ABD ile Rusya arasında tutuklu takası: Silah kaçakçısına karşılık basketbolcu

ABD ile Rusya arasında tutuklu takası: Silah kaçakçısına karşılık basketbolcu

ABD ile Rusya arasında yapılan tutuklu takasında, ABD'li kadın basketbolcu Brittney Griner ile Rus silah kaçakçısı Viktor Bout karşılıklı olarak serbest bırakıldı.

ABD ve Rusya arasında yeni tutuklu takası yapıldı.

Buna göre Rusya, ABD'li WNBA oyuncusu Brittney Griner'ı serbest bıraktı. ABD ise karşılığında 'Ölüm Taciri' lakaplı Rus silah tüccarı Victor Bout'u bıraktı.

ABD Başkanı Joe Biden sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Dakikalar önce Brittney Griner ile görüştüm. O güvende, uçakta ve evine dönüyor" ifadelerini kullandı.

Biden, Griner ile telefonda görüştüğü anların fotoğrafını da paylaştı. Biden'ın yanında Oval Ofis'te Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Griner'ın eşi Cherelle Griner'ın da olduğu görüldü.


Griner şubat ayında Moskova Havalimanı'nda esrar yağı bulundurduğu gerekçesiyle tutuklanmış ve geçen ay çalışma kampına gönderilmişti.

Biden yönetimi yaz aylarında Rusya'ya tutuklu takası önermişti. Moskova uzun süredir kötü ünlü silah tüccarı Bout'un serbest kalmasını istiyordu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 27 Temmuz 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, Griner'in yanı sıra Rusya'da tutuklu bulunan ABD'li Paul Whelan'ın iadesi için Moskova'ya önemli bir teklif hazırladıklarını duyurmuştu.

Griner 10 aydır Rusya'da parmaklıklar ardındaydı ve son olarak uyuşturucu madde bulundurmak suçundan aldığı 9 yıllık hapis cezası Rusya Temyiz Mahkemesi tarafından onanmıştı.

BIDEN: ABD, PAUL WHELAN'I UNUTMADI

ABD Başkanı Joe Biden ardından Oval Ofis'te yaptığı açıklamada "ABD, Paul Whelan'ı Rusya'dan kurtarma konusunda henüz başarılı olamadı" dedi.

ABD'nin Rusya'da cezaevinde olan eski deniz piyadesi Paul Whelan'ı unutmadığını söyleyen Biden, serbest bırakılmasını sağlamaya çalışmaktan asla vazgeçmeyeceklerini de sözlerine ekledi.

Whelan casusluk suçlamasıyla Rusya'nın özerk bölgesi Mordovya'da 2018 yılında gözaltına alınmış ve iki yıl sonra 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

brittney-griner-neden-tutuklandi-001.jpeg
Paul Whelan

RUSYA: VICTOR BOUT ÜLKESİNE DÖNDÜ

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti de Victor Bout'un ülkesine döndüğünü duyurdu.

Ajans tutuklu takasının da Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Abu Dabi Havalimanı'nda yapıldığını da açıkladı.

VICTOR BOUT KİMDİR?

Nicholas Cage'in başrolünde oynadığı 2005 tarihli 'Lord of War' (Savaş Tanrısı) filmine de ilham veren Victor Bout savaş ağalarına ve uluslararası toplumdan dışlanmış hükümetlere ve silahlı gruplara silah satmış ve dünyanın en çok aranan ismi olmuştu.

Bout'un silah sattıkları arasında Sierra Leone'deki milisler, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bir uluslararası savaş suçları mahkemesi tarafından mahkum edilen ilk lider olan Liberya'nın eski devlet başkanı Charles Taylor'ın güçleri ve Taliban da yer almıştı.

'Ölüm Taciri' lakaplı Bout'un gizli kariyeri 2008'de Tayland'ın başkenti Bangkok'ta bir otelde ayrıntılı bir ABD operasyonuyla sona ermişti.

Bout yakalandığı sırada Kolombiya'daki FARC gerillalarına silah sattığını zannediyordu. Rus hükümetinin öfkesine yol açan tutuklamadan iki yıl sonra Bout, ABD'ye iade edildi.

Bout 'teröristleri desteklemek' ve 'Amerikalıları öldürmek için komplo kurmaktan' 25 yıl hapis cezası almıştı ve 12 yıldır ABD'de cezaevindeydi.

Tacikistan'ın Duşanbe kentinde 1967'de doğan Bout, Sovyetler Birliği ordusunda askeri tercüman olarak görev yapmıştı ve birçok dili akıcı şekilde konuşabiliyordu.

1991 yılında SSCB'nin çöküşünün ardından eski Sovyet silahlarını ucuza sattığı için Afrika, Asya ve Güney Amerika'da çok sayıda müşteri buldu. Silah teslimatlarını ise Sovyetler dönemine ait uçaklarla yapıyordu.

Rusya şu ana kadar Victor Bout'un masum olduğunu savunuyordu.

victor-bout-neden-tutuklandi.jpg
Victor Bout

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN