'Afganistan'dan dönmek Anadolu'yu tehlikeye atmak' demişti: Bahçeli tahliyelere ne diyecek?

'Afganistan'dan dönmek Anadolu'yu tehlikeye atmak' demişti: Bahçeli tahliyelere ne diyecek?

Taliban güçlerinin Afganistan'da kontrolü ele almasının ardından, 2002 yılından bu yana ülkede görev yapan Türk askerlerinin tahliyesi bugün itibarıyla başladı. Söz konusu tahliyeye ilişkin geçen günlerde, 'Afganistan'dan dönmek demek Anadolu coğrafyasını tehlikeye atmak demektir' sözlerini kaydeden iktidar ortağı Bahçeli'nin, tahliyeyi nasıl yorumlayacağı ise merak konusu oldu.

ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilmeye başlaması sonrası, Taliban ülkede kontrolü ele aldı. 2002 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM), NATO ve ikili anlaşmalar kapsamında Afganistan'da görev yapan Türk askerlerinin tahliyesine ilişkin ise Milli Savunma Bakanlığından (MSB) bugün flaş bir açıklama geldi.

TAHLİYELER BAŞLADI

Bakanlık, askerlerin Afganistan'dan tahliyesine başlandığını duyurdu. Anadolu Ajansı'na konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "İntikal faaliyetlerini en kısa zamanda tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.

Afganistan'dan tahliye edilen ve 345 kişiden oluşan ilk TSK kafilesi Türkiye'ye döndü.

20210824-2-49736016-68150256-copy.jpg

'KARAR MEVCUT DURUM DEĞERLENDİRİLEREK ALINDI'

Kararın, "çeşitli temaslar, mevcut durum ve şartlar değerlendirilerek" alındığını belirten MSB, Taliban'ın Afganistan'ı kontrol altına almasının ardından ülkeden Türkiye'ye ait askeri uçaklarla bin 129 sivilin tahliyesinin yapıldığını bildirdi.

BAHÇELİ NE DİYECEK?

Tahliyeler öncesinde geçen günlerde açıklamada bulunan Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yüklenerek tahliyelere kesin bir dille karşı çıkmıştı:

"Türkiye'nin Afganistan'daki varlığı meşrudur, dostanedir, barışçıdır, bu ülkenin istikrar ve güvenliğine destek mahiyetlidir. Bu nedenle askeri unsurlarımızın Afganistan'ı terki düşünülemeyecektir. Türkiye ile Afganistan'ın yüz yıllık tarihi, kültürel ve inanç bağları Kabil'deki mevcudiyetimizin mazereti ve mesnedidir. Afganistan'a yüz çevirmek, tarihin ve coğrafyanın gerçekleriyle terstir. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı'nın teklif ve temennileri ya cehaletinin ya da cüretkar korkaklığının sonucudur. Afganistan'dan dönmek demek Anadolu coğrafyasını tehlikeye atmak demektir. Kılıçdaroğlu'nun aklı da anlayışı da siyaset kavrayışı da bunu idrak etmeye kafi değildir."

Türk askerinin Afganistan'dan çekilmesini "Afganistan'dan dönmek demek Anadolu coğrafyasını tehlikeye atmak demektir" sözleriyle reddeden Bahçeli'ni, tahliyeleri nasıl yorumlayacağı merak konusu oldu.

'TÜRK ASKERİ İSTEMİYORUZ'

Öte yandan, Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid de dün Afganistan'da bulunan Türk askeriyle ilgili soruya "Türkiye Müslüman bir ülkedir. Bu ülkenin hükümeti ve halkıyla iyi ilişkiler geliştirmek istiyoruz ancak Kabil Havaalanı'ndaki sorun çözülür çözülmez yabancı askerlere ihtiyacımız olmayacak." ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (36)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
36 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN