Mısır Libya'yı bahane etti: Türkiye ile normalleşme sürecini askıya aldı

Mısır Libya'yı bahane etti: Türkiye ile normalleşme sürecini askıya aldı

Türkiye ile normalleşme sürecini başlattığını duyuran, 9 yıl aradan sonra Türkiye tarafından bakan düzeyinde ilk ziyaretin yapıldığı Mısır, Libya'yı bahane ederek bu kararından vazgeçti. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye’nin Libya politikalarını değiştirmediğini ileri sürerek, Türkiye ile normalleşme sürecini askıya aldıklarını söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Türkiye'nin Libya politikasını değiştirme sinyali vermediğini söyledi

The Libya Ubdate’te yer alan habere göre, Al Arabaya televizyonuna konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye ile Mısır’ın normalleşme süreci görüşmelerine değindi. Şükrü, görüşmelerin, iki turdan sonra "Türkiye'nin Libya politikasında bir değişiklik olmadığı" gerekçesiyle askıya alındığını söyledi.

TÜRKİYE VE LİBYA ARASINDAKİ ANLAŞMA GEREKÇE SAYILDI

Şukri "Şu ana kadar yabancı güçlerin Libya'yı terk etmemiş olması ve bu amaca ulaşmak için kararlı tedbirlerin alınmamış olması endişe vericidir" dedi. Türkiye-Libya arasında imzalanan hidrokarbon anlaşması, Mısır ve Yunanistan'da tepkilere neden olmuştu. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Libya'da Tobruk'taki Temsilciler Meclisi ve başkent Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki anlaşmazlığa değinerek, Trablus yönetiminin böyle bir anlaşma imzalamaya yetkisi olmadığını öne sürdü.

TÜRKİYE-MISIR NORMALLEŞME İÇİN BİR ARAYA GELMİŞTİ

2013 yılında Türkiye-Mısır ilişkileri gerginleşmiş, karşılıklı büyükelçilerin çekilmişti. Türkiye-Mısır ilişkileri bu tarihten itibaren maslahatgüzar düzeyinde devam etti. Türkiye'de İhvan'a (Müslüman Kardeşler) bağlı kişiler tarafından işletilen bazı televizyon kanallarının çalışmalarının durdurulması, iki ülke arasında normalleşme sürecinin kapısını araladı.

Mayıs 2021'de, Mısır ve Türkiye'de iki ülke arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde ikili düzeyde ve bölgesel bağlamda ilişkileri normalleştirmek için gerekli adımları görüşmek üzere iki tur keşif görüşmeleri yapıldı.

YORUMLAR (3)
3 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN