2019 Çanakkale Zaferi kaç yıl oldu? 18 Mart Çanakkale Zaferi kaçıncı yıldönümü?

2019 Çanakkale Zaferi kaç yıl oldu? 18 Mart Çanakkale Zaferi kaçıncı yıldönümü?

Çanakkale Zaferi kaç yıl oldu? Tarihin en büyük zaferlerinden birisi olan Çanakkale Zaferi bu sene kaçıncı yıl dönümü ile anılacak? 18 Mart Çanakkale Zaferi tüm yurtta büyük bir heyecanla kutlanacak aziz şehitler rahmet ile anılacak. Çanakkale Zaferi yıldönümü ile ilgili ayrıntılar haberimizde...

2019 Çanakkale Zaferi kaç yıl olduğu ve 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin öemi haberimizde. Tarihimizin şanlı ve unutulmaz zaferlerinden biri olan Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünü 18 Mart Pazartesi günü tün yurtta çeşitli etkinlikler ile kutlayacağız.Peki 2019 Çanakale Zaferi kaçıncı yıldönümü?Çanakkale savaşında neler oldu? İşte 18 Mart 1916 yılında kazanılan dünya tarihinin en büyük zaferlerinden birisi olan Çanakkale Zaferi ile ilgili her şey...

ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN 104. YILDÖNÜMÜ 

2019 yılında 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 104. yılını pazartesi günü gururla kutlayacağız. Çanakkale savaşlarında yaklaşık 300.000 kahraman askerimizi kaybetsek de tarihin akışını değiştirecek bir zaferi kazandık. 

19-03/17/18-mart-canakkale-zaferi-kacinci-yildonumu.jpg

18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ ANLAMI

Çanakkale Cephesi'nde kahraman ordumuzun verdiği mücadele yalnızca Türk tarihinin değil bütün dünya tarihinin akışını etkileyecek derecedeydi. I. Dünya Savaşı başladığında Bulgaristan Sofya’da “ateşemiliter” olan Mustafa Kemal, gönüllü olarak Çanakkale Savaşlarına katılmıştır. Mustafa Kemal, Kasım 1914’te, Başkomutanlık Vekaleti’ne müracaat ederek cephede aktif bir göreve getirilmek istemiş, ancak kendisine, “Sizin için orduda her zaman bir görev vardır. Ancak Sofya Ateşemiliterliği’ni daha önemli gördüğümüzden sizi orada bırakıyoruz” cevabı verilmiştir. Bunun üzerine Mustafa Kemal, Aralık 1914’te Sofya’dan Başkomutan Vekili Enver Paşa’ya bir mektup yazarak cephede aktif görev alma isteğini yenilemiştir: “Vatanın müdafaasına ait faal vazifelerden daha mühim ve yüce bir vazife olamaz. Arkadaşlarım muharebe cephelerinde, ateş hatlarında bulunurken ben Sofya’da ateşemiliterlik yapamam! Eğer birinci sınıf subay olmak liyakatinden mahrumsam, kanaatiniz bu ise, lütfen açık söyleyiniz.”

Mustafa Kemal, bu ısrarları üzerine, 20 Ocak 1915’te, Esat Paşa komutasındaki, 3. Kolordu’ya bağlı olarak Tekirdağ’da kurulacak 19. Tümen Komutanlığı’na atanmıştır.

Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşlarına “yarbay” olarak başlamıştır, fakat beş hafta sonra 1 Haziran 1915’te “albay” olmuştur.

2 Şubat 1915’te Tekirdağ’a gelen Mustafa Kemal 19. Tümeni kurma çalışmalarına başlamış, 25 Şubat 1915’te, Tekirdağ’daki 19. Tümen Komutanlığı, Maydos (Eceabat)’a nakledilmiş ve Mustafa Kemal 19. Tümen ve Maydos Bölge Komutanlığı’na getirilmiştir. (19. Tümene ek olarak, 9. Tümenin 2 piyade alayı bazı topçu birlikleri de Maydos Bölge Komutanlığı emrine verilmiştir.)

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasındaki Türk ordusu, denizde ve karada her saniyesi bin yıla denk bir mücadeleye tutuştuğunda tüm şehit ve gazilerimizin yüreğinde vatan sevgisinin yanı sıra gelecek kuşakların Türk bayrağı altında yaşama şerefinden yoksun kalmamaları arzusu yatıyordu. Bu arzu, Çanakkale Cephesi'ni baştan sona dolduran aşılmaz bir güç duvarı olmuştur: "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hâkim olabilir."

Çanakkale Savaşında Mustafa Kemal 'Anafartalar Kahramanı' olarak akıllara kazınmış ve Milli Mücadelenin doğal lideri olmuştur. 

19-03/17/anakkale-zaferi-yildonumu.jpg 

18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?

18 Mart tarihi kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik makamına ulaşan yüce insanları bir kere daha hatırladığımız, minnettarlığımızı, şükran duygularımızı sunduğumuz kutlu bir gündür. İşte bu nedenle 27.06.2002 tarihinde 4768 sayılı kanunla 18 Mart, Şehitler günü olarak kabul edilmiştir.

Bu günde, basın ve yayın organları aracılığıyla ulusumuza Çanakkale temalı programlar ve yayınlar gösterilir. Okullarda günün anlamı ve önemi çeşitli etkinliklerle vurgulanmaya çalışılır. Yetişen kuşaklara Çanakkale Cephesinde verilen mücadelenin ulusumuzun geleceği ve karakteri üzerindeki unutulmaz etkisi hissettirilmeye çalışılır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN