiriliyor.

Hayatı kolaylaştıran bu sistem sayesine mülk sahipleri kiracılarına kira hatırlatmasında bulunabilecek. Öğrenciye harçlık gönderme konusunda da kolaylık sağlayan bu proje, borçlulara ek süre tanınmasında da kolaylıklar sunuyor.

‘ÖDEME İSTE’ SİSTEMİ KONUSUNDA EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULAR

Sistem tam olarak nedir?

Bir ödeme aracı/kanalı olmayan ‘Ödeme İste’ sistemi, ödeme öncesi kullanılan bir altyapı özelliğidir. Temel mantık olarak, alacaklı tarafa ödeme öncesinde, ödemenin zamanında yatırılması için talep oluşturmakta kolaylık sağlar.

yeni-proje-90.jpg

Sistem nasıl kullanılır?

"Ödeme İste" altyapısını kullanabilmek için alacaklı kişi, borçlunun hesap bilgilerini, yani Kolay Adres, TR Karekod veya IBAN ve ad-soyad bilgileri bilinmeli. Bu bilgiler banka sistemine doldurulmalı ve talep oluşturulmalı.

"Ödeme İste" sistemi alacaklı ve borçlu farklı Ödeme Hizmeti Sağlayıcısı (ÖHS) ile çalıştıklarında da kullanılabiliyor mu?

Evet, kullanılabiliyor.

Alacaklı taraf talebini ilettiğinde borçlunun bundan nasıl haberi olacak?

Borçlu tarafından kullanılan Ödeme Hizmet Sağlayıcı, gerekli yasal kontrolleri gerçekleştirdikten sonra kendi sistemi üzerinden ‘Ödeme İste’ talebi oluşturarak borçlu tarafa anlık bir bildirim gönderiyor.

Borçlu taraf kendisine iletilen ‘Ödeme İste’ talebini reddedebilir mi?

Evet, borçlu tarafın böyle bir hakkı var. İletiyi kabul ya da ret şeklinde cevaplayabilir.

Borçludan gelen yanıt alıcı tarafından ne kadar süre içerisinde öğreniliyor?

Borçlu taraf ‘Ödeme İste’ talebine cevap verdiği anda alacaklı tarafa bir ileti gönderilir.

‘Ödeme İste’ talebi borçlu tarafından kabul edilirse hangi yolla ödeme gerçekleştirilir?

"Ödeme İste" sisteminde, borçlunun iletilen ödeme talebini kabul etmesi durumunda, söz konusu ödeme FAST veya havale yoluyla anında gerçekleştirilebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN