Türkiye'nin 2 bin dönümlük dev fabrikası harabe oldu! Hurdacılar demirleri yarışarak topluyor: Tüm yatırımlar çöp oldu

Türkiye'nin 2 bin dönümlük dev fabrikası harabe oldu! Hurdacılar demirleri yarışarak topluyor: Tüm yatırımlar çöp oldu

Türkiye’nin 2 bin dönümlük dev fabrikası harabe oldu. Genç Parti Genel Başkanvekili Burçih Şahindur’un iddialarına göre, BMC tarafından Karasu’da inşasına başlanan fabrika, bölgedeki oksitlenme hesaplanmadığı için küflendi. İşte detaylar…

BMC’ye Sakarya Karasu’da deniz kenarında konumlanan 2 bin dönümlük hazine arazisi tahsis edilmişti. Alanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ili törenle temel atılmış ve bazı tesislerin inşası başlamıştı. Fakat, BMC patronları Ethem Sancak ile Talip Öztürk’ün hisselerini devrettiği yeni patron Tosyalı Holding, yatırımı Karasu’da gerçekleştirmekten vazgeçmişti.

Genç Parti Genel Başkan Vekili Burçin Şahindur ise BMC’nin Karasu’daki fabrikadan vazgeçmesinin nedenini anlattı: “Devletin hazinesinden arazi istimlak edildi, para alındı, fabrika yapıldı ama öncesinde düzgün hesaplama yapılmadığı için fabrikayı açmadan kapattılar.”
Politikyol'daki habere göre, MK Haber TV’nin cuma akşamı yapılan yayınında katılımcılar, kamuda tasarruf tedbirlerini tartıştı.

Tank Palet Fabrikası’nı kamuoyundaki bütün itirazlara rağmen satın alan BMC’nin yarı hissesi önce Katarlılara satıldı. Ethem Sancak, elinde bulunan %50,1’lik hisseyi de Fuat Tosyalı’nın sahip olduğu Tosyalı Holding’e sattı. BMC’nin CEO’su Murat Yalçıntaş, o zaman yatırımın iptal olmasını “Karasu’da başlayan yatırım BMC açısından fizibl değil. Orada, yani yakın çevrede bir savunma sanayi kümelenmesi yok. Dolayısıyla Karasu’da üretimin maliyeti yüksek olur” sözleriyle açıklamıştı.

Şahindir, Tosyalı-Katarlı yönetimindeki BMC’nin Sakarya Karasu’da önceden başlayan askeri motor fabrikası projesinin, 2022’de durdurulmasının perde arkasını aktardı.

yeni-proje-29-001.jpg

OKSİTLENME HESABA KATILMAMIŞ

O dönem Karasu’daki tesisin tamamlandığını, işlerin fabrika açılış noktasına kadar geldiğini söyleyen Şahindur, şu ifadelere yer verdi:

“Fabrikanın içine makinelerin konulacağı noktaya gelindi ve ne fark edildi biliyor musunuz? Karasu’da yüksek oksitlenmeden dolayı bir makine üç yıl çalışabiliyor. Üç yılın sonunda tank üretemeyeceğiniz makineler çalışamayacağı için yapılan o kadar yatırım boşa gitti. Bakın bu fabrika için 2 milyon 200 bin metrekare istimlak edildi, devletin hazinesinden para çıktı. Ve şu anda tüm yatırım boşa gitti. Şimdi gidin Karasu’ya, yaptıkları fabrikanın metallerini hurda diye satıyorlar. Hani tasarrufa gidiyorlar ya, anlatmak istediğim işte buydu. Diyanet İşleri Başkanı’nın Audi’siyle, Cumhurbaşkanı’nın 40 aracıyla tasarruf olmaz. Yapılan bu yanlış yatırımı, geçmişte yapılan saçma sapan yatırımları konuşmuyoruz.

yeni-proje-28-001.jpg

10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM AÇILACAKTI

Cumhuriyet’in haberine göre, Karasu’da deniz kenarındaki 2.200 dönümlük Hazine arazisi BMC’ye 10.000 kişinin istihdam edileceği garantisi ile yaklaşık 5 sene önce 49 yıllığına hibe edilmişti.

O dönem Ethem Sancak’la Katarlıların sahip olduğu BMC’nin, 13 Ocak 2019’da Sakarya Karasu Fabrikası’nın temel atma törenine AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katılmıştı.

yeni-proje-30-001.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel atma törenindeki konuşmasında şunları söylemişti:

"222 hektar alan üzerine kurulan bu tesiste tank fabrikası, zırhlı araç ve askeri kamyon fabrikası, ticari araç ve motor fabrikası, hızlı tren ve metro fabrikası gibi pek çok üretim hattı bulunuyor. Toplam yatırım büyüklüğü 500 milyon dolara ulaşacak BMC üretim üssü tüm etaplarıyla üretime geçtiğinde 10 bin kişiye istihdam sağlayacak. Yine tesisin bütün üniteleriyle hizmete girdiğinde ülkemiz ekonomsiine senelik 5 milyar dolarlık bir katma değer oluşturmasını bekliyoruz. Kendi ihtiyaçlarımız haricinde katar başta olmak üzere dünyanın pek çok farklı ülkesine yıllık 1 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz.''

Temeli AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri ve bakanlar tarafından atılan BMC’nin Sakarya Karasu ilçesindeki fabrikasında söküm işlemleri başlamıştı. Olaya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan CHP'li Engin Özkoç, "Cumhuriyet tarihinin en büyük soygunlarından bir tanesidir" dedi. Gelecek Partili Ayhan Sefer Üstün ise "İktidara geldiğimizde hesabını soracağız" demişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN