40 yıldır özel izinle bu işi yapıyor! Geleneksel yöntemle hasat ekmek kapısı oldu: ‘Sıcak olmasaydı 20 bağ olurdu 50 bağ’

40 yıldır özel izinle bu işi yapıyor! Geleneksel yöntemle hasat ekmek kapısı oldu: ‘Sıcak olmasaydı 20 bağ olurdu 50 bağ’

Kayseri’ye bağlı Yeşilhisar ilçesinde yaşayan 64 yaşındaki Ali Osman Akkoç, 40 yıldır özel izinle bu işi yapıyor. Geleneksel yöntemlerle her sabah hasada başlayan Akkoç, yıllardır ekmeğini buradan çıkarmaya devam ediyor…

Yeşilhisar’a bağlı Ovaçiftlik Mahallesi’nde doğup büyüyen 5 çocuk babası Akkoç, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nden aldığı özel izin ile köyünün sınırlarındaki sazlıkta yetişen yaklaşık 4 metrelik kamışları geleneksel yöntemler ile hasat ediyor.

Günün erken saatlerinde yürüyerek Sultan Sazlığı Milli Parkı kuş cennetindeki ada diye tabir edilen yere kendi yaptığı kayık ile ulaşarak işine başlıyor.

40 yıldır devam ettiği iş için günde ortalama 6-7 saat çalışan Akkoç, kayığına yüklediği kamışları 3 kilometreye yakın yol giderek karaya ulaştırıyor. Akkoç, AA muhabirine, çocukken başladığı bu işin ne kadar zorlu olduğunu anlattı.

sultan-sazligi-milil-parki.jpg

KIŞ MEVSİMİNİN SICAK OLMASI HASADI DA ETKİLİYOR

Kış mevsiminin sıcak geçmesinin hasada olumsuz etki ettiğini söyleyen Akkoç, "Sazlığın suyu yok. Bu sene hiç buz tutmadı. Kayıklar yürümüyor. Sazlık buz tutmuş olsaydı kamış kaliteli, hasadı rahat ve çok temiz olurdu. Böyle olunca hasat çok zorlaşıyor. Buzun üstünde olmuş olsaydı biçtiğim 20 bağ, 50 bağ olurdu." İfadelerine yer verdi.

sultan-sazligi-milli-parki-1.jpg

TRAKTÖRLE DEĞİL ORAKLA TEMİZLİYOR

Çocukluğundan beri yaptığı için o zamanlar daha verimli olduğunu söyleyen Akkoç, şunları dile getirdi:

"40 yıldır bu işteyim. Eskiden çok güzeldi. Hasat zamanı bitince burada bir dikili kamış bulamazdın. Hep kesilirdi. Baharda komple yeşerirdi. Aslında biz burayı temizlemiş oluyoruz. Benim traktörüm filan yok, sadece orağım var. Çok zahmetli bir iş. Öyle göründüğü gibi değil. Bahar ayı geldiğinde buralar yeşermiş olur. Biçildikçe gürleşiyor, daha güzel çıkıyor. Aslında doğayı, sazlığı güzelleştiriyoruz. Yemyeşil olur buralar, siyah olmaz. Biçilmezse kötü olur. Benim işim 11'inci ayda başlar en geç 4'üncü ayda biter. Kuş yavruya yattığı attığı zaman biter."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN