Ankara için kritik uyarı! Uzman isim o fay hattına dikkat çekti: ‘6 büyüklüğünde deprem üretebilir…’

Ankara için kritik uyarı! Uzman isim o fay hattına dikkat çekti: ‘6 büyüklüğünde deprem üretebilir…’

Ankara için kritik uyarı geldi. 11 Ağustos tarihinde kentin belli bölgelerinde hissedilen 3,2’lik depremin hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan uzman isim o fay hattına dikkat çekerek ‘6 büyüklüğünde deprem üretebilir’ bilgisini paylaştı…

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, Ankara kent merkezinden geçen Bağlıca Fay Hattı'nın aktif olduğunu belirterek, yaklaşık 6 büyüklüğünde bir deprem oluşturma potansiyeline sahip olduğu uyarısında bulundu. Alan, şehrin yapı stokunun bu riski karşılayacak nitelikte olmadığına dikkat çekti.

ankara-icin-deprem-uyarisi-2

"ANKARA’DAKİ BİNALAR BÜYÜK RİSK ALTINDA"

Alan yaptığı açıklamada, Ankara’daki mevcut yapıların, şehrin içinden geçen fayın yaratabileceği ivme değerlerine göre tasarlanmadığını söyledi. Bu durumun büyük bir güvenlik riski oluşturduğunu vurgulayan Alan, “Yapı stoku, Bağlıca Fayı’na göre yeniden değerlendirilmeli. Bu tarz yerel faylar hafife alınmamalıdır” dedi.

ÜMİTKÖY, ÇAYYOLU VE BAĞLICA’DAKİ SARSINTI UYARI NİTELİĞİNDE

11 Ağustos’ta Ümitköy, Çayyolu ve Bağlıca bölgelerinde hissedilen 3,2 büyüklüğündeki depremin, fayın aktifliğini gösterdiğini belirten Alan, bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. “Bu küçük sarsıntılar büyük depremlerin habercisi olabilir. Fayın hareketli olduğu çok net” ifadelerini kullandı.

ankara-icin-deprem-uyarisi-1

“İMAR PLANLARINA İŞLENMELİ, ÖNLEM ALINMALI”

Alan, Ankara Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve MTA’nın iş birliğiyle Bağlıca Fayı’nın uzanımı, aktifliği ve tehlike potansiyelinin detaylı şekilde araştırılması gerektiğini ifade etti. Elde edilecek verilerin mutlaka imar planlarına yansıtılması gerektiğini belirtti.

VATANDAŞLARA UYARI: "DEPREM GERÇEĞİNİ GÖRMEZDEN GELMEYİN"

Ankara'nın "deprem riski düşük şehir" algısının yanlış olduğunu söyleyen Alan, vatandaşları kişisel ve toplumsal önlemler almaya çağırdı. “Ankara’da büyük depremler nadir olabilir ama kent merkezindeki fayın oluşturacağı 6 büyüklüğünde bir deprem dahi ciddi hasarlara yol açabilir. Bu nedenle hazırlıklı olmak zorundayız” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN