Anayasa Mahkemesi’ni dinleyen yok! Yerel mahkeme de karara uymadı

Anayasa Mahkemesi’ni dinleyen yok! Yerel mahkeme de karara uymadı

Yargıtay’ın AYM kararına uymayarak yargıda krizin yaşanmasına neden olmasının yankıları sürerken yerel mahkeme de yüksek mahkemeyi dinlemedi. Muğla'da Cumhurbaşkanına hakaretten ceza alan gazeteci Tülay Sükün'ün başvurusunda AYM'nin verdiği hak ihlali kararı Bodrum 6. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 'kabule değer" bulunmayarak uygulanmadı.

Yargı sistemimizdeki kriz, Yargıtay'ın ve ardından bir yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarına uymamasıyla yeni bir boyut kazandı. Yargıtay'ın, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay'ın davasında AYM'nin "hak ihlali" kararını iki kez göz ardı etmesinin yankıları sürerken, Muğla'da bir gazeteciye yönelik benzer bir durum yaşandı.

Birgün'den Uğur Şahin'in haberine göre; gazeteci Tülay Sükün, 2017'de yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da müdahil olduğu dava, Bodrum 6. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü ve Sükün, 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ancak mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) karar verdi.

tt.jpeg

Sükün'ün avukatları, HAGB kararının ifade özgürlüğü önünde bir engel teşkil ettiğini belirterek, karara itiraz etti. Fakat itiraz, reddedildi ve avukatlar AYM'ye başvurdu. AYM, 29 Mart 2023'te, Sükün'ün ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar vererek yeniden yargılama yapılmasını istedi. Bu karar, benzer 607 dosya ile birleştirilerek verildi.

MAHKEME BAŞVURUYU "KABULE DEĞER" BULMADI

Ancak, Sükün'ün avukatlarının 27 Kasım 2023'te yerel mahkemeye yaptığı yeniden yargılama başvurusu, Bodrum 6. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 6 Şubat'ta reddedildi. Mahkeme, AYM'nin ihlal kararını dikkate almayarak, başvuruyu "kabule değer" bulmadı. Sükün'ün avukatları, bu karara da itiraz etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN