Anne ve babalar dikkat! Kızamık yeniden hortladı, özellikle o ilde vakalar çok arttı

Anne ve babalar dikkat! Kızamık yeniden hortladı, özellikle o ilde vakalar çok arttı

Son dönemde kızamık vakalarında görülen artış velileri de tedirgin ediyor. Vakaların en yoğun görüldüğü il İstanbul olurken kızamık nedeniyle bir çocuğun yoğun bakıma alındığında açıklandı. Kızamık vakalarındaki artış uzmanları da harekete geçirdi. Konu hakkındaki açıklama Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş’tan geldi. İşte Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş’ın o açıklamaları…

Bulaşıcı hastalıklar arasında yer alan kızamık uzun süredir hayatımızda yer almıyor. Son dönemlerde görülen kızamık vakalarındaki artış ise uzmanları korkutuyor. Hastalığın yeniden ortaya çıkmasındaki nedenler arasında çocukluk dönemde yapılmayan aşılar olarak gösteriliyor. Oldukça bulaşıcı bir hastalık olan kızamık nedeniyle bir çocuğun yoğun bakıma alındığı açıklandı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş, "Kızamık çok bulaşıcı bir hastalık. Bize eski hocalar, 'Anahtar deliğinden bile bulaşır' derlerdi" sözlerini dile getirdi. İşte Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş’ın o açıklamaları…

SAĞLIK BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ


ATV Haber’de yer alan bilgiler doğrultusunda çocukluk döneminde yapılan kızamık aşılarını reddeden birçok aile olduğunu belirtildi. Yok olmaya yüz tutan kızamık hastalığının yeniden ortaya çıkması Sağlık Bakanlığını’da harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer alan verem, çocuk felci, su çiçeği gibi ölümcül hastalıklardan koruyan aşıların doğumdan itibaren çocuklara kademeli olarak yapıldığı belirtildi.

kizamik.jpg

Aşı yapılan hastalıklardan biri de kızamık olarak görülmektedir. Çocukluk çağında en az iki doz olarak yapılan aşılar ile kızamığın ölümcül etkilerinden korunmak amaçlanıyor. Aşı yapılmadı takdirde kızamık hastalığının ölüme neden olduğu belirtilirken aşı yaptıranların sayısı da gitgide düşüş gösteriyor. Ortaya çıkan vakaların nedeni arasında yaptırılmayan aşılar olduğuna dikkat çeken bakanlık, doktorları da kızamık vakaları için uyardı.

ÖLÜMCÜL SONUÇLARA NEDEN OLUYOR


Cerrahpaşa Tıp Fakülesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş, kızamığın uzun yıllardır Türkiye'de bastırılmış bir hastalık olduğunu söyledi. Bazı hastanelerde kızamık vakalarının arttığına dikkat çeken Çokuğraş, artışların temel nedeninin ise aşısız çocuklar olduğuna değindi. Kızamığın çok bulaşıcı bir hastalık olduğunun altını çizen Çokuğraş, “Bize eski hocalar, 'Anahtar deliğinden bile bulaşır' derlerdi.” sözlerini dile getirdi.

kizamik-vaka.jpg
30 yıldır doktorluk yaptığını ifade eden Çokuğraş, vatandaşların kendisine inanmayıp komşularına inanmayı tercih ettiğini söyledi. Komşusunun söylediği bir şeye inanarak bunu da sosyal medya hesapları üzerinden paylaştıklarını dile Çokuğraş, “Böyle kalıcı etkiler, ağır nörolojik sorunlar çocukluk çağı aşılarıyla olacak şeyler değildir. Çocuğu ayına, yaşına göre aşılatın" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN