Esad çatışmasızlık bölgesine ilerliyor

Esad çatışmasızlık bölgesine ilerliyor

Esad güçleri, gözlerin çevrildiği Afrin’in güneyindeki İdlib’de ilerleyişini sürdürüyor. Son olarak Astana’da çatışmasızlık bölgesi ilan edilen Serakib’e yaklaşan rejim, Rusya’nın hava desteğiyle iki haftada 18 kilometre ilerledi.   

Suriye’nin kuzeybatısında Rusya’nın hava desteğiyle ilerleyişini sürdüren Esad güçleri, Astana sürecinde çatışmasızlık bölgesi olarak belirlenen Serakib kentine yaklaştı. Suriye ordusu ve İran destekli unsurların önceki gün beş kilometre daha ilerleyerek kente mesafeyi yaklaşık 10 kilometreye düşürdüğü belirtildi. Rejim güçlerinin İdlib kent merkezine uzaklığı ise 30 kilometre civarında. İdlib ile Hama, Lazkiye ve Halep arasındaki yolların kesişim noktasında bulunan Serakib stratejik öneme sahip bir bölge. Muhalif gruplar ve el-Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) Serakib’e takviye unsurlar gönderdiği ve savunma hatlarını güçlendirdiği de iddialar arasında. Suriye ordusunun Serakib’i ele geçirmesi halinde buradan kuşatma altındaki Şii ağırlıklı Fua ve Kefraya beldelerine yönelmesi bekleniyor. Bu iki belde yaklaşık üç yıldır rejim karşıtı grupların kuşatması altında. Fua ve Kefraya’nın İdlib merkezine uzaklığı ise yaklaşık dört kilometre. Rejim güçlerinin planının, bu güzergahı izleyerek şehir merkezine ulaşmak olduğu ifade ediliyor. Suriye ordusu ve destekçilerinin Zeytin Dalı Harekatı’nın başlamasından sonra İdlib’in doğusundaki saldırılarını artırmaları da dikkat çekiyor. Harekatın başladığı 20 Ocak’ta Ebu Zuhur Hava Üssü çevresinde bulunan rejim güçleri, iki haftalık süre içinde 18 kilometre ilerleme kaydetti. Yoğun hava ve kara bombardımanları nedeniyle bu süreçte İdlib’de çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. Esad rejimi daha önce de Astana’da belirlenen çatışmasızlık bölgelerinde aykırı faaliyetlerde bulunmuştu. Rejim güçleri ve İran destekli milisler, İdlib’in doğusundaki El İys bölgesindeki çatışmasızlığı azaltma bölgesine doğru yol alan Türk konvoyunun çevresine topçu atışları yapmış, konvoyun bölgeye ulaşmasını engellenmişti. Rejimin kuzeybatı Suriye’deki harekatı, Hama’nın kuzeyi, Halep’in güneybatısı ve İdlib’in doğusunu kapsayan bölgede geçen yıl ekim ayında başlamıştı.

18-02/04/ekran-resmi-2018-02-04-014222.png

İDLİB’DE BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

Suriye ordusu, İran destekli milislerin karadan, Rusya’nın da havadan desteğiyle 22 Ekim’de kuzeybatı Suriye herakatını başlattı. HTŞ ve muhalif gruplara ait hedeflere yönelik yoğun hava saldırısıyla başlayan harekatı, iki gün sonra kara operasyonu takip etti. Bölgede varlığı bulunan IŞİD ile HTŞ arasındaki çatışmalardan da faydalanan rejim güçleri, ilk günlerde hızlı ilerleme kaydetti. Şam, bu dönemde IŞİD’e müdahale etmeyerek örgütün HTŞ’den toprak kazanmasına göz yumdu. Rejim güçleri geçen Aralık başında İdlib’in güneybatısına ulaştı. 20 Ocak’ta stratejik önemdeki Ebu Zuhur Hava Üssü’ne ulaşan Suriye ordusu, iki gün sonra ise HTŞ ve Türkistan İslami Partisi unsurlarıyla girdiği çatışmaların ardından Ebu Zuhur şehrini ele geçirerek Serakib’e doğru harekat başlattı. Operasyon süresince muhalif gruplar ve HTŞ üç bin kilometrekarenin üzerinde toprak kaybetti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN