Ucuz et tufanı dev zamma dönüştü! Kırmızı et bir haftada yüzde 14 pahalandı: Son fiyatlar cep yakıyor!

Ucuz et tufanı dev zamma dönüştü! Kırmızı et bir haftada yüzde 14 pahalandı: Son fiyatlar cep yakıyor!

Et ve Süt Kurumu’nun sabit fiyat kampanyasına katılım sınırlı kaldı. İstanbul Perakendeciler Derneği'nin onayına rağmen üyelerinin çok az bir kısmı sabit fiyat kampanyasını uyguladı. Zincir marketlerde Ramazan ayının girmesiyle fiyatlara yüzde 14 zam geldiği görüldü.

Ocak ayının başından bu yana yüzde 75 zamlanan et fiyatları Ramazan ayında da zamlanmaya devam etti. Ramazan sofralarını etli yemeklerden mahrum bırakan zam oranı akla İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) ile Et ve Süt Kurumu (ESK) arasında yapılan anlaşmayı getirdi.

Emlakkulisi.com'da yayınlanan habere göre anlaşma Ramazan ayı boyunca et fiyatlarının sabitlenmesi üzerineydi. Ancak PERDER üyelerinden çok azı bu kampanyaya dahil oalrak et fiyatlarını sabitlerken ulusal market zincirlerinin bir çoğu et fiyatlarına yüzde 14 zam yaptı.

KAMPANYAYA UYANLAR DA VAR

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Et ve Süt Kurumu ile arasında yaptığı anlaşma sonrası alınan karara İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği desteğini ilan etti. 44 üye ve 2 bin 140 mağazayı bünyesinde barındıran derneğin üyesi olan kasaplarda bir kg kıymanın fiyatı 190 TL olarak sabitlendi. Üye olmayan kasaplarda 245 TL’den başlayan fiyatlara uygun bir alternatif sunan dernek üyesi kasapların ve marketlerin yanı sıra Tarım Kredi Marketleri’nde de kıyma 140 lira, kuşbaşı ise 150 lira olarak sabitlendi.

PERDER ÜYELERİNİN KATILIMI SINIRLI KALDI

Ancak fiyat sabitleme kampanyasına PERDER üyelerinin katılımı sınırlı kaldı. Kampanyaya lojistik koşulları el veren sınırlı sayıda üye katılım sağladı.

Kampanyaya katılan Çağrı Market’in İstanbul’daki yaklaşık 70 mağazasından lojistik koşullar sebebiyle sadece 25’inde ucuz et satışı yapılıyor. Gorsperr Market’te ise 1 Nisan'da başlayacağı söylenen kampanyanın hangi şubelerde geçerli olacağı bilinmiyor.

Üye olmayan market ve kasaplarda ise Ramazan ayında sabitlenmesi için kampanyaların düzenlendiği et fiyatlarında yükseliş sürüyor. Ulusal zincir marketlerden Migros’ta Ramazan ayından önce 289 TL olan dana orta yağlı et fiyatı yüzde 14 zamla 329 TL’ye yükseldi.

et-kiyma.jpg

‘ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ’


İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere ise konu hakkında şunları söyledi:

“Bütün üyelerimiz bütün şubeleri ile birlikte katılamadı. Fakat elinden geleni yapmaya çalıştı herkes. Gönül isterdi ki tüm marketlerde satılsın ucuz et ama zaten etin bu kadar zamlanması da spekülatif. Sene başından bugüne kadar 90 lira zam geldi. Bu maliyetlerle vs. açıklanamayacak bir zam. Biz eğer İstanbul’da ucuz et satışı yaparsak, Anadolu’da da fiyatlar biraz düşer diye düşündük ve düşüş olmasa bile durulmaya başlandı. Eğer et fiyatlarındaki ateş sönmezse sabit fiyat uygulaması devam edebilir. Ama tabii ESK’nin arzı çoğalabilirse.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN