Alman otomotiv üreticisi Volkswagen'in Türkiye'de fabrika kurma planından vazgeçmesinden altı yıl sonra dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Volkswagen markasının Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv, Alman otomotiv grubuyla Türkiye'de otomobil üretimine yönelik yeni bir iş birliği süreci başlatıldığını açıkladı.
Doğuş Otomotiv tarafından yapılan basın açıklamasında, Volkswagen Grup şirketleriyle Volkswagen marka binek otomobillerin Türkiye'de üretilmesine ilişkin seçeneklerin değerlendirilmesi amacıyla niyet mektubu imzalandığı belirtildi.
Şirket, gelişmenin Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden de kamuoyuna duyurulduğunu bildirdi.
DOĞUŞ OTOMOTİV'DEN TÜRKİYE'DE ÜRETİM AÇIKLAMASI
Doğuş Otomotiv'in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Şirketimiz ile Volkswagen Grup Şirketleri arasında, Volkswagen Binek marka otomobillerin Türkiye'de üretilebilmesine yönelik seçeneklerin değerlendirilmesi amacıyla bir niyet mektubu imzalanmıştır. Konuya ilişkin gelişme, Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden kamuoyuyla paylaşılmıştır."
Şirket, yeni iş birliğiyle Türkiye otomotiv sektörüne katma değer sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.
Açıklamada, "Söz konusu iş birliği kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti pazarına katma değerli ve yeni teknolojilere uygun ürünler sunulması ve ülkemiz otomotiv sektörünün gelişimine katkı sağlanması öngörülmektedir" denildi.
Sürece ilişkin yeni gelişmelerin ilgili mevzuat ve kamuyu aydınlatma yükümlülükleri doğrultusunda paylaşılacağı kaydedildi.
VOLKSWAGEN 2020'DE MANİSA'DAKİ FABRİKA YATIRIMINI İPTAL ETMİŞTİ
Yeni gelişme, Volkswagen'in altı yıl önce Türkiye'de kurmaktan vazgeçtiği fabrika projesini yeniden gündeme getirdi.
Alman otomotiv devi, 2019 yılında yeni üretim tesisi için Türkiye'yi değerlendirmeye almış ve Manisa'da fabrika kurmak amacıyla önemli adımlar atmıştı.
Volkswagen, Ekim 2019'da 943,5 milyon lira sermayeli "Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ" adlı şirketi kurmuştu.
Planlanan yatırımın büyüklüğü yaklaşık 1,3 milyar euro olarak açıklanmıştı. Fabrikanın 2022 yılında üretime başlaması ve yaklaşık 4 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülüyordu.
Yılda 300 bin otomobil üretim kapasitesine sahip olması planlanan tesiste Volkswagen Passat ve Skoda Superb modellerinin üretilmesi hedefleniyordu.
Ancak proje hayata geçirilemedi.
ÖNCE SURİYE HAREKÂTI, ARDINDAN PANDEMİ
Volkswagen'in Manisa yatırımından vazgeçmesi iki aşamalı bir süreçte gerçekleşmişti.
Şirket, Ekim 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı'nın ardından yatırım kararını ertelemişti.
Volkswagen yönetimi, Türkiye'ye yönelik uluslararası eleştiriler nedeniyle siyasi gelişmeleri yakından takip ettiğini açıklamıştı.
2020 yılında ise Kovid-19 salgınının otomotiv sektöründe yarattığı talep daralması gerekçe gösterilerek Manisa'daki fabrika projesi durdurulmuştu.
Volkswagen yönetimi, küresel otomobil talebindeki düşüş nedeniyle yeni üretim kapasitesine ihtiyaç duyulmadığını bildirmişti.
Şirket, Aralık 2020'de Manisa'da kurduğu Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ'yi de tasfiye etme kararı almıştı.
Böylece Türkiye'de milyarlarca euroluk yatırım ve binlerce kişilik istihdam yaratması beklenen proje tamamen rafa kaldırılmıştı.
YENİ FABRİKA NEREYE KURULACAK?
Doğuş Otomotiv'in duyurduğu yeni iş birliği, Türkiye'de Volkswagen üretimi ihtimalini yeniden gündeme getirirken, yatırımın kapsamına ilişkin ayrıntılar henüz açıklanmadı.
İmzalanan niyet mektubunda hangi modellerin Türkiye'de üretilebileceği, üretimin mevcut bir tesiste mi yoksa yeni kurulacak bir fabrikada mı yapılacağı, yatırımın büyüklüğü ve olası üretim takvimi konusunda bilgi verilmedi.
Ayrıca yeni bir fabrikanın kurulması halinde hangi şehrin tercih edileceği de belirsizliğini koruyor.
Bu nedenle gelişme, henüz kesinleşmiş bir fabrika yatırımı değil, Türkiye'de üretim seçeneklerinin değerlendirilmesine yönelik ilk resmî adım niteliği taşıyor.
TÜRKİYE OTOMOTİV SEKTÖRÜ İÇİN YENİ FIRSAT
Volkswagen ile Doğuş Otomotiv arasında imzalanan niyet mektubunun somut bir yatırım kararına dönüşmesi halinde Türkiye'nin otomotiv üretim kapasitesine ve yan sanayisine yeni katkılar sağlanabilir.
Özellikle yeni teknolojilere uygun araçların Türkiye'de üretilmesi, otomotiv sektörünün dönüşüm sürecinde önem taşıyor.
Ancak yatırımın ekonomik büyüklüğü, üretim kapasitesi ve istihdam etkisi, taraflar arasında yürütülecek görüşmelerin sonucunda netleşecek.
