Limak Holding, Ankara’nın Polatlı ve Haymana ilçelerinde toplam 407 hektarlık alanda kalker ocağı işletmek üzere ÇED izni aldı. Tarım, mera ve orman alanlarını kapsayan proje sahası, aynı zamanda avlak ve su kaynakları açısından da dikkat çekiyor.
Limak Holding, Ankara’nın Haymana ve Polatlı ilçelerinde yürütmeyi planladığı maden projeleri için geniş bir tarım ve orman arazisi üzerinde faaliyet izni aldı. Şirket, 2012’den bu yana toplam yedi kez Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) onayı alırken, son kararla birlikte 407 hektarlık — yaklaşık 5 bin 700 futbol sahasına denk gelen — alanda çalışma hakkı elde etti.
Bu izin, Limak Çimento’nun Polatlı’daki fabrikasına hammadde sağlamak amacıyla Haymana’nın Türkşerefli ve Polatlı’nın Babayakup mahallelerinde kurmayı planladığı kalker ocağı projesini kapsıyor. Söz konusu maden sahası, Susuz Deresi ile bazı mevsimsel akarsuları içerirken, sınırlarından Güvenli Deresi geçiyor.
ÇED raporuna göre faaliyet alanı; 284,41 hektarlık ormanlık alan, 70,8 hektar mera ve 18,53 hektar tarım arazisini kapsıyor. Ayrıca, projenin bulunduğu bölge Millî Emlak tarafından ağaçlandırma amacıyla orman idaresine tahsis edilen alanları da içeriyor. BirGün’ün aktardığına göre, raporda bölgedeki üretimin büyük ölçüde arpa ve buğday gibi kuru tarım ürünlerine dayandığı da şirket tarafından kabul ediliyor.
Aynı zamanda proje alanı, 2022-2023 Avlak Haritası’nda “Haymana Durutlar Genel Avlağı” sınırları içerisinde yer alıyor. Bölgede Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’ye (TEİAŞ) ait yüksek gerilim hattı bulunurken, Limak bu hattın kullanımı için TEİAŞ ile bir protokol yapacağını duyurdu.