Evcil hayvanların patileri kimyasal ürünlerle temizlenmemeli

Evcil hayvanların patileri kimyasal ürünlerle temizlenmemeli

Sokakla temas eden evcil hayvanlarını yeni tip koronavirüsten uzak tutmak isteyenler, içeriğinde alkol, çamaşır suyu, deterjan gibi kimyasallar bulunan hijyen malzemeleri kullanarak hayvanların sağlığını tehlikeye atıyor.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) için alınan önlemler, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de uygulanmaya devam ediyor.

Bu önlemler kapsamında evde geçirilen vakit artarken, evcil hayvan sahipleri özellikle köpeklerinin tuvalet ihtiyaçları için kısa süre için de olsa sokağa çıkıyor. TRT Haber'in haberine göre, hijyene önem gösteren hayvan sahiplerinden bazıları ise uyguladıkları yanlış temizlik yöntemleri ile hayvan dostlarının sağlığına zarar verebiliyor.

'POŞETTEN VİRÜS KAPMA İHTİMALİ İLE AYNI'

Veteriner Hekim Özlem Calp Egeden ne sokak ne de pet hayvanlarının biyolojik olarak bu virüsü barındırmadığını söyledi.

"Bir virüsün canlı kalması ne kadar söz konusuysa, o hayvanın virüsü oradan alarak eve taşıma ihtimali o kadar söz konusu."

Bir kargo ya da bir poşetten nasıl virüs bulaşabiliyorsa hayvanlardan da sadece bu şekilde virüs bulaşabileceğinin altını çizen Özlem Calp Egeden bu nedenle evcil hayvanların sokakla olabildiğince az temas etmesi gerektiğini söylüyor.

Kedilerin ya da küçük köpeklerin tuvalet ihtiyaçlarının evde giderilebildiğini söyleyen Egeden, sokakla temas eden hayvanların eve girişlerinde çok yanlış temizlik uygulamaları ile karşılaştığını, bunların da hayvanların sağlığına zarar verdiklerini anlattı.

KİMYASAL MALZEMELER HAYVANLAR İÇİN ÇOK RİSKLİ

Kedi ve köpek cildinin insan cildine göre çok daha hassas olduğunun altını çizen Özlem Calp Egeden’e göre hayvanların alkol ya da sabun içeren antiseptiklerle dezenfekte edilmesi hayvanlara zarar veriyor.

Hayvan cildinin belirli bir Ph seviyesi olduğunu söyleyen Egeden, bu seviyenin aşılması halinde özellikle pati altlarında çeşitli yaralanmalar, mantar ve egzama gibi sorunlar boy gösterebileceğini belirtiyor.

Hayvan sahiplerinin yaptığı en büyük hatanın sokakla temas eden hayvanlarının pati altlarını çamaşır suyu ile dezenfekte etmeleri olduğunu söyleyen Egeden, bu maddeler yerine dezenfekte işleminin hayvanlar için özel üretilen şampuanlar kullanılarak gerçekleştirilmesini öneriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN