Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem başlıyor! Bakanlık kaçak akaryakıt için kolları sıvadı! Onaylanmayan ürünlere geçit yok

Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem başlıyor! Bakanlık kaçak akaryakıt için kolları sıvadı! Onaylanmayan ürünlere geçit yok

Akaryakıtta kayıt dışılığın önlenmesine yönelik yeni bir uygulama hayata geçirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ticari araçlar için aldığı yeni kararlar kapsamında 2023 yılı sonuna kadar 13.000 akaryakıt istasyonunda tüm ödeme kaydedici cihazların değiştirileceğini açıkladı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

Akaryakıt sektörü sil baştan değişiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışının önüne geçebilmek ve sahte belge düzenlemelerine karşı kolları sıvadı. Yeni Şafak’ta yer alan bilgiler doğrultusunda ticari araçlarda uygulanacak yeni tedbirlerin yer aldığı belirtildi. TÜBİTAK ve TSE testlerinden geçen yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedicilerin tüm istasyonlarda kullanılacağı açıklandı. Bu cihazlara dışarıdan kesinlikle müdahale yapılamayacağı ifade edilirken mali hafızalara kaydedilen bilgilerin de anlık olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na aktarılacağı vurgulandı.


TÜM CİHAZLAR YENİLENİYOR


Yeni Şafak’ta yer alan bilgiler doğrultusunda düzenlemenin 2023 yılı sonuna kadar Türkiye genelinde bulunan 13.000 civarındaki akaryakıt istasyonunda geçerli olduğu aktarıldı. Bu kapsamda istasyonlarda bulunan tüm ödeme kaydedici cihazlar yenileri ile değiştirilecek. Hayata geçirilecek yeni sistem ile birlikte araçların yakıt alma işlemleri için el ile plaka girme dönemi de sona eriyor. Tüm akaryakıt istasyonlarında uygulanacak olan yeni taşıt tanıma sistemi ile araç plakaları otomatik olarak sisteme tanımlanacak.

akaryakit-istasyonu.jpg

USULSÜZLÜK YAPANLAR BAKANLIK ENGELİNE TAKILDI


Akaryakıt alımlarında yeni sistem usulsüz alımlara da dur dedi. Yeni sistem ile birlikte ticari araçların depo ağızlarına plaka bilgisi içeren elektronik etiketler yapıştırılacak. Bu kapsamda yakıt tabancasında bulunan okuyucu ile birlikte araç plaka bilgisi, alınan yakıt miktarı ve fiyat bilgisi yeni nesil cihazlara ve otomasyon sistemine otomatik olarak tanımlanacak. Tüm bunların yanı sıra elektronik haberleşme yöntemi ile düzenlenen ödeme kaydedici cihaz fişleri de gider olarak dikkate alınacak. Bu kapsamda araç plakalarını elle yazılma dönemi sona ererken usulsüz fatura kullanımı da yapılamayacak.

akaryakit-istasyonuu.jpg
ONAY ALMAYAN ÜRÜNLERE GEÇİT YOK

Yeni sistem ile birlikte kullanılacak elektronik etiketin yakıt tabancasında bulunan okuyucu ile sistemin diğer teknik ayrıntılarının kısa sürede açıklanacağı ifade edildi. Teknik ayrıntılar dikkate alınarak yapılan yeni ekipmanların üretim firmalarının da teste tabi tutulacağı söylendi. Bakanlık onayından geçmeyen ekipmanlar da istasyonda yer almayacak.

SAHTE BELGELERİ DUR DEDİ

Akaryakıt sektöründe dönen oyunlara bakanlıktan sert tedbirler geldi. Kayıt dışılığın önlenmesi ve sahte belge düzenlemesine karşı kolları sıvayan bakanlık mükelleflerin hızlı bir şekilde tespit edilmesi ve mükellefiyetlerinin sonlandırılmasına karşın inceleme süreçleri başlattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN