Yeni torba yasada müjdeler ardı ardına geldi! Taşerona kadro, evlilik kredisi... Tüm detaylar belli oluyor

Yeni torba yasada müjdeler ardı ardına geldi! Taşerona kadro, evlilik kredisi... Tüm detaylar belli oluyor

İkinci torba yasası, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren birçok konuyu içeriyor. Yapılacak düzenlemeyle annelerin emekli olması, BAĞ-KUR prim indirimi, ara zam çalışması, evlilik kredisi gibi konular netlik kazanacak. İşte, 2. torba yasadaki son gelişmelerin detayı...

Yeni torba yasa tasarısının, ilerleyen günlerde Meclis gündemine taşınması ile, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren konuların da yasalaşması bekleniyor. Peki, 2. torba yasa neleri kapsıyor? İşte, yeni tasarıyla gelecek düzenlemeler...

1 Ekim tarihinde açılacak TBMM'ye gelecek ikinci torba yasa düzenlemesinde birçok önemli konu yer alacak. Öncelikle AKP'nin seçim beyannamesinde bulunan Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulmasıyla birlikte ve kadınlara sosyal güvence ile emeklilik haklarının verilmesi gündemde olacak. Ayrıca, BAĞ-KUR'lu küçük esnaf tarafından beklenen prim indirimi, taşerona kadro ve emekliye ara zam gibi konular da Ekim ayında torba yasada yer alacak.

PRİMİ DEVLET VERECEK

İlk adımda hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan ve primi de olmayan ev kadınları için sigorta sistemi devreye girecek. Anneler isteğe bağlı sigorta sistemiyle sosyal güvenceye alınacak. Burada ödemesi yapılacak primlerin ise her ay 3'te 1'ini devlet verecek. Böylelikle ev hanımları daha az prim ödeyerek erken emekli olabilme şansı yakalayacak. Bunun yanı sıra sosyal güvenceyle sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanma imkanı bulacaklar. Aynı anda yürütülecek olan BAĞ-KUR SSK prim eşitliği gerçekleştirildiği zaman da 5400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4500 güne kadar çekilebilecek.

p-1-1.jpg

ÇOCUK SAYISINA GÖRE PRİM

Fiili Hizmet Zammı olarak belirtilen yıpranma sistemiyle çocuk sayısına bakılarak hem prim katkısı hem de yaş şartında esneklik sağlanacak. Annelerin yıllık primlerine belli oranda eklemeler yapılacak. Buradaki ana kriter ise çocuk sayısı olacak. Ev kadınlarına uygulanacak yıpranma çalışan anneleri de kapsayacak. Çalışan annelere ise çocuk sayılarına göre prim eklenecek.

BAĞ-KURLUYA ERKENDEN EMEKLİLİK

Torba yasada yer alacak bir başka konu da BAĞ-KUR'luları kapsayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ile çiftçiler dahil 1 milyon BAĞ-KUR'lunun prim gün şartını 9000'den 7200'e çekecek çalışmayı bitirecek. Burada öncelikle düzenlemenin kapsamı belli olacak ve küçük esnaf tespit edilecek. Bu doğrultuda iş yerinde çalışan işçi sayısıyla basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi farklı alternatifler üzerinde değerlendirme çalışmaları yapılıyor.

p-1-2.jpg

Aynı zamanda tarih kriteri de belirlenerek, düzenlemenin bütün süreleri kapsayıp kapsamayacağı belirlenecek. Geçtiğimiz Mart'ta yürürlüğe giren EYT ile 8 Eylül 1999 ve öncesi sigorta başlangıcı olanlarda yaş şartı kaldırılmıştı. EYT'lilerden BAĞ-KUR'lu kadınlar 20 yılı (7200 gün), erkekler de 25 tam yılı (9000 gün) tamamladıklarında emekli olabiliyorlar.

Yeni düzenleme tüm süreleri kapsadığında, BAĞ-KUR reformu kapsamında yer alan EYT'li erkek sigortalıların da emekli olma şartı 7200 güne düşecek. Böylelikle kadın ve erkek sigortalı çalışanlar eşitlenmiş olacak.

EVLİLİK KREDİSİ VE GENÇLERE TELEFON

Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulmasıyla beraber yeni evlenecek çiftlere ön ödemesiz ve faizsiz kredi desteği de sağlanacak. Torba yasada bu desteğe de yer verilmesi bekleniyor. Ayrıca, gençlere elektronik alışverişlerde vergi indirimi ve 10 GB internet konusunun da yakın zamanda açıklanması öngörülüyor.

p-1-3.jpg

EMEKLİLERE ARA ZAM VE İKRAMİYE

İkinci torba yasada yer alması beklenen bir başka çalışma da emeklilerle ilgili. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan iyileştirme çalışmaları tamamlandığında emekliye ara zam ve üçüncü ikramiyenin gelmesi bekleniyor.

TAŞERONA EK KADRO

Uzun zamandır gündemde olan taşerona ek kadro çalışması da yeni torba yasada yer alacak. Kadroya girmeyi başaramayan taşeronlar ile alakalı çalışmalar da sürüyor. Bir diğer konu ise toplu sözleşmede gündeme gelen ve birinci derecede memurları kapsayacak olan 3600 ek gösterge hakkı. Bu düzenlemenin de ikinci torba yasada yer alması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN