Evde kal ama sanatsız kalma

Evde kal ama sanatsız kalma

Koronavirüs önlemleri nedeniyle faaliyetlerine ara veren kültür sanat dünyası etkinliklerini dijital platformlarda paylaşarak evlerine çekilen insanlara moral vermeye devam ediyor. Son günlerde müzikten sergiye, tiyatrodan dergilere çalışmalarını ücretsiz erişime açan kurumları KARAR okuyucularımız için derledik.

Koronavirüs önlemleri nedeniyle faaliyetlerine ara veren kültür sanat dünyası etkinliklerini dijital platformlarda paylaşarak evlerine çekilen insanlara moral vermeye devam ediyor.

SHAKESPEARE OYUNLARININ SAHNE ARKASI

Shakespeare’in kendi firması tarafından 1599’da kurulan, ölümünden sonra Londra’da oyunlarının sahnelendiği Globe Tiyatrosu koronavirüsü nedeniyle etkinliklerini iptal etmiş ve kapılarını kapatmıştı. Online mecrada sanatseverlerle buluşma kararı alan tiyatro, aralarında Shakespeare’in 10 yıldır devam eden ‘On İkinci Gece’, ‘Venedik Taciri’, ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’ ‘Romeo ve Juliet’ oyunlarını izleyiciyle buluşturuyor. Ayrıca oyunların prova ve sahne arkası görüntülerini de izleme imkanı sunuyor. Şu anda ücretsiz olarak sadece provalar yayınlanıyor. Ancak 5 euro karşılığında oyunlar da izlenebiliyor.

TANBURİ CEMİL BEY ÇALIYOR YOUTUBE’DA

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün çocuklar ve yetişkinlere yönelik sanat etkinliklerinin seçkin örnekleri; Kültür ve Turizm Bakanlığı YouTube kanalından erişime açıldı. Kanalda, ‘Bir Nefes Dede Korkut’, ‘Leyla ile Mecnun’ yetişkin, ‘Papağan Kaçtı’ çocuk oyunları, Çaykovski’nin ‘Romeo ve Jüliet’ balesi, Donizetti’nin ‘Aşk İksiri’, Verdi’nin ‘Kamelyalı Kadın’ operaları, Tanburi Cemil Bey bestelerinden oluşan topluluk konserleri, ‘Yaşayan İnsan Hazineleri’ belgeseli gibi birçok etkinliği istediğiniz zaman seyredebilirsiniz.

TİYATROCULAR ÇOCUKLARI UNUTMADI

Bursa Nilüfer Belediyesi oynattığı tiyatro oyunlarından nitelikli bir seçkiyi ‘niluferkenttiyatrosu.com’ internet adresinden ücretsiz erişime açtı. Sitede ‘Romeo ve Jüliet’, ‘İki Efendinin Uşağı’, ‘Şark İşçisi’, ‘Kanlı Düğün’ gibi yetişkin oyunlarının yanı sıra, çocuklar için ‘Grim Kardeşler’, ‘Bahçe’, ‘Yeni Dünya Bir Uzay Macerası’ gibi kostümleri zengin, eğlenceli çocuk oyunları yer alıyor. 27 Mart Dünya Tiyatro günü yaklaşırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’dan da sizin için güzel bir haber var. ‘Geç Kalanlar’ yetişkin, ‘Pollyanna’ çocuk oyunları yarın ‘kultursanat.istanbul’ adresinde ücretsiz sahnelenecek.

DERGİLERİN DİJİTALE DİRENİŞİ KIRILDI

‘Dergicilik ölüyor mu?’ tartışmaları hala kültür sanat dünyasının önemli konularından biri olarak gündemdeyken, dergi dünyası da koronavirüs önlemleri nedeniyle evine çekilen insanlığa kayıtsız kalamadı. İngilizlerin dünyaca ünlü avant-garde müzik dergisi Wire, bir haftalığına 430 sayılık hazine değerindeki dijital arşivini herkese açtığını duyurdu. Türkiye’de ise Metis, Defter, TRT çocuk, Arka Kapı, TÜBİTAK, Ayrıntı, Yeni Türk Edebiyatı, Diyanet Aile ve Çocuk, Yeşilay gibi dergilere internet sitelerinden ücretsiz okuyabilirsiniz. Socrates Dergi’nin Dijital Aboneliği ise bir aylığına ücretsiz.

HER EVE HER CİHAZA OPERA

Dünyaca ünlü İngiltere Kraliyet operası arşivi birkaç gündür erişime açıldı. Şu anda 14 gösteriyi yayınlayan operanın sitesine ücretsiz olarak üye olduğunuz takdirde 2010’da Kraliyet Balesi tarafından sahnelenen ‘Peter ve Kurt’ gösterisini 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde saat 19:00’da izleyebilirsiniz. Viyana Devlet Operası da geri durmadı ‘saatsoperlive.com’ adresinden operalarının videolarını erişime açtı. New York’taki ünlü MET Metropolitan Operası ise ünlü operalarını sırayla yükleyip, bir gün süreyle ücretsiz erişime açıyor.

EKRAN BAŞINDA ZAMAN YOLCULUĞU

Fransız koleksiyoncu Pierre de Gigord’un 1980’lerde Türkiye’ye yaptığı seyahatlerde topladığı Osmanlı dönemi fotoğrafları koleksiyonu, Getty Research Institute tarafından dijital ortamda ziyarete açılmış durumda. 6 bin fotoğraflık arşivde 19. ve 20. yüzyılın günlük yaşamına, o dönemin insanlarının yaşayışına dair pek çok şeyi gözlemlemek ve bugünle kıyaslamak mümkün. Fotoğraflara baktıkça bazı şeylerin nasıl da değiştiğini ve bazı şeylerin nasıl da aynı kaldığını görebilirsiniz. Diğer bir güzellik de, bu fotoğrafları indirebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN