100 yıllık atölyeden dünyaya hizmet! Bolulu usta hem çevreye hem de cebine kazandırıyor: O ülkeler almak için sıraya giriyor

100 yıllık atölyeden dünyaya hizmet! Bolulu usta hem çevreye hem de cebine kazandırıyor: O ülkeler almak için sıraya giriyor

Türkiye'nin o ilçesinde yüzyıldan fazladır süregelen bu işçilik dünyaya yayılıyor. Hem doğaya zarar vermiyor hem de yakıt tasarrufu sağlıyor. Dünyanın dört bir yanına ihraç edilen bu ürün talep patlaması yaşıyor.

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde uzun yıllardır demirci atölyelerinden çıkan fındık kabuğu ve pelet sobalar dünyanın gündeminde yer alıyor. Yakıt tasarrufu sağlamasının yanı sıra çevre dostu özellikleri ile de dikkat çeken bu sobalar yüzyıllık ustaların elinden çıkıp günümüze ulaşıyor.

OSMANLI'NIN TORUNLARINA KALDI

Bir Osmanlı Kasabası olarak bilinen Mudurnu ilçesi şimdilerde pelet sobalarıyla adından söz ettiriyor. 1920'de dedesi tarafından kurulan Demirciler Çarşısı'nda demircilik mesleği ile uğraşan İsmail Atlı, geleneksel yöntemlerle ürettiği fındık kabuğu ve pelet sobaları dünyanın dört bir yanına ulaştırıyor.2019 yılında “Bolu İli Ahi Babası” seçildiğini ifade eden Atlı, kömür sobalarının maliyetini işaret ederek çevreye de külleriyle zarar verdiğini vurguladı. Osmanlı zamanında kurulan çarşı günümüze kadar ulaşırken tarihi güzellikleri de sunmaya devam ediyor.

bolu-pelet-soba.jpg

ÇEVREYE ZARAR VERMİYOR

Kömür sobalarının oluşturduğu kül miktarının fazla olduğunu söyleyen Atlı, ürettiği pelet sobalarının çevreye zarar vermediğinin altını çizdi. 1 ton kömür yakıldığında 300 kilogram kül bıraktığına aktaran Atlı, aynı miktarın Pelet kullanılması ile birlikte yalnızca 50 kilogram kül çıktığını söyledi. İsmail Atlı, “Sobanın en büyük avantajı, tam ısı vermesi ve yakıtın tamamını enerjiye dönüştürmesidir. Vatandaşlarımızdan güzel dönüşler alıyoruz. Sobanın az zahmetli olması ve yüksek ısı vermesi, vatandaşları memnun ediyor” diye konuştu.

pelet-soba.jpg

DÜNYANIN GÖZÜ BU ÜRÜNDE

Pelet ve fındık sobalarının yalnızca iç piyasaya değil dünyanın farklı ülkelerine gönderildiğini ifade eden İsmail Atlı, Romanya, Azerbaycan, Lübnan, Almanya, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelere ihraç yapıldığını vurguladı. Siparişlere yetişmekte zorlandığını vurgulayan Atlı, “Hem iç piyasada hem de dış piyasada ilgi büyük. Ticari boyutunun yanında, şirin ilçemizin de tanıtımına katkı sağladığımızı düşünüyoruz” dedi.

pelet-sobasi.jpg

GEÇMİŞİ GÜNÜMÜZDE YAŞATIYOR

Mudurnu'da bulunan Demirciler Çarşısı’nda geleneksel demircilik sanatını yaşatmaya devam eden İsmail Atlı, çevre dostu ürünleri ile de bilinirliğini arttırarak global pazara ulaşıyor. Atlı atölyede üretilen fındık kabuğu ve pelet sobalarının sadece enerji tasarrufu sağlamakla kalmayıp Mudurnu'nun adını uluslararası platformlara taşıdığını aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN