Amasra'daki faciada hayatını kaybeden madencinin eşi konuştu: ‘Havalandırma arızalı bizi havaya uçuracaklar’

Amasra'daki faciada hayatını kaybeden madencinin eşi konuştu: ‘Havalandırma arızalı bizi havaya uçuracaklar’

Amasra maden faciası davasına, yaralı madenciler ve hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin ifadeleriyle devam edildi. İşçi yakınları madende sürekli üretim baskısı olduğunu belirtti. Hayatını kaybeden Mehmet Kara’nın eşi Selda Kara “Eşim patlamadan önce sıkıntılardan bahsederdi. Hatta ‘Bizi havaya uçuracaklar’ derdi. Havalandırmanın arızalı olduğunu söylüyordu, bu yüzden yıllık izne ayrılmayı planlıyordu” ifadesini kullandı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’ne ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin 7’si tutuklu 23 sanığın yargılanmasına devam edildi. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 195 sayfalık iddianamenin, Bartın Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesinin ardından 25-28 Nisan ile 3-5 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen davanın üçüncü duruşması başladı. Duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ile taraf avukatları katıldı.

4,5 ay tedavi gören işçi Erol Bulduk, üretim baskısı olduğunu öne sürerek “Hedeflenen üretimi ve tonajı yakalamak için mesai saatinden çok sonra çıktığımız oluyordu ve servisi de kaçırırdık. Kömür patlaması, taş tozuyla ilgili eksiklikler vardı. Ben 14 yılda 4 kez taş tozu uygulaması yapıldığını gördüm. Zaman zaman maden ocağında metan gazı olduğu da olurdu, o anda çalışmazdık, sorunun giderilmesini beklerdik. Kurumda yer altı lambasını sensöre okutup başka işlerde çalışmak için yer üstüne çıkan olurdu” ifadelerini kullandı.

Patlamada hayatını kaybeden Mehmet Bulut’un eşi Buse Bulut, 11 aylık kız çocuğunun, babasını tanıyamadığını dile getirdi. Bulut, eşinin son zamanlarda yorgunluk ve halsizlik yaşadığını aktararak “Üretim baskısı yüzünden mobing olduğundan bahsederdi. Mesaiden geç çıkardı, üretim baskısı yüzünden geç çıktığını söylerdi. Mühendislerin iş bitiminde ocağa girdiklerini, havalandırmanın yetersiz olduğunu ve sorunun çözülmesi için 30-40 gün ocağın kapalı kalacağını ancak sendika seçimleri nedeniyle ocağı geçici olarak kapatılmasının ertelendiğini söylerdi. Hepsinin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum ve davaya katılma talebim vardır” diye konuştu.

Patlamada ölen Remzi Özçelik’in eşi Hanife Süheyla Özçelik, “Sürekli üretim baskısı olduğunu söylerdi. Son zamanlarda halsizlik, baş ağrısı ve mide bulantısı şikayeti vardı. Eşim kıyafetlerini ve çizmelerini dışarıdan alır giyerdi. Çizmesi yırtıktı ve çizme verilmemişti. Eşim yaşayabilirdi, ihmaller sonucu öldü” şeklinde konuştu.

Hayatını kaybeden Mehmet Kara’nın eşi Selda Kara ise sanıklardan şikayetçi olduğunu belirterek “Eşim patlamadan önce sıkıntılardan bahsederdi. Hatta ‘Bizi havaya uçuracaklar’ derdi. Havalandırmanın arızalı olduğunu söylüyordu, bu yüzden yıllık izne ayrılmayı planlıyordu. Dün benim evlilik yıldönümümdü ve eşim yanımda yoktu. Bizim ciğerimiz nasıl yandıysa onların da yansın” ifadesini kullandı.

Deniz Baykal’ın eşi Meltem Baykal da eşinin son zamanlarda baş ağrısı ve halsizlik şikayeti yaşadığını, sürekli uyuduğunu söyledi. Baykal, eşinden, denetimlerin 3-4 gün önceden bildirildiğini, ocağın bakıma alınacağını ancak alınmadığını duyduğunu öne sürerek, tüm sanıklardan şikayetçi olduğunu belirtti. Hayatını kaybeden Berkay Pınaroğlu’nun annesi Saniye Pınaroğlu, bilirkişi raporunda havalandırma sorununun, pandemi nedeniyle çözülemediği ifadesinin yer aldığını, bu bahanenin kabul edilemez olduğunu söyledi. Pınaroğlu, şöyle konuştu:

“Oğlum bazı mühendislerin lambalarını okutup ocağa girmediklerini söylerdi. Üst yöneticilerle ve sendikayla arası iyi olanların daha hafif işlerde çalıştırıldıklarını söylerdi. Yine ocağın havalandırma sorunu nedeniyle bakıma alınacağını ve işçilerin Zonguldak’a gönderileceğini söylerdi. TTK’da patlayıcıları dışarı çıkarıp satan kişiyi bilmeyen yok. Bu kişi nasıl tekrar işe alındı. Bu durum oradaki başıboşluğu göstermektedir. 43 insanın canının gittiği patlama bir anne olarak canımı acıtıyor. Ben hala çocuğumun kömürlü çoraplarını kokluyorum. Adalete güveniyorum. Tüm sanıklardan şikayetçiyim.”

Patlamada hayatını kaybeden Ramazan Özer’in babası Osman Özer de sanıklardan hiçbirinin sorumluluk kabul etmediğini ve hepsinin de görevlerini tamamen yerine getirdiklerini söylediklerine değinerek, “Hepsi görevini yapmış ama kağıt üzerinde. Madem birinci vardiyada vantilatör, havalandırma sorunu vardı neden ikinci vardiyayı ocağa soktular. Bunun cevabını versinler” dedi.

‘BANKAMATİK MEMURU’NDAN YENİ İTİRAF: BANA İKİ YIL GÖREV YAPTIRILMADI

Amasra maden faciası davasında, “bankamatik memuru” olduğu ortaya çıkan ve geçen duruşma tahliye edilen TTK Amasra Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, madenci ailelerinin neden görevini yapmadığı sorusuna “Görev yaptırılmadım. Görev yapmamak diye bir şey söz konusu olamaz. Beni yönetim kurulu üyesi olarak istihdam etti. Bana görev yaptırılmadı, iki sene” yanıtını verdi.

‘İŞ GÜVENLİĞİNDE HASSASTIK’ SÖZÜ AİLELERİ ÇILDIRTTI

Amasra maden faciası davasında, sanık Mehmet Tural faciadan önce tamir edilmeyen ve metan seviyesinin artmasına yol açan pervaneye ilişkin “Arıza değil, kelepçesinin sıkıntılı olduğunu söylemişlerdi bize. Onu değiştirmek 5 dakikalık bir şey. Gündüz vardiyasında 5 dakikalık bir şey. Gündüz vardiyasında değiştirilmemiş” dedi.

İşçi sağlığı ve güvenliğinden sorumlu mühendis sanık Recep Orhan ise “Böyle bir şey öngörmüş olsak bu olay gerçekleşmezdi” diyerek, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda “hassas” olduklarını dile getirdi. Aileler her iki sanığın ifadelerine de tepki gösterdi. Hayatını kaybeden madenci Emrah Kaval’ın annesi ve babası ifade sırasında fenalık geçirdi. Baba Hasan Kaval, elindeki madencilerin fotoğrafını göstererek, sanıklara “Allah hepinizin belasını versin. 3 tane cenaze çıktı benim evimden” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN