200 bin lira ile başladı, haftada 1,5 ton üretime imza attı! Bir ilki gerçekleştirdi: “Olmaz” denileni oldurdu

200 bin lira ile başladı, haftada 1,5 ton üretime imza attı! Bir ilki gerçekleştirdi: “Olmaz” denileni oldurdu

Sadece 200 bin lira yatırımla topraksız tarıma adım atan Merve Başak, günde 200 kilo çilek üretip haftada 1,5 ton ihracat yapıyor. Çukurova’da bir ilki başaran girişimci kadın, “Olmaz” denileni başardı.

Adana'nın Yüreğir ilçesinde yaşayan genç girişimci Merve Başak, sadece 200 bin TL’lik bir yatırımla kurduğu topraksız çilek serasıyla bölgede bir ilke imza attı. Çilek fidelerini Hindistan cevizi kabuğundan üretilen kokobit malzemeye eken Başak, günde 200 kilograma varan üretimle dikkat çekiyor. Haftalık 1,5 tonluk ihracata ulaşan genç kadın, ürünlerini yurt dışına ve Türkiye’deki otel ve pastanelere pazarlıyor.

yeni-proje-3.jpg

TOPRAKSIZ TARIMLA BİR İLKİ BAŞARDI

26 yaşındaki yatırım danışmanı Merve Başak, Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Irmakbaşı Mahallesi’nde yaklaşık 1,5 dönümlük alanda topraksız çilek üretimine başladı. Ziraat danışmanlarının desteğiyle kurduğu serada 30 bin çilek fidesi yetiştiren Başak, toprağın yerine Hindistan cevizi kabuğundan elde edilen kokobit kullandı. Bu yöntemle bölgede bir ilke imza atan Başak, topraksız tarımın Çukurova’nın iklimine son derece uygun olduğunu belirtti.

GÜNLÜK 200 KİLO ÜRETİM, HAFTALIK 1,5 TON İHRACAT

Kurduğu serada işlerin yolunda gitmesiyle birlikte üretim kapasitesini artıran genç girişimci, günlük 150-200 kilogram çilek topluyor. Başak, sezon sonunda 18 tonluk bir üretim hedeflediklerini belirterek, “Adana’da hiç beklemediğimiz kadar verim aldık. Zirai danışmanlarım bile şaşırdı. Şu anda Rusya, Kazakistan ve Türkmenistan’a haftalık 1-1,5 ton arasında ihracat yapıyoruz” dedi.

yeni-proje-4.jpg

2 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK

Seranın kurulum maliyetinin 200-250 bin TL olduğunu söyleyen Merve Başak, pandemi öncesinde bu yatırımın 2 ila 2,5 yıl içinde kendini amorti edeceğini öngördüklerini ifade etti. Ancak koronavirüs sürecinin piyasalara etkisi nedeniyle bu sürenin 3,5 yıla kadar uzayabileceğini vurguladı.

BİRİNCİ KALİTE ÇİLEĞİN KİLOSU 18 LİRA

Başak, ürünlerini yalnızca yurt dışına değil, Adana’daki otel ve pastanelere de sattığını söyledi. Birinci kalite çileği 18 TL, ikinci kalite ürünü ise 13-14 TL arasında satışa sunduklarını belirten genç girişimci, “Şu anda pastanelere mal yetiştiremiyoruz. Sabah toplamaya başlıyoruz, öğlene kadar ürünler bitiyor. Normalde çilek uzun süre beklemez ama biz ne toplasak satabiliyoruz” dedi.

yeni-proje-5.jpg

“KADINLAR CESUR OLSUN”

Kadınlara özel ilgi gösterdiğini ifade eden Başak, birçok kadının kendisinden ilham aldığını belirtti. Kadın girişimcilere cesaret veren Başak, “Bunu gören kadınlar cesaret alıyor. Çok büyük yatırımlar gerekmiyor. Yeter ki adım atsınlar. Kadınlarımız cesur olsun, başarı imkansız değil” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN