Vatandaşa kuaföre gitmek de artık lüks! Fiyat tarifesine yeni zam yolda

Vatandaşa kuaföre gitmek de artık lüks! Fiyat tarifesine yeni zam yolda

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı kuaförleri de vurdu. Yüzde 100 oranında artan kuaför ücretleri vatandaşlar için artık lüks oldu. Saç kesimi erkek kuaförlerinde 250 TL, kadın kuaförlerinde ise 700 TL'ye çıktı. Vatandaşlar çareyi evde tıraş yapmayı öğrenmekte bulurken erkek ve kadın kuaförleri artan giderlerden ve pahalılık karşısında azalan müşterilerden şikayetçi. Kuaför dükkanları birer birer kapanırken esnaf mart ayında gelecek tarife ile yeniden zam bekliyor.

Yüksek enflasyon nedeniyle artan hayat pahalılığı ile gün geçtikçe eriyen alım gücü vatandaşları her alanda zorluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kuaförlere bir yılda gelen yüzde 100'ün üzerindeki zam, vatandaşların kişisel bakım ihtiyacını da lüks kılıyor.

MART AYINDA ZAM BEKLENİYOR

İstanbul’da kuaför ve berber odaları yeni tarifeleri ocak ayında açıklamıştı. Erkek kuaförlerinde en ucuz saç kesimi 80-100 liradan 250 liraya çıkarken kadın kuaförlerinde 250 lira olan saç kesimi 700 liraya, 800 TL olan saç boyama ise bin 500 liraya çıktı.

Esnaf, mart ayında gelecek fiyat tarifesi ile ücretlerin yeniden zamlanacağını belirtiyor.

'FİYATLARI ARTIRMAK ZORUNDA KALDIK'

Cumhuriyet'ten Didem Ernez'in haberine göre, İstanbul Kadın Kuaförleri ve Manikürcüleri Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Haydar Alkoç, kuaför ürünlerinin çoğunluğunun dövize bağlı ithal ürünler olduğunu ve bu nedenle dövizdeki artışın fiyatları artırdığını belirtti. Dükkan kiralarının yüzde 100'ün üzerinde arttığını vurgulayan Alkoç, elektrik, doğal gaz ve asgari ücretle birlikte işçiliğin de yükseldiğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

"Fiyatları artırmak zorunda kaldık. Bugün aldığımız ürünü yarın aynı fiyata bulamıyoruz. Her seferinde yüksek oranda artışlarla karşı karşıya kalıyoruz. Pahalılık nedeniyle müşteri sayısı da düştü. Altı aydır günde ortalama 7-8 civarı kuaför kapanıyor."

Üsküdar’da kadın kuaförlüğü yapan Mehmet T. ise fiyat artışlarının ilk nedeninin kira artışları olduğunu belirtti. Dükkan sahibiyle davalık olduğunu belirten esnaf, "2021’de 4 bin lira olan kiram bugün 15 bin lira, ben 20 bin liraya çıkarıyorum ama dükkân sahibi 35 bin istiyor. Biz nasıl zam yapmayalım." dedi.

'BİRÇOK MESLEKTAŞIM DÜKKANI KAPATMAK ZORUNDA KALIYOR'

Şişli’de bir kadın kuaförü işleten Nesin Demirtaş da müşteri sayısının yarı yarıya düştüğünü söyleyerek şöyle konuştu:

"Müşteri sayımız azaldı. Çünkü alım gücü düştü, her şey çok pahalı geliyor insanlara. İki senede giderlerimiz yüzde 500-600 oranında arttı. Ürünlerimiz yurtdışından geliyor. Ana firma Avro üzerinden zam yapıyor. Biz de maliyetlerin artmasından ve özellikle kiralardaki bu artıştan dolayı bunu fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz. Birçok meslektaşım kapatmak zorunda kalıyor ya da birleşiyor. Çok sıkıntılı bir dönemdeyiz. Önümüzdeki günlerde fiyat tarifesine yeni bir zam daha bekliyoruz."

'VATANDAŞ TIRAŞINI EVDE YAPMAYA BAŞLADI'

Maltepe’de erkek kuaförü işleten Ali Kılıç ise müşterinin saç ve sakal tıraşını artık evinde yapmaya başladığını belirterek, "Bize en sadık müşterimiz bile artık sadece ayda bir saç tıraşına geliyor. Herkes tıraş makinesi modeli soruyor almak için." diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN