Davutoğlu'ndan 'Faiz değil hibe' sözlerine eleştiri: Kendi cebinden ödersen hibe olur

Davutoğlu'ndan 'Faiz değil hibe' sözlerine eleştiri: Kendi cebinden ödersen hibe olur

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İlahiyatçı Hayrettin Karaman'ın 'dövize endeksli mevduat' sistemi ile ilgili verdiği fetvayı eleştirerek cevap verdi.

AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik eleştirilere karşı WhatsApp grupları üzerinden yazdığı ‘iktidara zarar verecekse doğruları söylemek caizdir diyemem’ çıkışıyla gündeme gelen İlahiyatçı Hayrettin Karaman, tartışmalara ilişkin olarak, "Örtülü faiz değil hibe. Alınan zamanında ve yerinde tedbir ile fiyatlar normalleşme yoluna girdi. Bu defa da devletin ödemesinin faiz olup olmadığı tartışması ortaya çıktı. Bazı hocalar, devletin ödemesinin faiz olduğu kanaatindeler. Ben bu kanaatte değilim, “devletin ödemesi hibedir” dedi.

Karaman'ın 'faiz değil hibe' sözlerine ve açıklamalarına Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'ndan eleştiri geldi. Twitter hesabından konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Davutoğlu, "Ülkemiz inat uğruna uygulanan cahil politikalar nedeniyle son 50 yılın en büyük 3. döviz krizini yaşamaktadır. Yanlış politikalarının yol açtığı felaketi dini değerlerimizi istismar ederek örtmeye çalışan iktidar, faiz dememek için “hibe” bahanesine sığınmakta." dedi.

DAVUTOĞLU: KENDİ CEBİNDEN ÖDERSEN HİBE OLUR

Ülkemiz inat uğruna uygulanan cahil politikalar nedeniyle son 50 yılın en büyük 3. döviz krizini yaşamaktadır.

Yanlış politikalarının yol açtığı felaketi dini değerlerimizi istismar ederek örtmeye çalışan iktidar, faiz dememek için “hibe” bahanesine sığınmakta.

İslam’da karz-ı hasende, yani borç/para alışverişinde, bir miktar fazla ödeme anlamında hibe/hediye üç şartla mümkün olur: Gönüllü olması, önceden garanti edilmemesi ve kişinin bunu kendi cebinden ödemesi.

Banka mevduatlarına dövize ayarlı ek “faiz” ödemesi ise asla hibe olamaz; çünkü mecburidir, önceden garanti edilmektedir ve 84 milyonun vergileriyle oluşan hazineden 300 bin civarında üst tabaka mevduat sahibine ödenmektedir.

Bu uygulama nassın öngördüğü şekilde zayıfı korumadığı gibi, milletin hazinesinden zayıfların aleyhine güçlülere servet aktarımıdır. Dini değerlerimiz iktidar hırsına kurban edilemez.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (45)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
45 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN