İstanbullu tespih ustaları Arda İşler ve Sinan Demiral, 6 yıllık hayallerini 14 aylık bir çalışma sonucu gerçeğe dönüştürerek Kur'an-ı Kerim'in tamamını devasa bir tespihe nakşetti. Toplam 328 bin harfin 925 ayar gümüş kaplama habbelere işlendiği eser, Adana’da düzenlenen 4. Tespih ve Doğal Taşlar Fuarı’nda ilk kez sergilendi ve görenlerin büyük ilgisini çekti.

"HAYALİMİZ LOUVRE MÜZESİ'NE ESERİ TAKTİM ETMEK"
Bu projenin 6 yıllık bir hayal olduğunu belirten tespih ustası Sinan Demiral, amaçlarının Türk-İslam eserlerine bir katkı sunmak olduğunu söyledi. Eserin aynı zamanda geceleri parlayarak Allah lafzıyla odayı aydınlattığını belirten Demiral, gelecek hedeflerini ve eserin değerini şu sözlerle anlattı:
"Bu hayalimiz 6 sene öncesine dayanıyor. İlk sergimize Adana’da sunduk. Türk İslam eserlerine bir katkımız olsun istedik. Farklı manalara geçebilen oynamalar yaptık. Geceleri Allah lafzı odayı aydınlatıyor. Kur’an-ı Kerim’in tamamı Fatiha suresinden başlıyor ve hatim dualarıyla bitiyor. Bundan sonraki hedefimiz Dubai, Katar ve İngiltere. Hayalimiz ise Louvre Müzesi’ne eseri taktim etmek istiyoruz. Fiyat biçilmedi ancak milyon doların üzerinde bu eserin hediyesi."

ZİYARETÇİLERDEN TAM NOT ALDI: "DAHA ÖNCE BÖYLESİNE RASTLAMADIM"
Fuarda sergilenen eşsiz eser, hem vatandaşlardan hem de koleksiyonerlerden büyük beğeni topladı. Fuarı gezenlerden Mehmet Seyhan Yel, "Ben ilk defa böyle bir eserle karşılaştım. Ustamıza maşallah diyelim. Türk işçiliğine şaşırdım, bu kadar gösterişli beklemiyordum" dedi. Koleksiyoner Şeref Coşkun ise, "Türkiye’de ve yurt dışında daha önce böyle bir esere rastlamadım. Çok nadide bir parça" diyerek eserin benzersizliğine dikkat çekti.
FUAR İÇİN AVUSTRALYA'DAN GELDİ
Eserin sergilendiği fuarın ne denli önemli bir buluşma noktası olduğunu gösteren en çarpıcı örneklerden biri de Bora Jack Kunter oldu. Kunter, "Ben bu fuar için Avustralya’dan 2,5 günlük yoldan geldim. Tespih, bizim için Türk kültür ve sanatının en önemli parçalarından bir tanesi" diyerek tespih sanatına olan tutkusunu gözler önüne serdi. Fuarın genel ilgisinden memnun olan Türkiye Tespihçiler Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Onursal Başkanı Nasır Fidan ise, "Fuarda 100 liradan 15 bin liraya kadar tespih var. Fuara gelen herkes kendi tarzını yansıtacak tespih bulabilir" diye konuştu.
