Manavgat nerede, hangi ile bağlı? Manavgat yangını sabotaj mı, yangın söndürüldü mü?

Manavgat nerede, hangi ile bağlı? Manavgat yangını sabotaj mı, yangın söndürüldü mü?

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 4 farklı noktasında çıkan yangınlar, yerleşim yerleri tehdit ediyor. Bazı köyler yangın nedeniyle büyük hasar alırken, 18 mahalle ve köy boşaltıldı. Ayrıca yangın nedeniyle 3 kişinin dumandan zehirlenerek hayatını kaybettiği öğrenildi. İşte Manavgat'ın haritadaki yeri...

Manavgat yangınında son durum, kamuoyunda yakından takip ediliyor. 28 Temmuz 2021 Çarşamba günü saat 12.05'te Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan yangın, vatandaşlara zor anlar yaşattı. Ormanlık alanda başlayan yangın, yerleşim yerlerini tehdit etmesiyle dolayısıyla binlerce insan evlerini terk etti, hastaneler boşaltıldı. İlk kez büyük çapta yangın felaketiyle karşı karşıya kalan Manavgat'ta vatandaşlar söndürme çalışmalarına yardım ederken, çevre illerden de çok sayıda itfaiye ekipleri yardıma geldi.

aw380858-02.jpg

MANAVGAT YANGINI NASIL BAŞLADI, SABOTAJ MI?

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 4 farklı noktasında başlayan orman yangınlarının yerleşim yerlerine sıçraması, bazı evlerin zarar görmesi ve birçok vatandaşın yaralanması üzerine Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayın tüm yönleriyle araştırılması amacıyla soruşturma başlatıldı.

Başsavcılığın talimatı ile orman yangınlarının başladığı ve güzergahındaki yerlerle ilgili kamera görüntülerinin tespiti ile diğer delillerin araştırılmasına devam edildiği bildirildi. Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada soruşturma çok yönlü ve titizlikle devam ettiği kaydedildi.

Manavgat yangınının sabotaj olup olmadığına ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken, yurt genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı orman yangınlarının başlamış olabileceği değerlendiriliyor.

aw380393-01.jpg

MANAVGAT YANGINI SÖNDÜRÜLDÜ MÜ?

İçişleri Bakanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), Antalya'nın Manavgat ilçesi Yeniköy mevkiinde ormanlık alanda çıkan yangında 3 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 58 vatandaşın tedavilerinin ise devam ettiğini açıkladı.

AFAD'dan yapılan açıklamada, Antalya'nın Manavgat ilçesi Yeniköy mevkiinde çıkan yangında 3 vatandaşın hayatını kaybettiği, 122 vatandaşın etkilendiği belirtilerek, yangından etkilenen 58 vatandaşın tedavilerinin devam ettiği aktarıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından bölgeye 19 ambulans, 6 UMKE ve 1 mobil komuta aracının sevk edildiği ifade edildi. Antalya AFAD Genel Müdürlüğünden 4 araç ve 14 personelin bölgede görevlendirildiği belirtilen açıklamada, Isparta, Burdur, Konya, Karaman ve Mersin'den Antalya Valiliği ile eşgüdüm halinde 19 arazöz, 5 itfaiye aracı ve 1 su tankerinin bölgeye sevk edildiği kaydedildi. Yangından etkilenebilecek alanlarda bulunan evlerin tahliye edildiği aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yangın nedeniyle birçok ev, iş yeri, ahır, tarım arazisi, sera ve araç zarar görmüştür. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden 24 personel, 12 ekip halinde hasar tespit çalışmalarına başlamıştır. Orman Bölge Müdürlüğüne ait bir arazözün devrilmesi sonucunda sürücüsü yaralanmış ve tedavi altına alınmıştır. Tedbir amaçlı toplam bin 300 kişi kapasiteli 2 KYK yurdu ve 4 MEB pansiyonu hazır hale getirilmiştir. Türk Kızılay tarafından bir sahra mutfak kiti ve 5 ikram aracı ile 20 bin 400 kişi/öğün kapasiteli beslenme üniteleri, 25 personel ile bölgeye sevk edilmiştir."

aw380528-24.jpg

MANAVGAT YANGININDA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ, SON DURUM NEDİR?

18 mahalle ve köyün boşaltılmasına neden olan Manavgat yangınında şu ana kadar 3 kişinin dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdiği açıklandı.

Saraçlı Mahallesi Delioğlanlı mevkisinde hayvancılıkla geçimlerini sağlayan 3 çocuklu karı koca evlerinde hayatlarını kaybetti. Osman ve Şehri Kardaş çiftinin cansız bedenlerini çocukları buldu. Yangında yaşamını yitiren Kardaş çiftinin 20'nin üzerinde koyununun, 1 inek ve buzağısının da öldüğü bildirildi.

Öte yandan Akseki ilçesinde başlayan orman yangınında da Kepezbelen Mahallesi eski muhtarı 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel dumandan zehirlenerek vefat etti.

ONLARCA HAYVAN ÖLDÜ

Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşanan yangın felaketinde, onlarca küçükbaş hayvan öldüğü öğrenildi. Yangının şokunda olan vatandaşlar, telef olan hayvanlar için gözyaşı döktü.

Ekiplerin karadan çalışması devam ederken, yerleşim yerinden uzak noktada devam eden yangında söndürülen yerlerin soğutma çalışması devam ediyor. Saatler ilerledikçe yangından can yakan görüntüler de gelmeye başlıyor. Azizler Mahallesi'nde alevler, bir evin hemen yakınında bulunan ahıra sıçradı.

Vatandaşların tahliye ettiği bölgede, saman balyalarına ulaşan alevler bir anda çevreyi kuşattı. Burada bulunan yaklaşık 30'a yakın küçükbaş hayvan ile 1 inek telef oldu. Alevlerden kaçan bazı hayvanlar da etraftaki su havuzuna atlayarak canlarını kurtardı.

aw380786-04.jpg

"YANGIN YATAĞIMIZA KADAR GELDİ"

Hayvan sahiplerinden Ayşe Aktaş, o anları şu sözlerle anlattı: "Öğlen saatlerinde itfaiye geçerken yangından haberimiz oldu. Yemek yiyorduk, o sıra yukarıdan dumanlarla alevler geliyordu. Yarım saat ya da 1 saat arasında yangın yatağımıza kadar geldi. Maddi hasarımız çok. Sürülerimizin ahırı yandı. Büyükbaşları kurtardık ama küçükbaşlar kurtarılmadı. Arabamız ve evimiz yandı. Bir anda her tarafı sardı, kül etti. Hayvanlar geçim kaynağımızdı, yok oldular gittiler."

Songül Dülek de, "Apar topar koşarak geldim. İçeriye salmadılar. Hayvanları görünce hiçbir şey düşünemedim. Çok kötüydü. 20-30 hayvan yanmış. Ben o hayvanlara üzüldüm, başka bir şeye değil" sözleriyle gözyaşı döktü.

Öte yandan yangına dair havadan anlık görüntü aktarmak için bölgeye insansız helikopter de getirildi. Üzerinde bulunan yüksek çözünürlüklü termal kamera ve sensörlerle kontrol noktasına destek sağlamak üzere insansız helikopter, havada 8 saate kadar kalabiliyor. Gelen talebe göre anlık görüntü aktarıyor. Helikopter 20 bin feet yüksekliğe çıkarak saatte 160 kilometre hıza ulaşabiliyor.

2021-07-29-150643.jpg

MANAVGAT NEREDE, HANGİ İLE BAĞLI?

Akdeniz'in gözde tatil beldeleri arasında yer alan Manavgat, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapıyor. Manavgat ilçesi Antalya'nın bilinen en turistik ilçelerinden ve turizmi geniş olan bölgelerinden birisi. Manavgat ilçesi Akdeniz bölgesinde yer alıyor. Her yıl çok sayıda turistin geldiği ilçede en önemli geçim kaynağı turizmin ve hizmet sektörünün yanı sıra hayvancılık da yer alıyor.

MANAVGAT HARİTASI

Manavgat, 2283 km2'lik yüzölçümüyle Antalya ilinin en büyük ikinci ilçesidir. Manavgat Şelalesi, Türkiye'nin en düzenli akan akarsuyu Manavgat Irmağı kadirindedir. İlçe nüfusu 2020 yılındaki sayıma göre 242 bin 490 kişi.

MANAVGAT İLÇESİ HAKKINDA

Manavgat'ın kuzeyi Toros Dağları ile çevrilidir. Sahil şeridi plajları ve eşsiz kumsallarla kaplıdır. Denizden iç bölgelere gidildikçe ekilebilen düz ovaların yanında engebeli bir arazi yapısı gözlenir. Toros Dağları arasında gizlenen Eynif Ovası ünlüdür. Toros Dağları üzerinde yörüklerin konakladığı yaylalar vardır. İlçenin Doğuda sınırını oluşturan Alara Çayı, Karpuz Çayı ve ilçe merkezinden Manavgat Nehri ile üzerindeki Manavgat Şelalesi Türkiye'de olduğu kadar dünyaca da ünlüdür.

İlçe sınırlarında Manavgat Nehri üzerinde Oymapınar Barajı ve Manavgat Barajı adında iki tane hidroelektrik santrali vardır. Nehir üzerinde üçü yaya üçü de araç trafiğine açık 6 köprü vardır.

2021-07-29-150708.jpg

GOOGLE HARİTALAR'DA GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN