Erol Uras kimdir? Neden öldü, kaç yaşındaydı? İşte biyografisi...

Erol Uras kimdir? Neden öldü, kaç yaşındaydı? İşte biyografisi...

47 yılı aşkın süren sanat yaşamında oratoryo, opera, operet ve müzikli oyunların başrollerinde yer alan Erol Uras'ın birçok eseri dünyada ve Türkiye'de seslendirildi. Münir Nurettin Selçuk ve Leyla Gencer'in öğrencisi olan deneyimli sanatçı, 2003 yılında emekli oldu. İşte, Erol Uras'ın hayatı...

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Türk opera tarihinin en önemli tenorlarından Erol Uras'ın dün hayatını kaybettiği duyuruldu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Opera tarihimizin en önemli tenorlarından Erol Uras'ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyoruz. Sanat camiamızın başı sağ olsun" ifadelerine yer verildi.

Sanatçının cenazesi, kılınacak namazın ardından Anadolu Kavağı Mezarlığı'nda bugün toprağa verilecek.

2021-04-13-124932.jpg

EROL URAS'IN HAYAT HİKAYESİ

1936 yılında Mersin'in Silifke ilçesinde dünyaya geldi.

İstanbul Belediye Konservatuarı'nda şan eğitimi aldı ve İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Türk Halk Müziği Programı'nda master yaptı. Duayen sanatçı Münir Nurettin Selçuk'un öğrencisi oldu. Pek çok ünlü orkestra şefi ve Leyla Gencer'den opera eğitimi aldı.

Erol Uras, 1962 yılında korist olarak İstanbul Şehir Operası'nda görev aldı ve ardından 1965'te solist oldu. Burada 1970 yılına kadar baş tenor olarak görevini sürdürdü. 1980'de Deutsche Oper Berlin'de sahneye çıktı.

Hem yurt içinde hem de yurt dışında opera, resital, senfonik konser ve oratoryo performanslarında yer aldı. Othello, Aida, Il Trovatore, Andre Chenier, Turandot, Carmen, Maça Kızı, Cavalleria Rusticana ve I Pagliacci gibi 30'u aşkın eserde başrol seslendirdi. Pek çok kayıt çalışmasına ve prömiyere imza attı.

2003 yılında İstanbul Devlet Operası'ndaki görevinden emekli oldu ve İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi bölümünde dersler verdi. Emekli olduktan sonra da zaman zaman başrolde yer almaya devam eden sanatçı, Tango Turco adlı bir albüme de imza attı.

Erol Uras 12 Nisan 2021 tarihinde 85 yaşında hayatını kaybetti.

2021-04-13-125129.jpg

TÜRK OPERASININ EN ÖNEMLİ KİLOMETRE TAŞLARINDAN BİRİYDİ

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü tenor Murat Karahan, sosyal medya hesabı paylaşımında, merhum Erol Uras için şunları kaydetti:

"Türk opera tarihinin gelmiş geçmiş en önemli tenorlarından, ustamız, duayenimiz, sanatındaki üstün başarılarının ve muhteşem sesinin yanında, eğitimciliği ile de opera sanatına büyük katkılar sunmuş, insanın içini ısıtan sıcacık, müstesna kişiliği ile bizlere her zaman rol model olmuş çok değerli Erol Uras hocamızı kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşıyorum. Kendisine Allah'tan rahmet, değerli ailesine ve opera camiamıza baş sağlığı diliyorum."

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Sanat Yönetmeni Suat Arıkan ise, yaptığı açıklamada, üzüntüsünü şu sözlerle paylaştı:

"İDOB'da solist olarak göreve başladığım 1981'de Erol Uras ile Tosca'da bir araya geldik. O tarihten itibaren, "Yunus Emre Oratoryosu", "9. Senfoni", "Othello", "Il Trovatore", "Kerem ile Aslı" ve "Macbeth" gibi birçok oyunda ve konserde beraber sahne aldık. O kadar çok anımız oldu ve o kadar çok üzerimde etkisi etkisi olan bir abimdi ki. Gerçekten Türk operasının en önemli kilometre taşlarından biriydi. Sadece sesiyle değil, oyunculuğu ve etrafına yaydığı sinerjiyle de çok önemliydi. Kaybı çok acı verici. Söyleyecek bir şey bulamıyorum."

616x321-son-dakika-erol-uras-hayatini-kaybetti-turk-opera-tarihinin-en-onemli-tenorlarindandi-1618304482683.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN