Ali Babacan: Geçiş süreci 5 yıl olmalı

Ali Babacan: Geçiş süreci 5 yıl olmalı

Altı muhalefet partisinin yürüttüğü görüşmeler ‘liderler masası’ aşamasına gelirken Babacan, parlamenter sisteme geçişte net bir yol haritası oluşturulmasının gerekliliğine dikkat çekti. “Millet İttifakı altı partiye çıkacaksa ortak ilkeler metnine ihtiyaç olacak” diyen DEVA Partisi Genel Başkanı ‘koalisyon’u telaffuz etti: Partiler anlaşırsa beş yılı planlanmış bir koalisyon olarak konumlanabiliriz.

Babacan, DEVA Partisi’nin ‘Ekonomi ve Finans Eylem Planı’nı açıkladı.

MİLLETE SİSTEM FİİLEN DEĞİŞENE KADAR İZLENECEK YOLU ANLATABİLİRİZ

Muhalefet liderlerinin yarınki yuvarlak masa zirvesi öncesi Davutoğlu “Hedef ilkeler temelinde işlevsel bir ittifakın inşası” mesajı vermişti. Babacan da seçim sonrasının planlanması gerektiğini belirtti. “Bu kadar büyük sorunlar varken 2023’ten sonra sistemi hızla değiştirip yeni sandık koymak doğru mu düşünmek gerekir” diyen Babacan “5 yılı planlanmış, ilkeleri ortaya konmuş bir koalisyon olarak konumlanabiliriz. Millete fiilen değişene kadar parlamenter sistem tarzı bir yönetimle devam edileceğini anlatabiliriz” ifadesini kullandı.

90 GÜNDE KDV İNECEK 365 GÜNDE ENFLASYON DÜŞECEK

* Babacan “Erdoğan’a dünyanın en büyük 16’ncı ekonomisini teslim ettim.

* Yeniden 21’inci sıraya düştük” dedi. Partisinin ilk üç ayda ve bir yılda atacağı adımları anlattı:

* Milli geliri yükselteceğiz, aşırı yoksulluğu sıfırlayacağız.

* Enflasyonu da işsizliği de tek haneye düşüreceğiz.

* Temel ihtiyaç maddelerinde ÖTV’yi kaldırıp, KDV’yi indireceğiz.

* Cumhurbaşkanlığı ofislerini, Varlık Fonu’nu kapatacağız.

BEŞ YILLIK GEÇİŞ SÜRECİNE YEŞİL IŞIK

Muhalefet zirvesinde adayın konuşulmayacağını belirten Babacan “Önce net bir yol haritası gerekiyor” dedi. Geçiş sürecine dikkat çeken DEVA Partisi lideri “Vatandaşa bu ittifak seçimi kazanırsa ne olacağının çok net bir şekilde anlatılması gerekiyor. Eğer partiler anlaşırsa beş yılı planlanmış, ilkeleri ortaya konmuş koalisyon olarak da konumlanabiliriz” ifadesini kullandı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan; yarın yapılacak muhalefet liderleri zirvesi, 2023 sonrası, HDP’nin üçüncü ittifakı ve iktidara yakın şirketlerin gerçekleştirdiği projelerin kamulaştırılması hakkında konuştu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan’ın geçiş süreci vurgusu dikkat çekti.

DEVA Partisi lideri, bu sürecin beş yıl olabileceği görüşünde.
Muhalefetin yuvarlak masa toplantısında cumhurbaşkanlığı adayının konuşulmayacağını ifade eden Babacan “Önce net bir yol haritası gerekiyor. Seçimlere kadar ve sonrasında kazanınca geçiş süreci için. İsim konusu önemli ama temeli sağlam atmak gerekiyor. Ben partide en yakınımdakilerle bile herhangi bir isim konuşmadım, konuşmuyorum. Ne geniş toplantılarda ne de parti yöneticileriyle ikili konuşmalarda. Bizim partide isim konuşmak yasak” dedi.

Babacan, DEVA Partisi’nin Millet İttifakı’na katılımına ilişkin şunları söyledi: “Millet İttifakı dört partiden altı partiye çıkacaksa ortak ilke ve değerler metnine ihtiyaç olacak. Ardından seçimlere kadar ve seçildikten sonraki dönemi planlamak gerekiyor. Vatandaşa bu ittifak seçimi kazanırsa ne olacağının çok net bir şekilde anlatılması gerekiyor. Bunun için de önce partilerin çok net olması gerekiyor. İttifak diye yola çıkıp yolda itilafa düşmek riski de olur sonra. Bu Türkiye’ye büyük zarar verir. Biz seçim sonrası olabilecek senaryoları çalışıp her birine göre bir model belirliyoruz. Kimileri 2023 seçiminden sonra sistemi hızla değiştirip kısa bir süre sonra yeniden seçim olasılığını konuşuyor. Bu kadar büyük sorunlar varken halkın önüne kısa süre sonra yeniden sandık koymak doğru olur mu düşünmek gerekir. Eğer partiler anlaşırsa beş yılı planlanmış, ilkeleri ortaya konmuş bir koalisyon olarak da konumlanabiliriz. Milletimize beş yıllık sürede fiilen değişene kadar parlamenter sistem tarzı bir yönetimle devam edileceğini anlatabiliriz.”

SİSTEMİ DUYURMAKTA GECİKTİK: “Seçilecek cumhurbaşkanının niyetinin sağlam olması lazım. Erdoğan gitti Merdoğan geldi olmamalı” diyen Babacan, muhalefetin uzlaştığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasına değindi. DEVA Partisi lideri “Altı partinin yöneticileri eylül ayında bir araya gelerek iki ayda hepimizin mutabakat sağladığı bir metne ulaştılar. Ancak bu hâlâ halka açıklanmadı. Geciktik bu konuda. Yaklaşık 23 sayfalık kapsamlı bir çalışma. İçinde siyasi etik yasası dahil önemli vurgular var. Artık bunun açıklanması ve yeni oluşacak yapının temel taşlarından birinin anlaşılması lazım” değerlendirmesinde bulundu.

HDP ve sol partilerin oluşturduğu üçüncü ittifakın ciddiye alınması gerektiğini bildiren Babacan “Bu grupların oluşturduğu ittifakı dışlamak gerçekçi siyaset olmaz. Bunu sadece oy anlamında söylemiyorum. Ülke gerçekleri açısından da önemini vurguluyorum. Biz HDP ile de her zaman buluşuyoruz, konuşuyoruz. Herkesle konuşmalı, herkesi dinlemeli” dedi. Babacan, Kamu Özel İş Birliği ile yapılan projelerin kamulaştırılmasına da değindi.

Bunu ‘bağımsız denetim ve hukuk yoluyla’ yapacaklarını belirten Babacan “Bu projelerin çoğu yüzde 80 kredi yüzde 20 özkaynak ile yapılmış. Biliyorsunuz kimileri de tahkim konusunda yurtdışı mahkemeleri sözleşmeye koydurmuş. Her birini ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Sözleşmenin feshi de olabilir işletmenin devir alınmasını da. Ortaya çıkacak teknik ve hukuki duruma göre yol alınır” diye konuştu. Babacan ayrıca Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin kullanımına son vereceklerini belirterek “İbret alınacak bir fonksiyona kavuşturacağız. Son tahlilde bir dönemin tarifi” dedi.

110201.jpg

DEVA PARTİSİ’NDEN 119 MADDELİK EKONOMİ EYLEM PLANI

BEŞTEPE OFİSLERİNE, VARLIK FONU’NA KİLİT MERKEZ BANKASI’NA, TÜİK’E BAĞIMSIZLIK

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin ‘Ekonomi ve Finans Politikaları Eylem Planı’nı açıkladı. DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı da eylem planının ayrıntılarını paylaştı. Türk ekonomisini ‘bitkin düşüren büyük bunalımın’ temelinde yanlış siyasi tercihlerin yattığını belirten Babacan bu durum için “Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Devlet Bahçeli ve Sayın Doğu Perinçek’ten oluşan troykanın eseridir” dedi. “Gelir dağılımında adalet bozuldu.

Türkiye hızla yoksullaştı. Hani Âşık Mahzuni diyor ya ‘Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana’. Taraflı ve partili cumhurbaşkanlığı sistemiyle 3 yılda en az 3 milyon 200 bin kişi daha yoksullaşmış durumda” diyen Babacan, beş temel hedefini “Kişi başına milli geliri iktidarımızın birinci döneminin sonunda yüksek gelirli ülkeler grubuna yükseltmek.

Aşırı yoksulluğu daha önce yaptığımız gibi yeniden sıfırlamak. Dünya pazarlarındaki piyasa payımızı artırarak ekonomimizi sürdürülebilir bir dış denge yapısına kavuşturmak.

Enflasyonu bir kez daha tek haneli ve düşük rakamlara indirmek. İşsizlik oranı tek haneli seviyeye yeniden çekmek” diye açıkladı.

Babacan “Bana ‘Fren Ali’ diyenlerin Türkiye’ye dayattığı ‘dur-kalk tipi’ istikrarsız büyüme modelini terk edeceğiz. Mali kural uygulamasını hayata geçireceğiz. Temel bütçe büyüklüklerine ilişkin daimi nitelikte sayısal hedefler, sınırlamalar ve ilkeler belirleyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

DEVA’nın eylem planından öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

Merkez Bankası başkanının, başkan yardımcılarının ve kurul üyelerinin banka kanunu haricindeki bir düzenlemeyle görevden alınmasını engelleyeceğiz.

Türkiye İstatistik Kurumu’nu, rakamları ayarlama enstitüsü olmaktan çıkartacağız.

TÜİK’in yayınladığı istatistiklerin akademisyen ve uzmanlardan oluşan komisyonlar tarafından güven testine tabi tutulmasını da zorunlu hale getireceğiz.

Kamunun tüm harcamalarını, iktidarımızın ilk 90 gününde bütçeye taşıyacağız.

Bütçe dışı yöntemlerle kamu harcaması yapılmasına son vereceğiz.

Türkiye Varlık Fonu’nu kapatacağız.

Tam bir kara delik haline dönüşen Varlık Fonu’nu tarihin utanç sayfalarına yazacağız.

Bir kilit de Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki politika kurullarına ve ofislerine vuracağız.

Kamu özel işbirliği projelerindeki usulsüzlük ve yolsuzlukların takipçisi olacağız.

Bu projelerin tamamını teknik, idari, hukuki ve yasama denetimine tabi tutacağız.

Bu milletin bir damla alın terinin, bir damla akıl terinin heba edilmesine müsaade etmeyeceğiz.

Kamu ihale kanununu da sil baştan, yeniden yazacağız.

Avrupa Birliği’nde 28 ülkede kullanılan mevzuatı referans alacağız.

Ücretliler üzerindeki vergi yükünü azaltacağız.

Temel ihtiyaç maddeleri üzerindeki ÖTV’yi kaldıracağız, KDV’yi indireceğiz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN