Uçan araçlara hazır mısınız?

Uçan araçlara hazır mısınız?

Yıllardır insanların gelecek olarak gördükleri ‘uçan araçlar’ tam olarak gerçekleşmese de yavaş yavaş ilk örnekleri paylaşılıyor. Japon otomotiv devi Suzuki, elektrikli uçan otomobil geliştiricisi SkyDrive ile iş birliğini duyurdu. SkyDrive ile Suzuki ortaklığı ile uçan otomobil faaliyetleri ve teknolojisinde iş birliği yapacak. 2017’de İstanbul’da tanıtılan AirCar da bunlardan biri olurken Slovakya’da da başka bir model otomobilden uçağa 15 saniyede dönüşüyor.

ALİ YILDIRIM

Dünyada hızla gelişen teknoloji, pandemiyle tanışınca iyice hızlanmaya başladı. Özellikle bu dönemde yıllar sonra ortaya çıkması beklenen birçok teknoloji kısa süre içinde tanıtıldı. Otomobil tarafında da fosil yakıtlı araçların yavaş yavaş tedavülden kalkması, elektrikli dönüşümü de hızlandırdı. Tabi bundan önce yıllardır insanların gelecek olarak gördükleri ‘uçan araçlar’ tam olarak gerçekleşmese de yavaş yavaş ilk örnekleri paylaşılıyor. Tam olarak seri üretime geçmeleri halinde asıl trafik havada başlayacak gibi görülüyor. Peki daha çok filmlerde rastladığımız bu araçlar ne zaman hayatımızın bir parçası haline gelecek? Dronelar aslında günümüzde bunun ilk örneklerinden biri. Bu insansız uçan araçlar, ilk etapta sadece uçmaya başladı. Ardından görüntü kaydedebilen araçlar haline gelen droneler geçen yıl kargo teslimatları da yaptı. Google’ın da sahibi olan Alphabet’in Wing ismiyle kurduğu ilk drone ile teslimat yapan firması ABD’de 2019 yılından beri hizmet veriyor.

Gelecek için örnekler de yavaş yavaş çoğalıyor. Japon otomotiv devi Suzuki, elektrikli uçan otomobil geliştiricisi SkyDrive ile iş birliğini duyurdu. SkyDrive ile Suzuki ortaklığı ile uçan otomobil faaliyetleri ve teknolojisinde iş birliği yapacak. Hindistan’da uçan otomobilleri geliştirmeyi, üretmeyi ve pazar oluşturmayı planlıyor. SkyDrive ve Suzuki, teknoloji Ar-Ge, üretim ve seri üretim sistemlerinin planlanması, öncelikli olarak Hindistan olmak üzere denizaşırı pazarların geliştirilmesi ve karbon nötr olma çabalarının teşvik edilmesini içeren faaliyetler ve teknoloji alanlarında iş birliği yapmayı planlıyor. SkyDrive, Japonya’nın Osaka kentindeki 2025 Dünya Fuarı sırasında hava taksi hizmetine başlamayı ve Japonya’nın diğer bölgelerinde hizmet vermeyi hedefliyor.

8 PERVANELİ VE İKİ YOLCU KAPASİTELİ BİR UÇAN ARABA

2017 yılında İstanbul’da kurulan ve 2019 yılında Softtech’in yazılım sistemleri ile desteklediği uçan araba AirCar’ın geliştirmeleri devam ediyor. Softtech’in teknoloji yatırımcısı olduğu, ilk prototipi ve deneme uçuşu 2021’in Şubat ayında tamamlanan uçan araba AirCar, elektrikli ve yüzde 100 otonom bir araç olarak tasarlandı. Tam otonom uçuş ve yapay zeka sistemleri Softtech tarafından geliştirilen AirCar’ın tek yolcu kapasitesi ile 80 kilometre, iki yolcu kapasitesi ile 50 kilometre menzil yapması hedefleniyor. Elektrikli ve yüzde 100 otonom bir araç olarak tasarlanan AirCar, 8 pervaneli ve iki yolcu kapasiteli bir uçan araba olacak. İki yolcu ile 50 kilometre, tek yolcu ile 80 kilometre menzil yapabilecek aracın boş ağırlığı 250 kilogram.

HYUNDAI DE UBER İLE ANLAŞMIŞTI

Hyundai 2020’de düzenlenen CES Fuarı’nda geleceğin mobilite çözümlerini tanıtmıştı. O dönemde UBER ile el sıkışan marka, teknoloji şirketi Elevate ve Uber tarafından ortaklaşa olarak geliştirilen hava taksileri, tüm dünyanın dikkatini çekerek kentsel hava taşımacılığında çığır açmaya hazırlanıyor. Hyundai’nin Uber’le ortaklaşa geliştirdiği bu proje, NASA’dan ilham alınarak tamamen insan merkezli bir yaklaşımla oluşturuldu. Bu ortaklıkta Hyundai, teknolojik hava araçlarını üretecek ve satışa sunacak.

OTOMOBİLDEN UÇAĞA DÖNÜŞMESİ 15 SANİYE

Geçen sene Slovakya’da iki havaalanı arasındaki test uçuşunu başarıyla tamamlayan başka bir Aircar ise Nitra ve Bratislava şehirleri arasında 35 dakika boyunca uçtu. Açıklamalara göre, BMW motoru ile çalışan Aircar’ın 1000 km civarı bir menzili var ve 2500 metre irtifaya çıkabiliyor. Şimdiye kadar havada 40 saat kalmış olan aracın yakın bir zamanda binlerce saatlik test uçuşlarını tamamlayacağı öngörülüyor. Otomobilden uçağa dönüşmesi 15 saniye süren Aircar’ın dikkat çekici bir tasarımı ve görünümü var. Kanatlarını olduğu gibi kaldırıp geriye doğru yatırabilen aracın kuyruk kısmı da uzayıp kısalabiliyor.

ÇİN BU KONUDA OLDUKÇA HIZLI

Çinli elektrikli otomobil şirketi Xpeng ise hem havada hem karada gidebilen uçan arabayı 2024’te üretmeye başlayacağını açıkladı. Şirket iştiraki olan HT Aero ile havada uçabilen ve yollarda sürülebilen yeni bir aracı piyasaya sürecek. HT Aero, aracın hafif bir tasarıma ve katlanabilen bir rotora sahip olacağını söyledi. Bu özellik otomobilin yollarda sürülmesine ve ardından rotorlar genişletildiğinde uçmasına izin verecek. Şirket, aracın paraşüt de dahil olmak üzere bir dizi güvenlik özelliğine sahip olacağını söyledi. HT Aero, geçen hafta bir dizi dış yatırımcıdan 500 milyon dolar topladı. Hatta aracın fiyatının bile 157 bin dolar olacağı tahmin ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN