Asbest bombasının önünde hiçbir engel kalmadı

Asbest bombasının önünde hiçbir engel kalmadı

Aliağa'ya her geçen saat biraz daha yaklaşan asbest dolu São Paulo savaş gemisi için Brezilya Türkiye'nin talebini geri çevirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 9 Ağustos'ta, Brezilya Çevre Enstitüsü'nden São Paulo uçak gemisiyle ilgili yeni Tehlikeli Madde Envanteri raporu isteğini Brezilya reddetti. Enstitü aynı zamanda, raporun Türkiye karasuları girişinde hazırlanmasının daha 'uygun olduğuna' dair Sök Denizcilik'e de bir yazı iletti.

Brezilya, Türkiye'nin talebine rağmen São Paulo uçak gemisi için Tehlikeli Madde Envanteri raporunun Türkiye girişinde yapılmasını istedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 9 Ağustos'ta, Brezilya Çevre Enstitüsü'nden (IBAMA) São Paulo uçak gemisiyle ilgili yeni Tehlikeli Madde Envanteri raporu isteğini Brezilya reddetti. IBAMA aynı zamanda, raporun Türkiye karasuları girişinde hazırlanmasının daha 'uygun olduğuna' dair gemiyi satın alan Sök Denizcilik'in Brezilya'daki aracı firmasına da bir yazı iletti.

Brezilya yetkili makamları, Brezilya donanması ve SÖK Denizcilik firması, geminin Brezilya'ya iadesi için herhangi bir girişimde bulunmazken gemi her geçen gün Türkiye karasularına yaklaşıyor. Bianet'in haberine göre São Paulo uçak gemisi, Cebelitarık Boğazı'ndan sadece birkaç gün uzakta.

'TÜRKİYE'NİN TALEBİ AĞZA SÜRÜLEN BAL OLMAMALI'

Konuyla ilgili görüş bildiren Greenpeace Akdeniz Proje Lideri Gökhan Ersoy, Türkiye'nin yeni bir analiz talebinde bulunmasını umut verici bir gelişme olarak değerlendirdi; ancak "Toplumsal muhalefetin ağzına sürülmüş bir parça bal olmamalı" diye de ekledi.

Ersoy'a göre bu talebin gerçek bir anlam ifade etmesi için Türkiye ilk raporu artık kabul etmediğini ve şartlı izin koşullarının da ortadan kalktığını net bir şekilde ifade etmeli: "Brezilya makamları ve şirket bu karar doğrultusunda işbirliğine yanaşmıyorsa transit ülkelerle resmi yazışmalar hemen başlamalı ve konvoy Brezilya'ya tam yol geri dönmelidir."

Konuya dair görüş bildiren bir diğer isim ise Basel Eylem Ağı Genel Müdürü Jim Puckett. Puckett "Türkiye, hiçbir koşulda bu yeni araştırmanın Türkiye'de veya Brezilya dışındaki herhangi bir ülkede yapılmasını kabul etmemelidir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN