5 milyon yaşında ortaya çıktı! 20 metre yüksekliğinde… Yıllara meydan okuyor herkes onu görmek için o şehre gidiyor

5 milyon yaşında ortaya çıktı! 20 metre yüksekliğinde… Yıllara meydan okuyor herkes onu görmek için o şehre gidiyor

5 milyonluk yaşıyla yıllara meydan okuyor herkes onu görmek için o şehre akın ediyor. Dünya üzerinde çok nadir görülüyor 20 metre yüksekliği ile herkesi şaşkına çeviriyor. İşte herkesin akın ettiği o şehir…

Dünyanın farklı noktalarında eşsiz güzellikler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Sinop'un Boyabat ilçesinde yer alan Boyabat bazalt Kayalıkları dünya üzerinde görülen nadir oluşumlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. 5 milyon yılı deviren bu oluşum binlerce turisti kendisine çekiyor. İşte herkesin akın ettiği o şehir…

TABİAT ANITI OLARAK TESCİLLENDİ

Sinop'un Boyabat ilçesinde Kurusaray Köyü bölgesinde yer alan Boyabat Bazalt Kayalıkları dünya üzerinde görülmüş ender jeolojik oluşumlardan biri olarak kabul edilmektedir. 20 metreyi aşan yüksekliği ile birlikte altıgen prizma şeklinde görülen sütün kayalıklar şehrin güzelliğine güzellik katıyor.

boyabat-bazalt-kayaliklari.jpg

2011 yılında Türkiye'de ve dünyada ender rastlanabilecek volkanik oluşumlar arasında adını yazdıran Boyabat Bazalt Kayalıkları, tabiat anıtı olarak tescillendi. Eşini az rastlanır bu yapının Yaklaşık 3 ile 5 milyon yıl yaşında olduğu düşünülmektedir. Genç bir döneme ait olduğu tahmin edilen doğal oluşum gürgen, meşe ve geniş yapraklı karışık ormanlarla çevrilidir.

20 METRELİK MUHTEŞEM OLUŞUM

Kayalık alanlar ve çalılık habitatlarının bulunduğu engebeli bir arazide yer alan Boyabat Bazalt Kayalıkları, 20 metreyi aşan dik sütunların yer aldığı ve aşınma sonucunda oluşmuş muhteşem bir manzarayı kaplıyor.

kayalik-boyabat.jpg

Kayalıkların en dikkat çekici özelliği, soğuma çatlaklarına ait bazı düzlemlerin farklı seviyelerde kıvrımlar oluşturması olurken bu çatlakların genellikle beşgen veya altıgen geometrik şekillere sahip olması ender rastlanan bir durumdur. Bunun yanı sıra alandaki su kaynağının oluşturduğu şelale yapısı da doğal bir peyzaj çeşitliliği sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN