Afet bölgesi ne demek? Genel hayata etkili afet bölgesi nedir?

Afet bölgesi ne demek? Genel hayata etkili afet bölgesi nedir?

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde çıkan orman yangınları doğaya zarar verirken, bazı köyle ver yerleşim yerlerinde de hasara neden oldu. Cumhurbaşkanlığı; Antalya, Mersin, Osmaniye, Muğla ve Adana'da bazı bölgeleri 'genel hayata etkili afet bölgesi' ilan etti. İşte detaylar...

Deprem, sel, yangın gibi doğal afetler kimi zaman yerleşim yerlerinde maddi zarara neden olabiliyor. Afetlerin yıkıcı sonuçları olması durumunda devlet tarafından afet bölgesi ilan edilerek bölge halkına destek sağlanıyor. Akdeniz ve Ege bölgelerinin çeşitli noktalarında peş peşe yaşanan orman yangınlarının ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milletimizin yaralarını sarmak, zararını karşılamak, imkanlarını öncekinden de iyi hale getirmek için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz" açıklamasıyla bazı bölgelerin afet bölgesi ilan edildiğini duyurdu.

20210801-2-49425965-67514182.jpg

GENEL HAYATA ETKİLİ AFET BÖLGESİ NE DEMEK?

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, yapılan ön değerlendirme sonucu afetin etkilediği, hasar ve yıkıma sebep olduğu belirlenen ve bu veriler ışığında sınırları tespit edilen bölgeye 'afet bölgesi' adı veriliyor.

Deprem, toprak kayması, sel, yangın, kaya düşmesi ve çığ gibi birçok afetin görüldüğü ve her an bu olayların yaşanabileceği yerler 'afet bölgesi' olarak adlandırılıyor.

Afet bölgesi ilan edilecek yerde bu olaylar yaşanmış olsa da bu olayların her an yaşanılabilecek bir halde olması da gereklidir. Afet bölgesi ilan edilecek yerlerde istenen şartlar ise şunlardır:

* Hane sayısının 100'den az olan yerlerde konutların 1/10'nun, nüfusu 50 bin den az olan il ve ilçelerde en az 50 binanın, nüfusu 15 binden fazla olan il ve ilçelerin mahalle teşkil eden kesimlerinde en az 10 binanın yıkılması veya onarımı mümkün olmayacak derecede ağır hasar görmesi

* Yaşanan afetler yüzünden çok sayıda ölü ve ağır yaralıların olması

* Tarım ürünlerinin en az 1/3'ü kadarının zarar görmüş olması

* Afet yaşanan bölgedeki su, yol, elektrik, kanalizasyon gibi kamu tesislerinin kullanılmayacak ya da çalışamayacak bir hale gelmesi

* Ulaşım imkanlarının oldukça sınırlı bir halde olması

20210801-2-49425420-67511951.jpg

ORMAN YANGINI NEDENİYLE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEN YERLER NERELER?

28 Temmuz-1 Ağustos 2021 günleri arasında yurt genelinde yaşanan şiddetli orman yangınları nedeniyle Cumhurbaşkanlığı tarafından afet bölgesi ilan edilen şehirler listesi şöyle:

ANTALYA

Manavgat, Akseki, Alanya, Gündoğmuş ve Gazipaşa ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler

MERSİN

Aydıncık ve Silifke ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler

OSMANİYE

Merkez ve Kadirli ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler

MUĞLA

Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz ve Seydikemer ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler

ADANA

Aladağ, İmamoğlu, Karaisali ve Kozan ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler

20210801-2-49426245-67515030.jpg

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLİRSE NE OLUR?

Afet bölgesi ilan edilen yerlerde kamu hizmetlerinde değişikliğe gidilir. Örneğin, belirli süreyle afet bölgesi ilan edilen yerde yaşayan vatandaşlardan bazı vergiler alınmaz veya ertelenir.

Afet bölgesi ilan edilen yerlerde şu uygulamalar hayat geçirilir:

* Afet bölgesi ilan edilen yerde yaşayanlara sağlık hizmetleri tamamen ücretsizdir

* Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenenleri yapmak zorundalardır

* Yapılardaki hasarı tespit etmek amacıyla gerekirse bütün illerden teknik heyetler görevlendirilir. Bunun için ilgili bakanlıklar, hükümet tarafından bölgede görevlendirilir

* Bölgedeki kişiler, devletin ilgili birimleri tarafından bilgilendirilir ve bilinçlendirilir

* Kamu personellerine düzenli bir şekilde yolluk, harcırah, avans ödenir

* Bölgedeki her bir ailenin ve her bir bireyin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilir

* Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenir. Binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilir. (Mal sahibinin bu karara üç gün içinde itiraz etme hakkı bulunabilir)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hasar gören evlerin sahiplerine kira yardımı yapılacağını, evlerdeki eşyalarla ilgili hasar tespitinin tamamlandığını ifade etti. Erdoğan, 1 ay içinde ev yapma çalışmalarının başlayacağını, 1 yılda da tamamlanarak teslim edileceğini aktardı. Erdoğan, kredi, SGK primi ve vergi borçlarının erteleneceğini de bir kez daha duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN