6 farklı noktada eş zamanlı yürütülüyor, tarihe yeni kapı aralanıyor! Ani Ören Yeri'nde heyecanlandıran keşif

6 farklı noktada eş zamanlı yürütülüyor, tarihe yeni kapı aralanıyor! Ani Ören Yeri'nde heyecanlandıran keşif

Tarihe tanıklık eden Ani Ören Yeri’nde kazı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda 6 farklı noktada eş zamanlı yürütülen çalışmalar yeni bulguları gün yüzüne çıkardı. İşte detaylar…

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Ören Yeri’nde, 6 farklı noktada eş zamanlı yürütülen kazı çalışmaları büyük heyecan yaratıyor. Kars’ın tarihi zenginliklerine ışık tutacak kazılarla, bölgedeki taşınmaz ve taşınır kalıntılar gün yüzüne çıkarılıyor. 11. ve 12. yüzyıllara ait Türk-İslam mimarisi eserlerinin yer aldığı Ani’de, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölgenin sırları adım adım ortaya çıkıyor.

yeni-proje-26

EŞ ZAMANLI KAZI ÇALIŞMALARI İLE TARİHİN DERİNLİKLERİNE İNİLİYOR

Ani Ören Yeri’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kafkas Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen kazı sezonu nisan ayında başladı ve yıl sonuna kadar devam edecek. 130 kişilik uzman ekip, arkeologlardan sanat tarihçilerine, mimarlardan restoratörlere kadar geniş bir uzman kadroyla 6 farklı noktada çalışmalarını sürdürüyor.

Ani, Orta Asya’dan Ön Asya’ya, Kafkaslar’dan Anadolu’ya uzanan tarihi ticaret ve kültür yollarının kesişim noktası olarak, Türk-İslam mimarisinin nadide örneklerine ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda, kazılar sayesinde tarih boyunca Bagratlı Hanedanlığı, Bizans, Selçuklu, Gürcü Krallığı, Moğollar, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlı Devleti gibi pek çok medeniyetin izleri detaylı şekilde ortaya çıkarılıyor.

yeni-proje-27

SELÇUKLU KONUTLARI VE ÇARŞISI GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, kazı sezonunun 31 Aralık’a kadar süreceğini belirterek, Selçuklu dönemine ait konutların ortaya çıkarılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

“Anadolu’daki ilk Türk camisi olan Ebu’l Menuçehr Camisi’nin hemen batısında, geniş bir Selçuklu mahallesi olduğunu düşünüyoruz. 2019’dan beri bu alandaki kazılarımız sürüyor ve bu yıl da Selçuklu sivil mimarisine dair önemli konut kalıntılarını gün yüzüne çıkarmaya devam ediyoruz,” dedi.

Selçuklu Çarşısı’nda iki etap halinde yürütülen kazılarla, Ani’nin tam ortasındaki ticaret aksının netleştiğini söyleyen Arslan, “Aslanlı Kapı’dan Ulu Cami’ye kadar uzanan bu hattın ticari mekanlar ve atölyelerden oluştuğu, kazı verileriyle doğrulanıyor” ifadelerini kullandı.

ANADOLU’NUN İLK TÜRK-İSLAM MEZARLIĞI KAZILMAYA DEVAM EDİYOR

2021’den beri kazısı süren Selçuklu Mezarlığı da önemli kazı noktalarından biri. Fethiye Camisi’nin güneybatısında bulunan bu mezarlık, Anadolu’daki ilk Türk-İslam mezarlığı olarak kabul ediliyor.

Kazılarda sekizgen gövdeli kümbet kalıntısı ile sandukalı ve akıt tipi mezarlar gün yüzüne çıkarılıyor. Arslan, bu alanın Anadolu’daki erken Türk mezarlık mimarisine ışık tutacağını belirtti.

yeni-proje-28

KORUMA VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ ÇALIŞMALARI TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR

Ani’de sadece kazı değil, aynı zamanda koruma ve restorasyon çalışmaları da büyük önem taşıyor. 1000 yıldır toprak altında kalan taşınmaz eserler, konservasyon ve restorasyon süreçlerinden geçirilerek geleceğe aktarılıyor. Laboratuvarlarda taş, pişmiş toprak, cam ve kemik gibi taşınır eserlerin restorasyonu yapılıyor ve seçkin parçalar Kars Müzesi’nde ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Bunun yanı sıra, ören yeri çevresinde 5,5 kilometrelik yürüyüş yolu yapımı devam ediyor. Doğal taşlar ve ahşap traverslerle oluşturulan bu rotayla ziyaretçilerin daha konforlu ve güvenli bir gezi deneyimi yaşaması hedefleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN