Türkiye tekstil sanayisinin köklü kuruluşlarından Baltalı Grup, üretim faaliyetlerini yürüttüğü iki büyük tesisini kapatma kararı aldı. Afyonkarahisar’ın Hocalar ilçesi ile Denizli’nin Çal ilçesinde faaliyet gösteren fabrikaların kapanmasıyla birlikte yaklaşık 650 işçi işsiz kalacak.
Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Derya Baltalı, kararın arkasında azalan sipariş hacmi, yükselen faiz oranları ve finansmana erişim sorunlarının yer aldığını belirtti. Baltalı, “Üretim yapmak artık sürdürülemez hale geldi. Talepte bir artış yaşanırsa fabrikalarımızı yeniden açmayı değerlendiririz” açıklamasında bulundu.

GEÇİCİ DURUŞ, KALICI KAPANIŞA DÖNÜŞTÜ
Baltalı Grup’un 2018 yılında devreye aldığı Denizli Çal’daki tesisin kapatılmasının arkasında herhangi bir siyasi ya da yerel yönetim baskısı olmadığının altını çizen Derya Baltalı, geçtiğimiz yıl geçici olarak durdurulan Afyon Hocalar’daki fabrikanın da yeniden faaliyete geçmesine rağmen talep yetersizliği nedeniyle tamamen kapandığını söyledi.
Baltalı, özellikle son bir yılda tekstil siparişlerinde ciddi düşüşler yaşandığını ve bu durumun sürdürülebilirliği imkansız hale getirdiğini vurguladı.
"FİNANSMANA ULAŞMAK İMKANSIZLAŞTI"
Baltalı, Türkiye’de uygulanan ekonomik politikaların üretim sektörü üzerinde baskı yarattığını ifade etti. “Kur artışı, enflasyonun altında kalıyor. Bu da ihracatçıları zorluyor. Bankalar ise tekstil sektörüne oldukça temkinli yaklaşıyor. Kredi bulmak artık neredeyse imkânsız hale geldi” diyen Baltalı, bu durumun hem yatırım hem üretim süreçlerini sekteye uğrattığını belirtti.

3 BİN FABRİKA SATILIK DURUMDA
Tekstil sektöründeki çöküşün sadece Baltalı Grup ile sınırlı olmadığını belirten Derya Baltalı, Türkiye genelinde şu an 3 bin civarında fabrikanın satışa çıkarıldığını, benzer sayıda tesisin de kiralık olarak boşta beklediğini açıkladı.
“Sanayi yoksa işçi sınıfı da olmaz. Orta sınıf da yok olur. Türkiye'nin yeniden üretim ekonomisine dönmesi ve sanayicinin teşvik edilmesi şart. Aksi takdirde bu döngü kırılır ve toparlanması uzun yıllar alır” şeklinde konuştu.
TEKSTİL, KRİZİN MERKEZİNDE: KONKORDATO PATLADI
2025 yılının ilk beş ayında konkordato ilan eden firma sayısı 967’ye ulaştı. En çok başvuru ise tekstil sektöründen geldi. Yurt dışına kayan üretim, iflas eden firmalar ve finansman darboğazı, Türkiye’nin geleneksel sanayi gücü olan tekstil sektörünü adeta çökme noktasına getirdi.
