TL için geri sayım başladı: Şaşırtan hesaplama! Yeni dönem devrim niteliğinde olacak

TL için geri sayım başladı: Şaşırtan hesaplama! Yeni dönem devrim niteliğinde olacak

Orta Vadeli Program'da (OVP) Dijital Türk Lirası kullanımı yaygınlaştırılmasına yönelik madde dikkat çekmişti. Dijital Türk Lirası'nda yasal düzenlemenin 2024'ün 4. çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanırken, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar'dan önemli bir açıklama geldi. Türk Lirası'nın dijitale aktarımı ile Türkiye'de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya katkının 26 milyar dolar olacağını dile getirdi. İşte detaylar...

Anadolu'da üretime odaklanan KOBİ'lerin, Sanayi 4.0'a hazırlanabilmeleri amacıyla dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunmak, sektörler bazında dijital dönüşümde yol haritası belirlemek ve dijitalleşme sürecine rehberlik etmek için düzenlenen Dijital Anadolu Projesi'nin konuğu Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar oldu.

ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk'ün de yerini aldığı toplantı, 'Antalya Ticaret ve Tarım Dijitalleşme Vizyonu Paneli' ile sürdü. Panelde, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, konuşmasında işletmelerin dijitalleşmesi, hangi sektörler dijitalleşme de daha iyi, tarımda dijitalleşme, Orta Vadeli Program'da (OVP) dijital dönüşüm ve Dijital Türk Lirası'nın faydalarını anlattı.

atso-baskani-ali-bahar-dijital-turk-lirasi-2.jpg

6 TEMEL GÖSTERGE VAR

Konuşmasına dijitalleşme endeksinin önemine vurgu yapan Ali Bahar, "Antalya, internet, akıllı telefon, sosyal medya ve e- ticaret kullanıcı oranlarında Türkiye ortalamasının üstündedir. Şehrimizin teknoloji kullanımında ki bu oranlarda, genç ve eğitimli nüfusun önemli bir rol oynadığını belirtmeliyiz. Bu durum şehrin ekonomik gelişimi ve rekabet gücünün artmasına da, etkili olmaktadır. Dijitalleşme endeksi dediğimizde 6 temel göstergesinin olduğunu bunlarında, 'Çalışanların internete erişimi var mı, internet hızlı mı, bilişim uzmanı istihdam ediyor mu, bilişim eğitimleri düzenliyor mu, ERP yazılımı kullanıyor mu?' şeklinde sıralayabiliriz" dedi.

"1 PUAN ARTIŞ 26 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLAR"

"Türkiye'de her 3 KOBİ'den 1'i dijital göstergelerin hiçbirine sahip değil maalesef" diyerek konuşmasını sürdüren Ali Bahar, "Antalya'da da durum farklı değil. Bahsettiğim 6 gösterge puanlandığında, KOBİ ölçeğindeki firmaların dijitalleşme puanı 10 üzerinden ortalama 2,3, büyük ölçeklilerin ortalama 5,2'dir. Antalya'da KOBİ'lerde durum ortalamanın üzerinde, fakat çokta uzakta değil. Çok etkili bir hesaptan bahsetmek istiyorum. Firmaların hızlı internete erişmesi, verimlilikte yüzde 2,6’lık artışa sebep oluyor. Yine 'Dijital Türkiye 2030' raporunda açıklanan veriye göre tüm firmaların hızlı internete erişiminin getireceği ilave Gayri Safi Yurt İçi Hasıla artışı 4,2 milyar dolar. Dijitalleşme endeksinin 1 puan artmasının Türkiye'de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya katkısı 26 milyar dolar" diye konuştu.

OVP'DE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Orta Vadeli Program'da (OVP) dijital dönüşümün yer aldığını kaydeden Ali Bahar, şöyle konuştu:

"Sanayide teknolojik dönüşümü hızlandırmak üzere yatırım teşvik sisteminde dijital dönüşümün odağa alınması gerekiyor. Mesleki eğitim programlarının dijital ve yeşil dönüşümün gereklerine cevap verecek şekilde güncellenmesi önemli. Dijital dönüşüm, teknolojik gelişmeler ve pandemi sürecinin iş mevzuatında ortaya çıkardığı ihtiyaçlara yönelik düzenlemeler önemli.

Dijital tarım uygulamaları kapsamında, uydu, telsiz haberleşme ağları, hava araçları, yapay zekâ, veri bilimi ve yoğun teknoloji kullanımı ile tahminler yapılacak, veri ve modelleme kalitesi artırılarak üretim planlaması yapılmalı. Bilişim, yazılım, dijital oyun, telekomünikasyon, finansal teknolojiler, akıllı şehircilik alanlarında sektörlerin yurtdışına açılması ve ihracatının artırılmasına yönelik sektöre özel kurgulanan destekler verilmeli."

atso-baskani-ali-bahar-dijital-turk-lirasi-1.jpg

DİJİTAL TÜRK LİRASI DÖNEMİ BAŞLIYOR

Dijital Lira Araştırma Geliştirme Projesi'nin birinci ve ikinci faz pilot keşifleri doğrultusunda, ödemeler için Dijital Türk Lirası'nın kullanım testlerine başlandığını kaydeden Ali Bahar, şunları söyledi:

"Tüm bu başlıklar bizi heyecanlandırıyor. Dijital Lira, Merkez Bankası Dijital Para Birimi, Merkez Bankası tarafından üretilen bir dijital para birimidir. Bu para biriminin amacı, Türkiye'de yer alan kurum ve kuruluşlar arasında yapılan işlemleri kolaylaştırmak ve hızlandırmaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Program (2024-2026) raporunda Dijital Türk Lirası hakkında hedeflere yer verildi. Dijital Türk Lirası yasal düzenlemenin 2024'ün 4. çeyreğinde hayata geçirilmesi hedefleniyor."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN