4.9 sonrası acil çözüm bekleyen sorun yine gündemde: 7 milyon tabut bina süratle yenilenmeli

4.9 sonrası acil çözüm bekleyen sorun yine gündemde: 7 milyon tabut bina süratle yenilenmeli

İzmir'de yaşanan 4.9'luk deprem sonrası acil çözüm bekleyen konular yine gündeme geldi. Kentsel Dönüşüm Vakfı Başkanı Haluk Sur, 6.5-7 milyon eskimiş yapı stokunun süratle yenilenmesi gerektiğini söyledi. Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Fadime Sertçelik ise İzmir'de minaresi yıkılan camiye dikkat çekerek "Camiler afet sonrasında lojistik alan olarak kullanılabilir. O nedenle camilerin depremlere dayanıklı olup olmadığı incelenerek elden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur, Erzurum'da düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Zirvesi'ne katıldı. Sur, kentsel dönüşümün siyaset üstü en önemli milli mesele olduğunu belirtti. Belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Sur, "Ne yazık ki deprem kuşağında yer alıyoruz. Ülke topraklarımızın yüzde 85-90'ı deprem bölgesi. Bunun yarısı birinci derece deprem bölgesi. Anadolu'muzu boydan boya geçen Kuzey Anadolu fay hattı ile Güney Anadolu fay hattı ne yazık ki zaman zaman yıkımlara, can kayıplarına sebep oluyor ve yüreklerimizi dağlıyor. Eskimiş bir yapı stokumuz var. Bu yapı stokunun özellikle 6,5- 7 milyon kısmının bütün Türkiye genelinde süratle ivedilikle yenilenmesi, dönüştürülmesi gerekiyor” dedi.

'CAMİLER ELDEN GEÇİRİLMELİ'

İzmir sarsıntısında minaresi yıkılan camiye dikkat çeken Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik "Camiler afet sonrasında lojistik alan olarak kullanılabilir. Kısa bir süre için vatandaşlar orada zaman geçirebilir, geceyi orada geçirebilir, ihtiyaçlarını karşılayabilir. O nedenle camiler bizim için önemli alanlar. Özellikle depremlere dayanıklı olup olmadığının elden geçirilmesi gerekiyor. Burada en büyük tehlikeler minareler olarak görülüyor. Mutlaka minarelerin elden geçirilmesi lazım" dedi.

'EN BÜYÜK TEHLİKE MİNARELER'

Sarsıntı anından yüksek yapılar olan minarelerin olumsuzluk yaratabileceğini söyleyen Sertçelik, şöyle konuştu: "Burada en büyük tehlikeler minareler olarak görülüyor. Mutlaka minarelerin elden geçirilmesi lazım. Bununla ilgili çalışmalar var. İstanbul ve Bursa'da bununla ilgili çalışmalar yapan hocalarımız var ve oradaki camilerin büyük bir çoğunluğu elden geçirildi. Diğer illerde de mutlaka bu tür çalışmaların yapılması ve devlet tarafından desteklenmesi önemlidir."

'ASIL DEPREM İZMİR KIRIĞI YÜRÜYÜNCE OLACAK'

İzmir'de yaşanan 4.9'luk sarsıntıya ilişkin değerlendirmelerine devam eden Jeofizik profesörü Övgün Ahmet Ercan, başka bir tehlikeye dikkat çekti. Ercan soayal medya hesabında yaptığı açıklamada “İzmir'in asıl depremi İzmir Kırığı yürüyünce olacak. Kırık devinince en çok Bayraklı, Özkanlar, Bornova, Alaybey, Alsancak, Konak, Basmane, Karşıyaka, Bostanlı, Mavisehir, Çiğli, Menemen etkilenecek. En güvenli yer Yamanlar, Bornova Dağı. Buca Depremi İzmir kırığını etkilemedi” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN