Erdal Tosun kimdir, ne zaman ve nasıl öldü? Ölüm yıldönümünde anılıyor

Erdal Tosun kimdir, ne zaman ve nasıl öldü? Ölüm yıldönümünde anılıyor

Oyuncu ve seslendirme sanatçısı Erdal Tosun, ölüm yıldönümünde hasretle anılıyor. Tolga Çevik’in değimiyle ‘Herkesin ağabeyi’ olan Erdal Tosun, rol aldığı dizi, film ve diğer projelerde izleyicinin sevgilisi olmayı başaran ender oyunculardandır.

Maskeli Beşler, Vizontele, G.O.R.A ve daha bir sürü önemli filmde karşımıza çıkan Erdal Tosun, Yarım Elma dizisindeki, ‘Kıroyum ama para bende’ repliğiyle milyonlar tarafından benimsenmişti. 2016 yılında geçirdiği bir trafik kazasının ardından olay yerinde hayatını kaybeden Erdal Tosun, sevenlerini yasa boğmuştu. 

ERDAL TOSUN KİMDİR?

Başarılı oyunculuğuyla izleyicinin gönlünde taht kuran Erdal Tosun, Yeşilçam oyuncusu Necdet Tosun ve Sevim Tosun'un ilk çocuğu olarak 9 Nisan 1963 yılında İstanbul’un Sarıyer ilçesinde doğdu.

Babası öldüğünde henüz 12 yaşında olan Erdal Tosun, 1980 yılında Beyoğlu Fındıklı Lisesinden mezun olmasının ardından Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarına başladı. Atıf Yılmaz'ın teklifiyle 1982 yapımı ‘Mine’ adındaki filmle sinemaya merhaba diyen Erdal Tosun, 1985 yılında ise ‘Karanfilli Naciye’ filminde oynadı.

erdal-tosun-kimdir-ne-zaman-ve-nasil-oldu-olum-yildonumunde-aniliyorr.jpg
Organize İşler Sazan Sarmalı filminden bir kare

Aynı sene İstanbul Devlet Tiyatrosunda görev yapan Erdal Tosun, konservatuvardan mezun olmasının ardından Suat Sungur, Uğur Yücel, Özdemir Çiftçioğlu ve Tilbe Saran’ın da aralarında yer aldığı sanatçılarla ‘Özel Tiyatro’nun kuruluşunda yer aldı.

Uzun seneler Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) ekibiyle aynı sahneyi paylaşan Erdal Tosun, ‘Bir Demet Tiyatro’da hayat verdiği ‘Spartaküs Vedat’, ‘Eyvah Necdet’, ‘İri Hikmet’ ve ‘Ekmekçi Danyal’ karakterleriyle tiyatroseverlerin beğenisini kazandı.

KARDEŞİNİ KAYBETTİ

1995'te İlknur Tosun ile evlenen Erdal Tosun’un kızı Zeynep Kiraz, 1996 yılında doğdu.

Kendisi gibi oyuncu olan kardeşi Gürdal Tosun’la beraber bir dönem ‘Kiraz’ adını verdiği bir restoran işleten Erdal Tosun, kardeşini 2000’de kaybetti.

2001 yılında ‘Vizontele’, 2004 yılında ‘Vizontele Tuuba’, 2005 yılında da ‘Organize İşler’ adındaki Yılmaz Erdoğan filmlerinde oynayan Erdal Tosun, 2002 yılında ‘Yarım Elma’ dizisinde, 2003 yılında Cem Yılmaz'ın ‘G.O.R.A’ filminde, 2011 yılında ‘Çalgı Çengi’, 2014 yılında ‘Şipşak Anadolu’ ve 2015 yılında da yönetmenliğini İlker Ayrık'ın yaptığı ‘Yapışık Kardeşler’ filminde izleyiciyle buluştu.

erdal-tosun-kimdir-ne-zaman-ve-nasil-oldu-olum-yildonumunde-aniliyorrr.jpg

ERDAL TOSUN NE ZAMAN VE NASIL ÖLDÜ?

Seslendirme yönetmenliği ve seslendirme sanatçılığı da yapan Erdal Tosun, İstanbul Sarıyer'de geçirdiği trafik kazasının ardından 30 Kasım 2016'da 53 yaşındayken vefat etti.

Maslak-Sarıyer istikametine doğru ilerleyen bir araç, önce refüje çarparak takla attı. Ardından diyalize gitmek için aracıyla seyreden Erdal Tosun’un aracının üzerine düştü. Aracının içine sıkışan Erdal Tosun, kaza yerinde sıkışarak hayatını kaybetti.

Erdal Tosun'un cenaze namazı, Beşiktaş Kültür Merkezi’nde (BKM) gerçekleştirilen törenin arkasından Levent Afet Yolal Camisi'nde kılındı.

Çevresi tarafından güler yüzü, mesleki bilgisi ve zekâsıyla tanınan Erdal Tosun, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda babası ve kardeşiyle aynı yere defnedildi.

Erdal Tosun’un annesi Sevim Tosun da 2020 yılının şubat ayında hayatını kaybetti.

erdal-tosun-kimdir-ne-zaman-ve-nasil-oldu-olum-yildonumunde-aniliyorrrr.jpg

‘HERKESİN AĞABEYİYDİ’

Senelerce beraber çalıştığı Yılmaz Erdoğan, bir röportajında Erdal Tosun’un yetenekli, bilgili, meraklı, tansiyonlu bir insan olduğunu söyledi. Erdal Tosun’un dünyanın en iyi gezi ve yol arkadaşı olduğunu kaydeden Yılmaz Erdoğan, usta oyuncunun seyircisine filmler, oyunlar yoluyla, dostlarına akıl ve muhabbetiyle eşsiz katkılarda bulunduğunu ifade ederek, yokluğunun büyük bir boşluk yarattığını belirtti.

Sanat dünyasını yasa boğan Erdal Tosun'un hayatını kaybetmesinin ardından oyuncu Tolga Çevik de Erdal Tosun’un herkesin ağabeyi olduğunu kaydederek, üzüldüğünü beyan etti. Erdal Tosun’la birlikte çok güzel şeyler yaşadığını anlatan Çevik, usta sanatçı için başsağlığı diledi.

erdal-tosun-kimdir-ne-zaman-ve-nasil-oldu-olum-yildonumunde-aniliyor.jpg

Erdal Tosun'un rol aldığı ve seslendirme yaptığı bazı yapımlar şöyle:

"Şeytan Tüyü, Küçük Esnaf, Güvercin Uçuverdi, Kara Bela, Yapışık Kardeşler, Düğün Dernek 2: Sünnet, Bana Masal Anlatma, Kardeş Payı, Üsküdar'a Giderken, Koğuş Akademisi, Çakallarla Dans, Çalgı Çengi, Ramazan Güzeldir, Vay Arkadaş, Maskeli Beşler: Kıbrıs, Neşeli Hayat, Kutsal Damacana, Benim Annem Bir Melek, Babam ve Oğlum, Maskeli Beşler: Irak, Bizimkiler, Yılan Hikayesi, Yuvasızlar, Bombacı, Kaçak, Kadının Adı Yok.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN