Devlet desteğiyle başladı, 240 metrekarede üretti. Yaz kış farklı ürünler yetiştiriyor eve ekonomik katkı sağlıyor. En kalitelisini o yetiştiriyor, eşinin desteğini her daim hissediyor.
Edirne’nin Hıdırağa köyünde yaşayan 62 yaşındaki Şirin Uysal, devlet desteğiyle kurduğu serasında üretim yaparak ailesine ekonomik katkı sağlıyor. Yüzde 75 hibe desteğiyle başladığı seracılıkta kısa sürede başarı yakalayan Uysal, yaz-kış demeden üretmeye devam ediyor.
DEVLET DESTEĞİYLE SERACILIĞA ADIM ATTI
Sebze yetiştiriciliğine ilgi duyan Uysal, Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından uygulanan “Örtü Altı Üretim Alanlarının Artırılması Projesi” kapsamında devlet desteğinden yararlanarak 240 metrekarelik bir sera kurdu. Toprağı hazırladıktan sonra üretime hızla başlayan Uysal, yaz aylarında domates ve salatalık, kış aylarında ise marul, dereotu, yeşil soğan ve roka gibi sebzeler yetiştirmeye başladı.
Sera sayesinde ürünlerini daha verimli bir şekilde yetiştiren Uysal, dört mevsim üretim yaparak ailesinin geçimine katkıda bulunuyor.
EŞİ ÜRÜNLERİ SEMT PAZARINDA SATIYOR
Şirin Uysal’ın yetiştirdiği sebzeler, eşi tarafından semt pazarlarında satışa sunuluyor. Kaliteli ve doğal ürünler yetiştirdiğini belirten Uysal, hem kendi ihtiyacını karşılıyor hem de bölgedeki tüketicilere taze sebzeler sunuyor.
Üretimi artırmayı hedefleyen Uysal, seracılığı geliştirmek için yeni destek projelerine başvurduğunu dile getiriyor.
“TOPRAKLA UĞRAŞTIĞIM İÇİN ENERJİ DOLUYUM”
Seracılığa başlamasıyla hayatında önemli değişimler yaşadığını belirten Şirin Uysal, köy hayatını ve toprakla ilgilenmeyi çok sevdiğini vurgulayarak “62 yaşındayım ama kendimi 55 gibi hissediyorum. Toprak insana enerji veriyor, çalışınca mutlu oluyorum” dedi.
Uysal, üretim sürecinde doğallığa önem verdiğini belirterek “Kimyasal gübre yerine hayvan gübresi kullanıyorum. Bakımı düzenli yaptığınızda ürünler çok güzel verim veriyor” ifadelerini kullandı.
İKİNCİ SERA İÇİN BAŞVURUSUNU YAPTI
Şirin Uysal, kısa sürede elde ettiği başarıdan ilham alarak üretim kapasitesini artırmak istiyor. Yeni bir sera kurmak için tekrar devlet desteğine başvurduğunu belirten Uysal, “İlk serayı kurduk, şimdi ikinci için başvurumu yaptım. Allah nasip ederse daha büyük işler yapacağım” dedi.
Seracılığı gençlere tavsiye eden Uysal, “Para kazanmak için işinin başında duracaksın. Sabah ilk iş olarak otları temizliyorum, toprağı hazırlıyorum ve ürünleri ekiyorum. Hasat zamanı geldiğinde büyük bir mutluluk duyuyorum. Keşke bu işe daha erken başlasaydım” diyerek seracılığın sunduğu imkanlardan bahsetti.
Kendi işini büyütmek isteyen Uysal, hayallerine ulaşmak için azimle çalışmaya devam ettiğini belirterek “Geceleri dua ediyorum, rüyalarıma bile giriyor. İnşallah ikinci seramı da kuracağım ve üretmeye devam edeceğim” diyerek kararlılığını ortaya koydu.
ÜRETİMİNE DEVAM EDEREK İLHAM VERİYOR
Devlet desteğiyle başladığı seracılık serüveninde büyük bir yol kat eden Şirin Uysal, üretkenliği ve azmiyle çevresine ilham veriyor. Hem ailesine ekonomik katkı sağlıyor hem de doğal ve taze sebzeler üreterek bölgedeki tüketicilere fayda sağlıyor. Eğer yeni destekleri de alabilirse, serasını büyüterek çok daha fazla üretim yapmayı hedefliyor.