ABD'nin F-16 kararına Türkiye'den ilk yorum: Bir an önce nihayete ermeli

ABD'nin F-16 kararına Türkiye'den ilk yorum: Bir an önce nihayete ermeli

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD Kongresi'nde alınan F-16 kararıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu konuya ilişkin olarak "Olumlu karşılıyoruz, bir an önce nihayete ermeli" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul’da Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Nicu Popescu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu burada, ABD’nin F-16 kararıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Kararı olumlu karşıladıklarını belirten Çavuşoğlu, “Teknik görüşmeler yapıcı bir ortamda devam ediyor. Olumlu karşılıyoruz. Bir an önce nihayete yol açması gerekiyor, yasanın da onaylanması gerekiyor” dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Temmuz ayında Yunan asıllı bazı siyasetçilerin imzasıyla Amerikan Temsilciler Meclisi'ne bir tasarı sunuldu. Tasarıda, Türkiye'ye 40 adet yeni F-16 jeti ve 80 adet modernizasyon kiti satışını bazı koşullara bağlayan maddeler vardı.

Ankara'nın F-16 planını zorlaştıracak Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'ndaki (NDAA) değişiklik önergesi 179'a karşı 244'e oyla Temsilciler Meclisi'nden kabul edildi. Önergede, Türkiye'ye F-16 satışı için 'ABD Başkanı'nın satışın Amerika'nın ulusal çıkarına olduğunu onaylaması' ve 'F-16'ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerindeki uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılması' gibi şartlar yer alıyordu.

Yunanistan'da bayram havası estiren tasarı, ABD Başkanı Joe Biden'ın Haziran ayındaki tarihi NATO zirvesinde Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasından iki hafta sonra geldi. Tasarının altında Chris Pappas, Gus Bilirakis ve Nicole Malliotakis gibi Yunan asıllı temsilcilerin imzası vardı.

F-16 AÇIKLAMASI

F-16 konusunda teknik görüşmelerin yapıcı bir ortamda sürdüğünü açıklamıştık. ABD yönetiminin F-16 konusunda olumlu olduğunu açıklamalarında gördük.

En son Cumhurbaşkanımız ile görüşmesinde Biden da olumlu olduğunu söylemişti. Nihai metni olumlu karşılıyoruz. Bunun bir an önce nihayete ulaşması gerekiyor. Yasanın da onaylanması gerekiyor. Bu herkesin yararına..

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN