Görüşler

‘Şimdi ben ölüm oldum dünyaların yok edicisi!

‘Şimdi ben ölüm oldum  dünyaların yok edicisi!

İletişim Uzmanı Mehmet Utku Şentürk, beyazperdede izleyiciyle buluşan Oppenheimer filmi üzerinden ABD’li fizikçinin yaşamına mercek tutuyor.

Christopher Nolan imzalı Oppenheimer filmi 21 Temmuz Cuma günü gösterime girdi. Sinemaseverler Oppenheimer filmine büyük ilgi gösterdi.

Oppenheimer, çığır açan bir film olarak değerlendirilebilir. Gişe rekorları kıran bu dönem filmi, tarihin en tartışmalı fizikçilerinden biri olan Dr. Robert Oppenheimer’ın bilinmeyen hikayesini anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda ünlü yönetmen Christopher Nolan’ın kendine özgü tarzıyla sinemanın hem görsel hem de dramatik olarak yapabileceklerinin sınırlarını zorluyor.

J. Robert Oppenheimer, Amerikalı bir teorik fizikçiydi. Manhattan Projesi sırasında Oppenheimer, Los Alamos Laboratuvarı’nın direktörüydü ve atom bombasının araştırma ve tasarımından sorumluydu. Kendisi genellikle “atom bombasının babası” olarak bilinir.

Oppenheimer 22 Nisan 1904’te doğdu. Oppenheimer’ın ailesi, o dönemde Dr. Felix Adler tarafından kurulan ve yönetilen Amerikan Reform Yahudiliğinin bir uzantısı olan Etik Kültür Topluluğu’nun bir parçasıydı. İlerici cemiyet sosyal adalet, sivil sorumluluk ve seküler hümanizme vurgu yapıyordu. Dr. Adler ayrıca Oppenheimer’in Eylül 1911’de kaydolduğu Etik Kültür Okulu’nu da kurdu. Akademik yeteneği çok erken yaşlarda ortaya çıktı ve 10 yaşına geldiğinde Oppenheimer mineraller, fizik ve kimya üzerine çalışıyordu. New York Mineraloji Kulübü ile yazışmaları o kadar ilerlemişti ki, Dernek onu bir konferans vermesi için davet etti.

1921’de lise birincisi olarak mezun oldu, ancak neredeyse ölümcül bir dizanteri hastalığına yakalandı ve Harvard’a kaydını ertelemek zorunda kaldı. Aylarca yatalak kaldıktan sonra, ailesi 1922 yazını sağlık arayanlar için bir cennet olan New Mexico’da geçirmesini ayarladı.

Robert, Santa Fe’nin 25 mil kuzeydoğusundaki bir çiftlikte lise öğretmeni Herbert Smith’in refakatçisi ve akıl hocası olarak kaldı. Oradan vahşi doğada beş ya da altı günlük at sırtında gezilere çıktı. Bu deneyim Oppenheimer’ın sağlığını iyileştirdi ve çölün yüksek bölgelerine karşı derin bir sevgi aşıladı.

Oppenheimer Eylül 1922’de Harvard’a kaydoldu. Çok çeşitli konularda başarılı olarak üç yılda mezun oldu. Kimya alanında uzmanlaşmasına rağmen, Oppenheimer sonunda gerçek tutkusunun fizik çalışmak olduğunu fark etti.

Oppenheimer 1925 yılında İngiltere’nin Cambridge kentindeki Cavendish Laboratuvarı’nda fizik alanında lisansüstü çalışmalarına başladı. Elektronu keşfettiği için 1906 Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülen J. J. Thomson, Oppenheimer’ı öğrenci olarak almayı kabul etti. Cavendish’te Oppenheimer yeteneğinin deneysel değil teorik fizikte olduğunu fark etti ve Göttingen Üniversitesi Teorik Fizik Enstitüsü müdürü Max Born’un Almanya’da onunla birlikte çalışma davetini kabul etti.

FİZİKTE ÇIĞIR AÇILAN BİR DÖNEM

Oppenheimer, fizik dünyasında çok önemli bir dönemde Avrupa’da bulunma şansına sahip oldu, çünkü Avrupalı fizikçiler o sıralarda çığır açan kuantum mekaniği teorisini geliştiriyorlardı. Oppenheimer 1927’de doktorasını aldı ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde profesörlük yaptı. Berkeley’de, dünyanın en iyi deneysel fizikçilerinden biri ve siklotronun mucidi olan Ernest Lawrence ile iyi arkadaş oldu. Lawrence ikinci oğluna Robert’ın adını verdi.

1930’larda komünist görüşlerden etkilendi. 1937 yılında ölen babasından kalan 300.000 dolarlık mirasla sol görüşlü çeşitli gruplara maddi destek verdi. Komünist partinin birçok üyesiyle düzenli temas halinde olmasına rağmen partiye katılmadı. Kasım 1940’ta Katherine “Kitty” Puening Harrison ile evlendi. 1941 ve 1944’te iki çocuğu oldu.

İkinci Dünya Savaşı çoğu Amerikalı fizikçinin çalışmalarını ve yaşamlarını kesintiye uğrattı. Oppenheimer 1942 yılında, atom bombası geliştirmek için oluşturulan projenin kod adı olan Manhattan Projesi’ne atandı.

Proje, Chicago Üniversitesi, Oak Ridge, Tennessee ve Los Alamos, New Mexico dahil olmak üzere ülke çapında gizli yerlerde bulunan çeşitli laboratuvarları içeriyordu. Oppenheimer, Los Alamos laboratuvarının inşasını denetledi ve burada fizik alanındaki en iyi beyinleri bir araya getirerek atom bombası yaratma sorunu üzerinde çalışmalarını sağladı. Bu projedeki liderliği nedeniyle sık sık atom bombasının “babası” olarak anılır.

Savaş sona erdiğinde hükümet Manhattan Projesi’nin yerini almak üzere Atom Enerjisi Komisyonu’nu (AEC) kurdu. AEC, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm atom araştırma ve geliştirmelerini denetlemekle görevlendirildi. Genel Danışma Komitesi Başkanı olarak Oppenheimer hidrojen bombasının geliştirilmesine karşı çıktı. “Süper Bomba” olarak bilinen hidrojen bombası, atom bombasından bin kat daha güçlüydü. Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği’nin güç mücadelesi verdiği Soğuk Savaş bağlamında Oppenheimer’ın tutumu tartışmalıydı. Oppenheimer’ın Enstitü Müdürü olduğu 1950’li yıllarda, Wisconsin’li muhafazakâr Senatör Joseph McCarthy’nin öncülük ettiği anti-komünist histeri Washington, D.C.’yi kasıp kavuruyordu. McCarthy ve Antikomünist fanatikler kendilerini Amerikan yaşamının her kesiminden Komünistlerin “kökünü kazımaya” adayarak bir cadı avı başlatmışlardı.

Oppenheimer, olay haline gelen ve entelektüel ve bilimsel camiayı bölen bir güvenlik soruşturmasına tabi tutuldu. 1953 yılında güvenlik izni reddedildi ve AEC’deki pozisyonunu kaybetti. Daha önce kendisine açık olan kapılar kapanmıştı. Bethe, “Oppenheimer güvenlik duruşmasının sonucunu çok sessiz karşıladı ama değişmiş bir insandı; önceki ruhunun ve canlılığının çoğu onu terk etmişti” diye hatırlıyor.

HİNDU KİTABINDAKİ O DİZE

1960’larda yapılan röportajlarda Oppenheimer, patlamadan sonraki anlarda Hindu kutsal kitabı Bhagavad Gita’dan bir dizenin aklına geldiğini söylemişti: “Şimdi ben ölüm oldum, dünyaların yok edicisi.”
Sonraki günlerde arkadaşları, “olacakları bildiği için” onun giderek durgunlaştığını ve depresif göründüğünü anlatıyordu. Bir sabah Japonların başına geleceklere istinaden “Şu zavallı insanlar” ifadesini kullanmıştı.

Albert Einstein, Bertrand Russell ve Joseph Rotblat ile birlikte 1960 yılında Dünya Sanat ve Bilim Akademisini kurdu. Dünya çapında konferanslar vermeye devam etti ve 1963 yılında Enrico Fermi Ödülü’ne layık görüldü. 18 Şubat 1967’de gırtlak kanserinden hayatını kaybettiğinde ise henüz 62 yaşındaydı. Bir hafta sonra Princeton Üniversitesi kampüsündeki Alexander Hall’da bir anma töreni düzenlendi. Oppenheimer’ın cansız bedeni yakıldı ve külleri bir vazoya yerleştirildi. Eşi Kitty, külleri St. John’a götürdü ve vazoyu sahil evinin görüş açısı içinde denize attı.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir